Už znáte příběh italské zmrzliny a jak si vybrat tu nejlepší?

Znáte ten skvělý pocit sladké, osvěžující chuti, roztékající se na jazyku…

…jak vás nejen v létě dokáže krásně osvěžit a zárověň uspokojit i vaše chuťové buňky…

…jak hned při prvním soustu cítíte téměř slast a nadšení.

Sí, nemluvím o ničem jiném, než o všem velmi dobře známé gelato/dželáto/zmrzlině!

A jak určitě všichni víte, není lepší země, než Itálie, která by přímo vybízela k tomu, se o gelato dozvědět něco více!

 

Gelato a Pisa ♥

Taky by mě zajímalo, kdo z vás kope za můj tým a souhlasí,že gelato je jednou z nejlepších dolce/sladkou věcí na zeměkouli ♥.

Kdo ano, tak upřímně věřím, že najde zalíbení i v mém dnešním ,,povídání” a rád se o téhle pochoutce dozví více a jak neprohloupit i si správně vybrat a nepřebrat.

A kdo máte o gelato jinou představu, čtěte dále!

Kdo ví, třeba přesvědčím i vás :).

Com´é iniziata?/Jak to začalo?

No takže. Kde a jak začít?

Ono totižto o vzniku gelato koluje pár verzí a asi je na každém, která mu lahodí nejvíce a které věří a uvěří :).

Moje nejoblíbenější je ta nejstarší, biblická.

S odkazem na bibli se říká, že Isacco, nabízející Abrahamovi kozí mléko servírované s ledem,  vytvořil první verzi sorbetto/zmrlinového nápoje.

Někteří se rádi přiklání k verzi ze starého Říma, kdy už tehdy byla veledůležitým hostům nabízena verze chlazeného dezertu tzv. nivatae potiones/pozione di neve. Neve v italštině znamená sníh.

Líbí se mi to použití slova sníh ve spojení se zmrzlinou.

Ve starém Řecku a Egyptě si sníh nebo led vychutnávali oslazený medem či ovocnou šťávou. Mhhhm hned se mi sbíhají sliny na osvěžující granita/ledovou tříšť. Byli to ale fiškulové, ti Řekové a Egypťané.

A teď se nám nabízí další dvě cesty.

Někteří věří, že první gelato objevili Mongolové. A používám schválně slovo scoprire/objevili, protože to, jak to tak někdy už u skvělých věcí bývá, vzniklo nedopatřením!

Mongolové si si totiž připravovali různé ochucené nápoje z mléka, nejčastěji kozího nebo buvolího. No a jelikož Mongolie se nachází v horském klimatu, mléko chladem tuhlo, až zmrzlo a tadááá, gelato bylo na světě!

Díky Marcu Polovi se v 13.století tenhle mražený scoperta/objev dostal do Evropy a dobrodružství gelato mohlo začít!

Další říkají, že zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nichž ricette/recepty přebrali Peršané a Afričané.

No a kdo zná trošku zeměpis, tak ví, že odtud už to byl jen kousek, aby se italští mistři měli možnost naučit přípravě mraženého miracolo/zázraku.

Gelato už dneska není věcí, která by nebyla k sehnání. Spíše naopak.

Nabídka je nepřeberná a to ani nemluvím o nanucích, mražených dortech, kornoutech atp.

V Itálii nejvíce frčí nám všemi známá Algida, Motta a SamMontana.

Poslední zmíněná je přímo italskou firmou a teď přichází na trh se super novinkami. A to hlavně s veganskými produkty. Musím říct, že jsou výborné!

Já osobně vegankou nejsem. Ale jsem trošku na křížku s laktózou, tudíž ráda zkouším i jiné varianty. Už jsem ochutnala produkty od různých firem. A musím říct, že SamMontana si vede na jedničku! Nejčastěji používají rýžové

Il cono del SamMontana.

nebo mandlové mléko, pouze přírodní suroviny a samozřejmě nepřidávají žádná chemická barviva.

