V dnešním článku bych vám ráda představila VERDURE IN PASTELLA neboli VERDURE PASTELLATE. PASTELLA je druhem těstíčka, které Italiani využívají při smažení různých druhů zeleniny, ale i ryb. Tento způsob přípravy těstíčka aplikovali do praxe už staří Romani/Římané, a já vám dnes poradím, jak na něj!
Ukážu vám, jak tato italská dobrota vypadá, jaké jsou možnosti její přípravy, čeho se vyvarovat a v závěru článku nebude chybět ani kompletní recept na moje ZUCCHINE E MELANZANE IN PASTELLA 🥒🍆.
Co jsou VERDURE PASTELLATE a kdy se jí?
Allora/takže! V první řadě se podívejme na to, kdy je vhodné smaženou zeleninu v těstíčku jíst. Lépe napsáno, jak ji konzumují Italiani?Jde o skvělé ANTIPASTO jídlo, tedy předkrm, se smaženou zeleninou se setkáte při APERITIVO rituálu, ale originálně jde o street food z jižní Napoli. Lokálně nazýváno – CUOPPO.
Takže si představte kornoutek plný voňavé a křupavé zeleniny, z jehož útrob mlsáte při procházce historickým centrem. Che meraviglia – to je krása, co? Každopádně VERDURE PASTELLATE jsou často také položkou MENU v pizzeriích, kdy si před pizzou můžete vychutnat právě různé druhy křupavé zeleniny.
Nejčastěji se využívají cukety, lilky, mrkev, květák, ale také artyčoky, houby anebo ve světě tolik známé ANELLI DI CIPOLLA – cibulové kroužky. Základem těstíčka, tedy PASTELLA, je vždy mouka a voda popř. pivíčko.
Připravte si doma správné těstíčko na italskou smaženou zeleninu
Klasická a původní PASTELLATA z Napoli se skládá z hladké mouky, vajíček, piva, perlivé vody a ledu. Vajíčka spolu s perlivou vodou a pivkem se postarají o jemné a zároveň žluťoučké křupavé těstíčko, a pivo těstíčku dodá i na jemné hořkosti.
Najdou se ovšem i další varianty PASTELLATA:
bez vajíčka (jako můj recept níže) pro větší křupavost,
a s celozrnnou moukou si rozumí právě několik kapek piva :).
PASTELLA je poměrně delikátní a aby šlo vše podle plánu, dejte si bacha na:
Příliš tekuté těstíčko. Na zelenině vám to pak prostě držet nebude a akorát se vám odpadávající kousky při smažení připálí. Je chybou si myslet, že přidáním méně mouky bude pak zelenina dietnější :).
Moc husté těstíčko. Znáte ty recepty a rady našich babi a maminek? ,,To musíš od oka. No prostě tak akorát, Michalko!” Grazie mille, to mi vždy moc pomůže 😃. Ale je to tak – i PASTELLATA musí být tak akorát! U příliš hustého těstíčka totiž riskujete zvenku připálenou, uvnitř nedosmaženou zeleninu.
Přidání soli. Nedoporučuje se přidávat už do těstíčka, ale spousta Italů to stejně dělá. Takže tohle je na vás :).
Až moc vajíček. Tady jde zejména o chuťový zážitek. Neděláme omeletu, tudíž vejce by v těstíčku neměly být téměř cítit.
Špatně zvolený olej na smažení a jeho nedostatečné zahřátí. Tohle vám může sakra znepříjemnit život! 🙂 Italové na smažení nejraději používají olio di arachidi/arašídový olej – NO, ani oni na deep fried oliváč nejedou :). Kontrolovat teplotu oleje je také nadmíru důležité. V nedostatečně zahřátém oleji jej totiž těstíčko zbytečně nasaje, stejně tak vaše zelenina, a neprosmaží se dostatečně. Ideální teplota oleje na smažení je 170 – 175 st. C..
Jak na smažené cukety a lilky v těstíčku
Je čas se přestat vykecávat a posdílet s vámi ricetta/recept, který jsem nedávno ozkoušela já. Sáhla jsem právě po zucchine a melanzane, protože je prostě sezóna a zrovna jsem je měla v lednici. 😁
ZUCCHINE E MELANZANE IN PASTELLA
x 4 persone
Ingredienti:
300 grzucchine/cuket
300 grmelanzane/lilky
q. b.olio di arachidi/podle potřeby arašídového oleje
400 gr farina 00/hladké mouky
500 ml birra (acqua gassata)/piva nebo perlivé vody
16 grsale/soli
Preparazione:
Spojte si v misce mouku a pivečko (popř. vodu). Tekutinu přilívejte pomalu a dejte si pozor na sebemenší hrudky. Těstíčko musí být vymícháno do jemna. Potom jej jemně osolte a nechte v lednici odpočinou min. 15 minut – lepší i hodinku.
Mezitím si nakrájte cukety a lilky na tenké proužky, kolečka, půl kolečka či kostky – je to na vás. Osušte je papírovou utěrkou a dejte si rozehřát olej.
Pokud nemáte teploměr, určitě už znáte ten trik s vhozením kousku chleba. Pokud ne, vyplavání chleba na povrch znamená, že váš olio je pronto/připraven!
Pak už jen zbývá kousky zeleniny postupně namáčet do těstíčka a usmažit. Chce to jen pár sekund, než se verdure začnou nafukovat a chytat zlatavou barvu.
Nechte odkapat přebytečný olej položením na kousek papírové utěrky a buon appe!
+ nesmažte to všechno dohromady! Jinak vám vznikne jedna smažená hmota – zelenina potřebuje v hrnci prostor, aby každý jeden kousek stál za to :)!
Máte rádi videa? Mrkněte na rychlý VIDEOPOSTUP, najdete jej, spolu s dalšími dobrotami, na mém Instagramu – kde se na vás mimochodem moc těším 💛. Pokud se vám ale ještě nechce odcházet a rádi byste načerpali další italskou chutnou inspiraci, skočte si na BLOG pro další počteníčko.
Přeju vám krásný zbytek srpnového týdne a nezapomeňte mi dát vědět, co na VERDURE PASTELLATE říkáte!
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje.
Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.