Znáte ten skvělý pocit sladké, osvěžující chuti, roztékající se na jazyku…
…jak vás nejen v létě dokáže krásně osvěžit a zárověň uspokojit i vaše chuťové buňky…
…jak hned při prvním soustu cítíte téměř slast a nadšení.
Sí, nemluvím o ničem jiném, než o všem velmi dobře známé gelato/dželáto/zmrzlině!
A jak určitě všichni víte, není lepší země, než Itálie, která by přímo vybízela k tomu, se o gelato dozvědět něco více!
Taky by mě zajímalo, kdo z vás kope za můj tým a souhlasí,že gelato je jednou z nejlepších dolce/sladkou věcí na zeměkouli ♥.
Kdo ano, tak upřímně věřím, že najde zalíbení i v mém dnešním ,,povídání“ a rád se o téhle pochoutce dozví více a jak neprohloupit i si správně vybrat a nepřebrat.
A kdo máte o gelato jinou představu, čtěte dále!
Kdo ví, třeba přesvědčím i vás :).
No takže. Kde a jak začít?
Ono totižto o vzniku gelato koluje pár verzí a asi je na každém, která mu lahodí nejvíce a které věří a uvěří :).
Moje nejoblíbenější je ta nejstarší, biblická.
S odkazem na bibli se říká, že Isacco, nabízející Abrahamovi kozí mléko servírované s ledem, vytvořil první verzi sorbetto/zmrlinového nápoje.
Někteří se rádi přiklání k verzi ze starého Říma, kdy už tehdy byla veledůležitým hostům nabízena verze chlazeného dezertu tzv. nivatae potiones/pozione di neve. Neve v italštině znamená sníh.
Líbí se mi to použití slova sníh ve spojení se zmrzlinou.
Ve starém Řecku a Egyptě si sníh nebo led vychutnávali oslazený medem či ovocnou šťávou. Mhhhm hned se mi sbíhají sliny na osvěžující granita/ledovou tříšť. Byli to ale fiškulové, ti Řekové a Egypťané.
A teď se nám nabízí další dvě cesty.
Někteří věří, že první gelato objevili Mongolové. A používám schválně slovo scoprire/objevili, protože to, jak to tak někdy už u skvělých věcí bývá, vzniklo nedopatřením!
Mongolové si si totiž připravovali různé ochucené nápoje z mléka, nejčastěji kozího nebo buvolího. No a jelikož Mongolie se nachází v horském klimatu, mléko chladem tuhlo, až zmrzlo a tadááá, gelato bylo na světě!
Díky Marcu Polovi se v 13.století tenhle mražený scoperta/objev dostal do Evropy a dobrodružství gelato mohlo začít!
Další říkají, že zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nichž ricette/recepty přebrali Peršané a Afričané.
No a kdo zná trošku zeměpis, tak ví, že odtud už to byl jen kousek, aby se italští mistři měli možnost naučit přípravě mraženého miracolo/zázraku.
Nabídka je nepřeberná a to ani nemluvím o nanucích, mražených dortech, kornoutech atp.
V Itálii nejvíce frčí nám všemi známá Algida, Motta a SamMontana.
Poslední zmíněná je přímo italskou firmou a teď přichází na trh se super novinkami. A to hlavně s veganskými produkty. Musím říct, že jsou výborné!
Já osobně vegankou nejsem. Ale jsem trošku na křížku s laktózou, tudíž ráda zkouším i jiné varianty. Už jsem ochutnala produkty od různých firem. A musím říct, že SamMontana si vede na jedničku! Nejčastěji používají rýžové
nebo mandlové mléko, pouze přírodní suroviny a samozřejmě nepřidávají žádná chemická barviva.
Mimo to, že je senza lattosio/bez mléka, je i senza glutine/bez lepku. Z mandlového mléka a s kousky cioccolato fondente/hořké čokolády.
Nepoznali byste rozdíl od ,,normální“ gelato, to se s vámi klidně vsadím ♥ !
Stále jsem ale zástancem klasické zmrzliny na ulici do cono/kornoutu popř. in coppa/do poháru (v tomhle případě papírovém).
V Itálii si můžete vybrat z těchto dvou variant.