SamMontana cono/kornout, který je jejich poslední novinkou, je bezkonkurenční!

Mimo to, že je senza lattosio/bez mléka, je i senza glutine/bez lepku. Z mandlového mléka a s kousky cioccolato fondente/hořké čokolády.

Nepoznali byste rozdíl od ,,normální” gelato, to se s vámi klidně vsadím ♥ !

Bravi, bravi!

Stále jsem ale zástancem klasické zmrzliny na ulici do cono/kornoutu popř. in coppa/do poháru (v tomhle případě papírovém).

V Itálii si můžete vybrat z těchto dvou variant.

Já osobně, pokud mám chuť jen na sladkou tečku, jdu většinou do coppa/kalíšku, protože cono/kornoutek už mě pak jen zbytečně zaplácne :).

Ale taky se vám může stát, že až uvidíte tu nabídku všech možných různých variant cono, rádi se přemůžete a zvládnete i těch pár soust navíc!

Nejlépe někde pěkně venku na sluníčku, v dobré společnosti, při toulkách městem nebo v přírodě.

La coppa al cioccolato e al pistacchio ♥. V neapolské gelaterii Le Delizie u nás ve Figline.

Dříve byla zmrzlina ale jen věcí ve společenských kruzích.

Až kolem 18.století se zmrzlina dostala více do Evropy a její podoba se začala více blížit té, kterou známe dnes! Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou a potom se přidávalo buď ovoce, vanilka nebo moje nejoblíbenější, kakao.

A co vy? Jste milovnící frutta/ovoce? Vaniglia/Vanilky? Nebo cacao/kakaa?

Do Česka se ,,zmrzka” dostala počátkem 20.století. Doteď si pamatuji ty moje ,,dětské” pasticcerie/cukrárny!

Vůni coni a pestrobarevnou nabídku všech různých gusti/příchutí sladké chlazené dobroty. Až oči přecházely a sliny se sbíhaly!

E poi/A pak

No a olaláá, ti první a velkolepí, kteří přišli na to, že skvělá zmrzlina potřebuje čerstvou smetanu, mléko i vajíčka byli naši amici italiani/italští přátelé. Stalo se tomu tak přímo v mém středu bytí a dění, ve Florencii ♥ !

Velkou reklamu udělal ve Francii Francesco Procopio dei Coltelli roku 1660, který v Paříží otevřel vůbec první caffé-gelateria/cukrárnu. Caffé Procope patřila po mnoho staletí mezi jedny z nejvyhlášenějších gelaterií v Evropě.

Francie měla poté velkou zásluhu na evropském rozletu gelato. To vše po boku Angličanů.

Velký boom ji samozřejmě čekal i v Americe a zásluhu na tom měl opět Ital, Filippo Lenzi.

A asi si poté dovedete představit tu jízdu amíků.

Il regno italiano/Italské království

Největšími konzumenty gelato jsou právě Američané.

Asi niente sorpresa/žádné překvapení, že?

Za tu nejlepší zmrzlinu na světě ale stejně stále patří vděk Itálii.

É davvero!

A je tomu tak/je to pravda :).

Ta pravá italská zmrzlina totiž není vyrobena z vody, rostlinných tuků a kdovíjakých umělých přísad.

Ale ze smetany, popř. mléka, čerstvého ovoce a přírodních surovin.

Někdy jste si možná v Itálii mohli všimnout, že ne vždy má zmrzlina ve výloze zrovna jásavou barvu a nebo nevypadá moc lákavě. Ale to může být naopak známkou kvality!

Věděli jste, že gelato vyrobeno z kvalitních a přírodních surovin má méně veselou barvu?

Třeba pravá pistáciová zmrzlina by neměla mít  jásavě zelenou barvu, ale spíše jemně zelenkavou, až nahnědlou.

Já prozatím tu nejlepší top pistáciovou jedla na Sardínii v gelaterii ReGelato, to byla nebesa!

