Už znáte příběh italské zmrzliny a jak si vybrat tu nejlepší?

Znáte ten skvělý pocit sladké, osvěžující chuti, roztékající se na jazyku…

…jak vás nejen v létě dokáže krásně osvěžit a zárověň uspokojit i vaše chuťové buňky…

…jak hned při prvním soustu cítíte téměř slast a nadšení.

Ano, nemluvím o ničem jiném, než o všem velmi dobře známé gelato/dželáto/zmrzlině!

A jak určitě všichni víte, není lepší země, než Itálie, která by přímo vybízela k tomu, se o gelato dozvědět něco více!

 

Gelato a Pisa ♥

Taky by mě zajímalo, kdo z vás kope za můj tým a souhlasí,že gelato je jednou z nejlepších dolce/sladkou věcí na zeměkouli ♥.

Kdo ano, tak upřímně věřím, že najde zalíbení i v mém dnešním ,,povídání“ a rád se o téhle pochoutce dozví více a jak neprohloupit

a správně si vybrat a nepřebrat.

A kdo máte o gelato jinou představu, čtěte dál!

Kdo ví, třeba přesvědčím i vás :).

Com´é iniziata?/Jak to začalo?

No takže. Kde a jak začít?

Protože o vzniku gelato totiž to koluje pár verzí a asi je na každém, která mu lahodí nejvíce a které věří a uvěří :).

Moje nej je ta nejstarší, biblická.

S odkazem na bibli se říká, že Isacco, nabízející Abrahamovi kozí mléko servírované s ledem, vlastně vytvořil takovou první verzi sorbetto/zmrlinového nápoje.

Někteří se rádi přiklání k verzi ze starého Říma, kdy už tehdy byla veledůležitým hostům nabízena verze chlazeného dezertu tzv. nivatae potiones/pozione di neve. Neve v italštině znamená sníh.

Líbí se mi to použití slova sníh ve spojení se zmrzlinou.

V italštině se mi tohle stává často. Jak některá slova prostě pěkně zní a souzní :).

Ve starém Řecku a Egyptě si sníh a nebo led vychutnávali oslazený medem a nebo třeba ovocnou šťávou. Mhhhm hned se mi sbíhají sliny na osvěžující granita/ledovou tříšť. Byli to ale fiškulové, ti Řekové a Egypťané.

A teď se nám nabízí další dvě cesty.

Někteří věří, že první gelato objevili Mongolové. A používám schválně slovo scoprire/objevili, protože to, jak to tak někdy už u skvělých věcí bývá, vzniklo nedopatřením!

Připravovali si totiž různé ochucené nápoje z mléka, nejčastěji kozího nebo buvolího, no a jelikož Mongolie se nachází v horském klimatu, mléko chladem tuhlo, až zmrzlo a tadááá, gelato bylo na světě!

Díky Marcu Polovi se v 13.století tenhle mražený scoperta/objev dostal do Evropy a dobrodružství gelato mohlo začít!

Další říkají, že zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nichž ricette/recepty přebrali Peršané a Afričané.

No a kdo zná trošku zeměpis, tak ví, že odtud už to byl kousek, aby se italští mistři měli možnost naučit přípravě mraženého miracolo/zázraku.

Gelato už dneska není věcí, která by nebyla k sehnání. Spíše naopak.

Nabídka je nepřeberná a to ani nemluvím o nanucích, mražených dortech, kornoutech apod.

V Itálii nejvíce frčí nám všemi známá Algida, Motta a SamMontana.

Poslední zmíněná je přímo italskou firmou a teď přichází na trh se super novinkami a to hlavně s veganskými produkty. A musím

teda říct, že jsou výborné!

Já osobně vegankou nejsem. Ale jsem trošku na křížku s laktózou, tudíž ráda zkouším i jiné varianty

a už jsem ochutnala produkty od různých firem. A musím říct, že SamMontana si vede na jedničku! Nejčastěji používají rýžové

Il cono del SamMontana.

nebo mandlové mléko, pouze přírodní suroviny a samozřejmě žádná přidaná barviva a aditiva.

SamMontana cono/kornout, který je jejich poslední novinkou, je bezkonkurenční!