Já osobně, pokud mám chuť jen na sladkou tečku, jdu většinou do coppa/kalíšku, protože cono/kornoutek už mě pak jen zbytečně zaplácne :).
Ale taky se vám může stát, že až uvidíte tu nabídku všech možných různých variant cono, rádi se přemůžete a zvládnete i těch pár soust navíc!
Nejlépe někde pěkně venku na sluníčku, v dobré společnosti, při toulkách městem nebo v přírodě.
Až kolem 18.století se zmrzlina dostala více do Evropy a její podoba se začala více blížit té, kterou známe dnes! Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou a potom se přidávalo buď ovoce, vanilka nebo moje nejoblíbenější, kakao.
Do Česka se ,,zmrzka“ dostala počátkem 20.století. Doteď si pamatuji ty moje ,,dětské“ pasticcerie/cukrárny!
Vůni coni a pestrobarevnou nabídku všech různých gusti/příchutí sladké chlazené dobroty. Až oči přecházely a sliny se sbíhaly!
No a olaláá, ti první a velkolepí, kteří přišli na to, že skvělá zmrzlina potřebuje čerstvou smetanu, mléko i vajíčka byli naši amici italiani/italští přátelé. Stalo se tomu tak přímo v mém středu bytí a dění, ve Florencii ♥ !
Velkou reklamu udělal ve Francii Francesco Procopio dei Coltelli roku 1660, který v Paříží otevřel vůbec první caffé-gelateria/cukrárnu. Caffé Procope patřila po mnoho staletí mezi jedny z nejvyhlášenějších gelaterií v Evropě.
Francie měla poté velkou zásluhu na evropském rozletu gelato. To vše po boku Angličanů.
Velký boom ji samozřejmě čekal i v Americe a zásluhu na tom měl opět Ital, Filippo Lenzi.
A asi si poté dovedete představit tu jízdu amíků.
Největšími konzumenty gelato jsou právě Američané.
Asi niente sorpresa/žádné překvapení, že?
Za tu nejlepší zmrzlinu na světě ale stejně stále patří vděk Itálii.
É davvero!
A je tomu tak/je to pravda :).
Ta pravá italská zmrzlina totiž není vyrobena z vody, rostlinných tuků a kdovíjakých umělých přísad.
Ale ze smetany, popř. mléka, čerstvého ovoce a přírodních surovin.
Někdy jste si možná v Itálii mohli všimnout, že ne vždy má zmrzlina ve výloze zrovna jásavou barvu a nebo nevypadá moc lákavě. Ale to může být naopak známkou kvality!
Věděli jste, že gelato vyrobeno z kvalitních a přírodních surovin má méně veselou barvu?
Třeba pravá pistáciová zmrzlina by neměla mít jásavě zelenou barvu, ale spíše jemně zelenkavou, až nahnědlou.
Já prozatím tu nejlepší top pistáciovou jedla na Sardínii v gelaterii ReGelato, to byla nebesa!
Oh dio/oh bože!
Ta, která je vyrobena z kvalitních surovin a fatta con l´amore/dělaná s láskou ♥ !
A teď si tak říkáte, no jo, ale jak to mám tak asi poznat, dokud neochutnám? Jestli zmrzlina není ošizená a jde cítit il vero gusto/pravá chuť všech použitých ingrediencí?
Měli byste se soustředit hlavně na barvu, jak jsme si říkali už výše. Ve vítríně vidíte až moc zářivých a nepřirozených barev? Ruce pryč a raději popojděte o pár kroků dále a zkuste jiný podnik.
Při výskytu 25 000 gelaterie artigianali/pravých zmrzlináren v celé Itálii by to neměl být takový problém, najít tu pravou a neošizenou!
Gelato by také neměla být moc tuhá, ale ani příliš tekutá a rychle se roztékající. Samozřejmě v půlce července se roztopí asi dost veloce/rychle, ale určitě chápete, co tím chci říct :).
Vitrína s nabídkou a celkově podnik by na vás měl působit čistě, útulně a správně by měl mít na dohled i seznam použitých surovin popř. postup přípravy gelata. Určitě by se neměla vyskytovat žádná umělá barviva a příchutě, tak jako ani přidané tuky a konzervanty.
