Vanilkové rohlíčky a kapr s bramborovým salátem jsou sice fantastico – ale co k nim tak tento rok přizvat i italskou vánoční společnost?
Zamlaskejte si tyto Natale doma po italiano a procestujte prostřednictvím jídla několik italských regionů!
♥ Těšíte se už teď na adventní a vánoční pečení i vaření?
♥ Jste milovníky La Cucina Italiana/Italské Kuchyně?
♥ Chcete si doplnit svůj italiano receptář novými recepty, vyzkoušet vánoční dobroty Italů a obohatit si navíc svůj italský SLOVNÍČEK?
♥ Rádi byste svou rodinu, přítele, přítelkyni či kamarády (nejen) na Vánoce překvapili novými italskými recepty?
♥ Toužíte letos po neotřelém dárku, který vás přenese alespoň na chvíli na Apeninský poloostrov?
Pořiďte si balíček
7 italiano vánočních receptů:
O co jde?
Co je přesně obsahem?
- 7 receptůJde o nejúspěšnější recepty italské tradiční, ale i moderní kuchyně, které byly součástí loňského kola mého Adventního Kalendáře. Jsou sice vánoční, ale většinu z nich si Italiani vychutnávají po celý rok. Stejně tak můžete těchto receptů využít i vy – 12 měsíců v roce, nejen v období Adventu a Vánoc.
- 7 videíVe kterých najdete ukázky ingrediencí i postupy jednotlivých receptů krok za krokem. Součástí videí je také mé mluvené slovo v pozadí, díky kterému získáte další tipy a recept zvládnete levou zadní. Videa jsou ve formátu na výšku, aby se vám na ně dívalo skvěle i na mobilních zařízeních.
- 7 kartičekNe každému stačí videopostup, a tak jsem pro vás vytvořila také zbrusu nové kartičky, které si můžete stáhnout do svého mobilu nebo počítače. Na kartičkách najdete jak ingredience, postup, tak i tip ke skladování anebo náročnost daného receptu.
- 7 různých regionůProstřednictvím receptů se podíváme do regionů Piemonte, Veneto, Liguria, Toscana, Campania , Puglia i Sicilia! Budete se tak moci slavnostně najíst jako Italové z různých koutů kozačky a poznat, jak se kuchyně jednotlivých regionů mohou během Vánoc lišit.
- Nespočet italských slovíček a frázíTak jak to u mě už obvykle chodí, všechny ingredience daných receptů dostanete vypsány v češtině i v italiano! A ve videích nějaká ta italská fráze nebo slovíčko také zazní. Jinak už to neumím, a vy tak kromě super vánočního menu získáte i nové znalosti v italiano!
Nakoukněte na hlavní aktéry receptáře alla Natale italiano
Vezmeme to od severu Itálie!
Vitello Tonnato
antipasto-předkrm
secondo piatto-hlavní chod
PIEMONTE
Hlavní chod všech chodů! Jídlo, které je v Itálii oblíbené už od 80. let. Do severního Piemonte se toto secondo piatto dostalo z Francie, a doteď okupuje (nejen) vánoční menu Italů.
Pokud neznáte, nelekejte se kombinace tuňáka s telecím, a pojďte poznat na vlastní chutové pohárky, o jakou lahůdku jde! Molto buono! S Italem jdeme pokaždé do kolen!
Stačí navíc změnit způsob servírování a z hlavního chodu je super předkrm nebo aperitivo občerstvení třeba na Silvestra či narozeninovou oslavu!
Polenta con ragu e formaggi
secondo piatto-hlavní chod
VENETO
Polenta zahřeje, zasytí i potěší! A na italských stolech v zimním období málokdy chybí. Naučte se díky tomuto receptu domácí ragú od píky, poznejte přípravu kukuričné polenty a připravte si ji zapečenou s delikátními formaggi už v období Adventu.
U nás i dalších Itaholiků se tento recept okamžitě zabydlel a po dlouhém létě konečně přichází zpátky na scénu!
A co si budem – jste si jistí, že umíte správnou ,,boloňskou,,?
Pandolce Genovese
dolce-moučník
LIGURIA
Díky tomuto receptu poznáte klasickou italskou chudou kuchyni/La Cucina Povera, a také hlavní vánoční ingredienti.
Sušené ovoce, oříšky, koření – zjednodušená verze Panettone je skvělá už v období Adventu, a jeho příprava vám navíc zabere mnohem méně času nežli Panettone klasické! Provoní byt a naladí vánoční atmosféru in un momento!
Super na snídani, se šálkem caffe, čaje nebo cioccolata calda!
Ricciarelli
biscotti-cukroví
TOSCANA
Toskánské antické vánoční sušenky z mandlí pocházející ze Sieny, které se těší své popularitě už od 14. století, jsou křehké, jemné a rozplývající se na jazyku.
Proč je letos nepřidat na stůl k vanilkovým rohlíčkům? Budou se vedle nich vyjímat jedna radost a chutnat jak malým, tak i dospělým.