Mimo to, že je senza lattosio/bez mléka, je i senza glutine/bez lepku. Z mandlového mléka a s kousky cioccolato fondente/hořké čokolády.

Nepoznali by jste rozdíl od ,,normální“ gelato, to se s vámi klidně vsadím ♥ !

Bravi, bravi!

Stále jsem ale zástancem klasické zmrzliny na ulici do cono/kornoutu popř. in coppa/do poháru (v tomhle případě papírovém).

V Itálii si můžete vybrat z těchto dvou variant.

Já osobně, pokud mám chuť jen na sladkou tečku, jdu většinou do coppa/kalíšku, protože cono/kornoutek už mě pak jen zbytečně zaplácne :).

Ale taky se vám může stát, že až uvidíte tu nabídku všech možných různých variant cono, rádi se přemůžete a zvládnete pár soust navíc!

Nejlépe někde pěkně venku na sluníčku, v dobré společnosti, při toulkách městem a nebo v přírodě.

La coppa al cioccolato e al pistacchio ♥. V neapolské gelaterii Le Delizie u nás ve Figline.

Dříve byla ale zmrzlina jen věcí v společenských kruzích.

Až kolem 18.století se dostala více do Evropy a to už se blížilo více té pravé zmrzlině! Vyráběla se ze žloutků šlehaných

s cukrem a smetanou a potom se přidávalo buď ovoce, vanilka a nebo moje nejoblíbenější, kakao.

A co vy? Jste milovnící frutta/ovoce? Vaniglia/Vanilky? A nebo cacao/kakaa?

K nám do Česka se ,,zmrzka“ dostala počátkem 20.století. Doteď si pamatuji ty moje ,,dětské“ pasticcerie/cukrárny!

Tu vůni coni a pestrobarevnou nabídku všech různých gusti/příchutí sladké chlazené dobroty. Až oči přecházely a sliny se sbíhaly!

Jako malá si s úsměvem vybavuji naše rodinné procházky městem, kdy jsme si často zašli na gelato na Jadranku (tehdy téměř jediná

a tudíž i top gelateria/zmrzlinárna u nás ve městě ha). Ale taky si pamatuji další, na kterou jsem viděla přímo z balcone/balkonu od babičky.

To byl teprve ráj, mít gelaterii přímo pod nosem!

E poi/A pak

No a olaláá, ti první a velkolepí, kteří přišli na to, že skvělá zmrzlina potřebuje čerstvou smetanu, mléko a vajíčka byli naši amici italiani/italští přátelé a stalo se to přímo v mém středu bytí a dění, a to ve Florencii ♥ !

Velkou reklamu udělal ve Francii Francesco Procopio dei Coltelli roku 1660, který v Paříží otevřel vůbec první

caffé-gelateria/cukrárnu, Caffé Procope, jež patřila po mnoho staletí mezi jedny z nejvyhlášenějších v Evropě.

Francie měla poté velkou zásluhu na evropském rozletu gelato. To vše po boku Angličanů.

Velký boom ji samozřejmě čekal i v Americe a zásluhu na tom měl opět Ital Filippo Lenzi.

A asi si poté dovedete představit tu jízdu amíků.

Il regno italiano/Italské království

Největšími konzumenty gelato jsou právě Američané.

Asi niente sorpresa/žádné překvapení, že?

Za tu nejlepší zmrzlinu na světě ale stejně stále patří vděk Itálii.

É davvero!

A je tomu tak/je to pravda :).

Ta pravá italská zmrzlina totiž není vyrobena z vody a z rostlinných tuků a kdo ví, jakých umělých přísad.

Ale ze smetany, popř. mléka a čerstvého ovoce a přírodních surovin.

Někdy jste si možná v Itálii mohli všimnout, že ne vždycky má zmrzlina ve výloze zrovna jásavou barvu a nebo nevypadá moc lákavě,

ale to může být naopak známkou kvality.

Věděli jste, že gelato vyrobeno z kvalitních a přírodních surovin má méně veselou barvu?

Třeba pravá pistáciová zmrzlina by neměla mít tu jásavou zelenou, ale spíše jemně zelenkavou, až šedivou.

Já prozatím tu nejlepší top pistáciovou jedla na Sardínii v gelaterii ReGelato, to byla nebesa!