Tak už víte, jak má oblíbená pochoutka spatřilo světlo světa. Také kdo byli nebo stále jsou největšími mistry v její výrobě. Dozvěděli jste se také, jak tu správnou gelato poznat.
Ale ještě bych vám ráda ukázala ty nejčastější gusti/příchutě a jak se pohybují prezzi/ceny, abyste už nemuseli tápat ani v tomhle směru.
Nejčastěji se gusti dělí na le creme/krémové a la frutta/ovocné. Já miluji obojí a kombinace obou u mě dost často vítězí!
Taková cioccolato fondente/hořká čokoláda dohromady s limone/citrónem a nebo svěží chutí lampone/malinou není vůbec k zahození!
Jaké kombinace chutí lahodí vám?
V tabulce výše můžete vidět ty nejčastější gusti. Ale je to jen takový malý střípek a některé gelaterie mají nabídku hodně pestrou!
Já jsem vždycky více než potěšena, když natrefím na moji úplně nejoblíbenější a pro spoustu lidí nepochopitelnou příchuť! A to je menta e cioccolato/máta a čokoláda!!!
Už jste někdy ochutnali? Bavíme se o jedné gusto/příchuti a to mentolové s kousky křupavé čokolády uvnitř. V létě neskutečně osvěžující!
Pokud budete chtít gelato do cono/kornoutku vyplatí se vám to lépe v tom případě, že chcete minimálně dva kopečky.
Většina zrmzlináren vám totiž při žádosti jen jednoho kopečku do cono nevyhoví a doporučí vám koupit si coppetta/kalíšek.
Ceny za kornout , tudíž dvě příchutě se pohybují od 2 do 2,50 euro. Záleží, jestli si gelato vychutnáte v centru Firenze/Florencie a nebo někde v menší gelaterii.
Pokud jde o kalíšek, cena jedné příchutí začíná na 1,50 – 2 eurech. S více kopečky se samozřejmě cena zvyšuje.
Nejdražší gelato najdete v Miláně a naopak na jihu Itálie jsou ceny obvykle nižší.
Ale teď to hlavní a nejdůležitější! Užíjte si vaši chvilku s gelato a nechte se unést na vlně skvělé chuti od italských mistrů protože…
…nemůžeš si koupit štěstí…ale můžeš si koupit zmrlinu!
Mějte se krásně a dejte mi vědět, co vy a váš příběh zmrzliny ♥.
Jaká je ta vaše nejoblíbenější příchuť?
Kde a kdy jste naposledy měli to nejlepší gelato?
Čekám vás s nadšením v našem online česko-italském světě ♥ !
Samozřejmě máte opět možnost si jednoduše a hravě zkusit i mé metody k naučení se nového jazyka díky SLOVNÍČKU níže ♥.
Un bacione
Vaše
SLOVNÍČEK
Il gelato
Zmrlina
La storia del gelato
Příběh zmrzliny
Dolce
Sladká
Com´é iniziata?
Jak to začalo?
Il sorbetto
Zmrzlinový nápoj
Il neve
Sníh
La granita
Ledová tříšť
Scoprire
Objevit
Le ricette
Recepty
Il miracolo
Zázrak
Il cono
Kornoutek
Senza lattosio
Bez laktózy
Senza glutine
Bez lepku
Il cioccolato fondente
Hořká čokoláda
Bravi, bravi
Jedná se o kompliment – BRAVO
La coppa
Pohár
La frutta
Ovoce
La vaniglia
Vanilka
Il cacao
Kakao
Le pasticcerie
Cukrárny
I gusti
Chutě
La gelateria
Zmrzlinárna
Il balcone
Balkón
E poi
A poté
Gli amici italiani
Italští přátelé
Il regno italiano
Italské království
Niente sorpresa
Žádné překvapení
É davvero
Je to tak, je to pravda
Oh dio!
O bože!
Al pistacchio
Pistáciové příchuti
I negozietto
Obchůdek
Furbi
Vychytralí
Favoloso
Skvělé
Fatta con l´amore
Dělané s láskou
Il vero gusto
Pravá chuť
Veloce
Rychle
Quale?
Jaké,jakou?
Quanto?
Kolik,za kolik?
I prezzi
Ceny
Le creme
Krémové
Il limone
Citrón
Il lampone
Malina
La coppetta
Kalíšek