Danubio salato
antipasto-předkrm
ve sladké verzi dolce-moučník
CAMPANIA
Recept z tradiční kuchyně Campanie v moderním hávu, při jehož přípravě ponoříte prsty do těsta a budete kynout... svůj vánoční stromeček!
Můžete využít jako slané pohoštění při aperitivo, ale např. při naplnění Nutellou nebo oříšky jde i o skvělý moučník ke caffé při adventním nedělním odpoledni.
Asi nemusím dodávat, že fantazii se meze nekladou a brioche si můžete vytvarovat do tvaru dle sezóny či příležitosti!
Castagnelle Pugliesi
biscotti-cukroví
PUGLIA
Kdo miluje mandle a cacao, zamiluje si i tyto sušenky z jižní Itálie, které jsou oblíbené nejen na Vánoce, ale zejména na oslavy 6. prosince. Jde o můj nejoblíbenější recept a už se jich opět nemůžu dočkat. ♥
Připravte si letos netradičního Mikuláše, bez ohledu na věk! Toto jižanské vánoční cukroví je čiré blaho!
Pasta con salmone
e pistacchi di Bronte
primo piatto-první těstovinový chod
SICILIA
Vánoční primo piatto v podobě sváteční pasty nesmí chybět. Italové 24. 12. večeří rybí menu a uzený losos je častou součástí.
Granella z pistacchi di Bronte této krémové klasice dodáva na pompéznosti a věřím, že bude chutnat celé rodině, po celý rok!
Společnost vám budu dělat jak já, tak i náš čtyřnohý mazel Ivo, původem z Puglia, kterého jsme adoptovali v místním útulku.
V kuchyni, zejména u masových receptů, očividně nemohl chybět 🙂 – ostatně je tak trošku maskotem Italského Snu i on.
Italské Vánoční Mlaskání 2023 je složeno z nejúspěšnějších receptů z loňského běhu Adventního Kalendáře.
Videorecepty mají nový kabátek v podobě audio doprovodu a přidala jsem PDF kartičky receptů, v nichž získáte přehled ingrediencí jak v češtině, tak italštině.
Postup na kartičkách je pouze v jazyce českém.
A kdo jsem já?
E chi sono io?
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a od roku 2012 si plním svůj sen životem pod toskánským sluncem.
Vystudovala jsem hotelovou školu zaměřenou na turismus a v Itálii jsem až do roku 2021 pracovala v gastronomii jako servírka a provozní. Italské podniky tak znám jaké své boty, a to i z druhé strany stolu!
Mou velkou vášní je stále gastronomie, vaření, cestování a vše MADE IN ITALY. Od roku 2019 pro vás v online světě tvořím digitální obsah o italské kultuře stravování a díky mým online kurzům si italskou pastu, risotti, moučníky i vánoční pokrmy umí už doma připravit na stovky z vás.
Mám slabost pro italský jazyk a tudíž se napříč mým obsahem můžete zábavou formou také naučit nová italská slovíčka a fráze. Aniž byste si toho vůbec všimli!
Toužíte-li se o mně dozvědět více, můžete tak učinit QUA.
Už spolu máme něco odvaříno
i online odžito, amici!
Vaření bylo skvěle zrealizované, krásně jsem stíhala! Navíc kromě komentáře jsi nám to i ukazovala, takže jsem mohla vidět, jak to má správně vypadat.
Víc a častěji! 365 italských receptů s Míšou!
Bylo to skvělé a prosinec nejen že rychle utekl, ale byl plný překvapení a v adventním čase přibylo na stůl pár italských dobro. Crostata už je pojem a pravidelně zdobí náš stůl. Grazie mille, Míšo! Auguri!
Bolo to proste top a veľmi som si skúšanie nových receptov užila!
Jak svůj obsah získáte?
Po zaplacení vám přijde na e-mail odkaz (společně s potvrzením o zaplacení), pod kterým najdete složky jednotlivých receptů.
Můžete si tak vše tak projíždět dle svého tempa a momentální chuti, a klidně si kartičky stáhnout do virtuálního šuplíku!
Přístup vám zůstává a není časově omezen!
Nakoukněte níže, jak vypadají kartičky.
Balíček
7 italských videoreceptů
s audio doprovodem
a kartičkami receptů
s italskými slovíčky si můžete pořídit za pouhých:
€ 15, 99
(+- 393 Kč)
Natale jsou sice jen 1x do roka.
Ale tyto recepty, ty si uděláte během roku jistě s větší chutí a mnohem častěji, nežli rybí polévku a kapra.
♥
Těším se, kolik z vás si doma letos opět vytvoří kousek své atmosfera italiana natalizia autentica!
Stále nějaké pochybnosti?
Pokud na mě máte doplňující otázky, stačí mi napsat na italskysen@michaelasticova.cz nebo cinknout zprávu na Insta @misa.italskysen!