Oh dio/oh bože!

La gelateria artigianale in Sardegna ♥

,,!!!OSOBNÍ TIP Znáte někdo italskou značku gelato GROM? Nejen ta al pistacchio/pistáciová nemá chybu. Pokud jste ještě neměli tu čest ji ochutnat, určitě si ji při vaší návštěvě Itálie v supermarketu a nebo jiném negozietto/obchůdku přidejte do košíku!\’\‘

Samozřejmě vám nebudu mazat med kolem pusy a tvrdit, že VŠECHNA a JAKÁKOLIV gelato, na kterou natrefíte v Itálii, musí být skvělá

a ta nejlepší.

Troufám si říct, že jako se vším a téměř všude na světě, to NENÍ PRAVDA!

Italové nejsou hloupí,spíše naopak. I oni umí být pěkně furbi/vychytralí a ne každá gelato v Itálii je favoloso/skvělá!

Vždyť jen v Římě najdete přes 1400 zmrzlináren a řekněme si to upřímně,ne každá bude TA gelato!

Ta, která je vyrobena z kvalitních surovin a fatta con l´amore/dělaná s láskou ♥ !

A teď si tak říkáte, no jo, ale jak to mám tak asi poznat, dokud neochutnám? Jestli zmrzina není ošizená a jde cítit il vero gusto/pravá chuť všech použitých ingrediencí?

Měli by jste se soustředit hlavně na barvu, jak jsme si říkali už výše. Ve vítríně vidíte až moc zářivých a nepřirozených barev? Ruce pryč a raději popojděte o pár kroků dále a zkuste jiný podnik.

Při výskytu 25 000 gelaterie artigianali/pravých zmrzlináren v celé Itálii by to neměl být problém, najít tu pravou a neošizenou!

La gelateria artigianale a Firenze 🙂

Gelato by také neměla být moc tuhá, ale ani příliš tekutá a rychle se roztékající. Samozřejmě v půlce července se roztopí asi dost veloce/rychle, ale určitě chápete, co tím chci říct :).

Vitrína s nabídkou a celkově podnik by na vás měl působit čistě a útulně a správně by měl být na dohled i seznam použitých surovin popř. postup přípravy gelata. Určitě by se neměla vyskytovat žádná umělá barviva a příchutě, tak jako ani přidané tuky a konzervanty.

Quale e quanto?/Jakou a (za) kolik?

Tak už víte, jak má oblíbená pochoutka spatřilo světlo světa. Taky kdo byli a nebo kdo stále jsou největšími mistry v její výrobě a dozvěděli jste se, jak poznat tu správnou gelato.

Ale ještě bych vám ráda ukázala ty nejčastější gusti/příchutě a jak se pohybují prezzi/ceny, aby jste už nemuseli tápat ani v tomhle směru.

 

Nejčastěji se gusti dělí na le creme/krémovéla frutta/ovocné. Já miluji obojí a kombinace u mě dost často vítězí!

Taková cioccolato fondente/hořká čokoláda dohromady s limone/citrónem a nebo svěží chutí lampone/malinou není vůbec k zahození!

Jaké kombinace chutí lahodí vám?

V tabulce výše můžete vidět ty nejčastější gusti. Ale je to jen takový malý střípek a některé gelaterie mají nabídku hodně pestrou!

Cioccolato/Čokoláda Vaniglia/Vanilka Crema/Smetana Nocciola/Lískový oříšek Pistacchio/Pistácie Caffé/Káva
Fragola/Jahoda Limone/Citrón Amarena/Třešeň Frutti di bosco/Lesní plody Cocco/Kokos Melone/Žlutý meloun Mela verde/Zelené jablko

Já jsem vždycky více než potěšena, když natrefím na mou úplně nejoblíbenější a pro spoustu lidí nepochopitelnou příchuť! A to je menta e cioccolato/máta a čokoláda!!!

Už jste někdy ochutnali? Bavíme se o  jedné gusto/příchuti a to mentolové s kousky křupavé čokolády uvnitř. V létě neskutečně osvěžující!

A co italská zmrzlina a  její prezzi/ceny?

Pokud budete chtít gelato do cono/kornoutku vyplatí se vám to lépe v tom případě, že chcete minimálně dva kopečky.

Většina zrmzlináren vám totiž při žádosti jen jednoho kopečku do cono nevyhoví a doporučí vám koupit si coppetta/kalíšek.

Ceny za kornout , tudíž dvě příchutě se pohybují od 2 do 2,50 euro. Záleží, jestli si gelato vychutnáte v centru Firenze/Florencie a nebo někde v menší gelaterie.

Pokud jde o kalíšek, cena jedné příchutí začíná na 1,50 – 2 eurech. S více kopečky se samozřejmě cena zvyšuje.

Nejdražší gelato najdete v Miláně a naopak na jihu Itálie jsou ceny obvykle nižší.

Ale teď to hlavní a nejdůležitější! Užíjte si vaši chvilku s gelato a nechte se unést na vlně skvělé chuti od italských mistrů protože…

…non puoi comprare la felicitá…ma ti puoi comprare un gelato!

Překlad textu výše 🙂

Mějte se krásně a dejte mi vědět, co vy a váš příběh zmrzliny ♥.

Jaká je ta vaše nejoblíbenější příchuť?

Kde a kdy jste naposledy měli to nejlepší gelato?

Čekám vás s nadšením v našem online česko-italském světě ♥ !

PERLIČKY NA ZÁVĚR

  • Věděli jste, že pro zdolání průměrného kopečku zmrzliny potřebujeme cca 50 líznutí? Tak to aby se člověk ulízal, při těch štědrých italských porcích!
  • Zmrlina se doporučuje při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích s polykáním…yaay bolest v krku se hned stává méně otravnou záležitostí!
  • Italové zkonzumují průměrně 12 kilogramů gelato na hlavu za rok! Světový rekord…poctivě přikládám ruku (mhm ústa) k dílu :).

Samozřejmě máte opět možnost si jednoduše a hravě zkusit i mé metody k naučení se nového jazyka díky SLOVNÍČKU níže ♥.

Un bacione

Vaše

SLOVNÍČEK

Il gelato

Zmrlina

La storia del gelato

Příběh zmrzliny

Dolce

Sladká

Com´é iniziata?

Jak to začalo?

Il sorbetto

Zmrzlinový nápoj

Il neve

Sníh

La granita

Ledová tříšť

Scoprire

Objevit

Le ricette

Recepty

Il miracolo

Zázrak

Il cono

Kornoutek

Senza lattosio

Bez laktózy

Senza glutine

Bez lepku

Il cioccolato fondente

Hořká čokoláda

Bravi, bravi

Jedná se o kompliment – BRAVO

La coppa

Pohár

La frutta

Ovoce

La vaniglia

Vanilka

Il cacao

Kakao

Le pasticcerie

Cukrárny

I gusti

Chutě

La gelateria

Zmrzlinárna

Il balcone

Balkón

E poi

A poté

Gli amici italiani

Italští přátelé

Il regno italiano

Italské království

Niente sorpresa

Žádné překvapení

É davvero

Je to tak, je to pravda

Oh dio!

O bože!

Al pistacchio

Pistáciové příchuti

I negozietto

Obchůdek

Furbi

Vychytralí

Favoloso

Skvělé

Fatta con l´amore

Dělané s láskou

Il vero gusto

Pravá chuť

Veloce

Rychle

Quale?

Jaké,jakou?

Quanto?

Kolik,za kolik?

I prezzi

Ceny

Le creme

Krémové

Il limone

Citrón

Il lampone

Malina

La coppetta

Kalíšek

Míša Šticová
Tvá průvodkyně Toskánskem, skvělým italským jídlem a základy italského jazyka. Žijící v Itálii už nějakých pár let a na základě zkušeností ukazující Itálii z její reálné stránky. Pomůžu ti, se na tvé příští cestě do Itálie cítit méně cizincem a užít si tvůj pobyt v této krásné zemi na maximum. Na začátek se o můžeš o mně i o celém Italském snu dozvědět více z mého příběhu. Můj příběh si můžete přečíst zde A nebo si můžeš stáhnout i mého bezplatného průvodce skvělým italským jídlem s BONUSOVÝM SLOVNÍČKEM základních italských pojmů Nezapomeň se stát členem mé skupiny a sdílet s námi tvé italské sny a zážitky.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.