Oh dio/oh bože!

La gelateria artigianale in Sardegna ♥

,,!!!OSOBNÍ TIP Znáte někdo italskou značku gelato GROM? Nejen ta al pistacchio/pistáciová nemá chybu. Pokud jste ještě neměli tu čest ji ochutnat, určitě si ji při vaší návštěvě Itálie v supermarketu a nebo jiném negozietto/obchůdku přidejte do košíku!\’\’

Jen v Římě najdete přes 1400 zmrzlináren. Ale řekněme si to upřímně, ne každá bude TA zmrzlina!

Ta, která je vyrobena z kvalitních surovin a fatta con l´amore/dělaná s láskou ♥ !

A teď si tak říkáte, no jo, ale jak to mám tak asi poznat, dokud neochutnám? Jestli zmrzlina není ošizená a jde cítit il vero gusto/pravá chuť všech použitých ingrediencí?

Měli byste se soustředit hlavně na barvu, jak jsme si říkali už výše. Ve vítríně vidíte až moc zářivých a nepřirozených barev? Ruce pryč a raději popojděte o pár kroků dále a zkuste jiný podnik.

Při výskytu 25 000 gelaterie artigianali/pravých zmrzlináren v celé Itálii by to neměl být takový problém, najít tu pravou a neošizenou!

La gelateria artigianale a Firenze 🙂

Gelato by také neměla být moc tuhá, ale ani příliš tekutá a rychle se roztékající. Samozřejmě v půlce července se roztopí asi dost veloce/rychle, ale určitě chápete, co tím chci říct :).

Vitrína s nabídkou a celkově podnik by na vás měl působit čistě, útulně a správně by měl mít na dohled i seznam použitých surovin popř. postup přípravy gelata. Určitě by se neměla vyskytovat žádná umělá barviva a příchutě, tak jako ani přidané tuky a konzervanty.

Quale e quanto?/Jakou a (za) kolik?

Tak už víte, jak má oblíbená pochoutka spatřilo světlo světa. Také kdo byli nebo stále jsou největšími mistry v její výrobě. Dozvěděli jste se také, jak tu správnou gelato poznat.

Ale ještě bych vám ráda ukázala ty nejčastější gusti/příchutě a jak se pohybují prezzi/ceny, abyste už nemuseli tápat ani v tomhle směru.

 

Nejčastěji se gusti dělí na le creme/krémovéla frutta/ovocné. Já miluji obojí a kombinace obou u mě dost často vítězí!

Taková cioccolato fondente/hořká čokoláda dohromady s limone/citrónem a nebo svěží chutí lampone/malinou není vůbec k zahození!

Jaké kombinace chutí lahodí vám?

V tabulce výše můžete vidět ty nejčastější gusti. Ale je to jen takový malý střípek a některé gelaterie mají nabídku hodně pestrou!

Cioccolato/Čokoláda Vaniglia/Vanilka Crema/Smetana Nocciola/Lískový oříšek Pistacchio/Pistácie Caffé/Káva
Fragola/Jahoda Limone/Citrón Amarena/Třešeň Frutti di bosco/Lesní plody Cocco/Kokos Melone/Žlutý meloun Mela verde/Zelené jablko

Já jsem vždycky více než potěšena, když natrefím na moji úplně nejoblíbenější a pro spoustu lidí nepochopitelnou příchuť! A to je menta e cioccolato/máta a čokoláda!!!

Už jste někdy ochutnali? Bavíme se o  jedné gusto/příchuti a to mentolové s kousky křupavé čokolády uvnitř. V létě neskutečně osvěžující!

A co italská zmrzlina a  její prezzi/ceny?

Pokud budete chtít gelato do cono/kornoutku vyplatí se vám to lépe v tom případě, že chcete minimálně dva kopečky.

Většina zrmzlináren vám totiž při žádosti jen jednoho kopečku do cono nevyhoví a doporučí vám koupit si coppetta/kalíšek.

Ceny za kornout , tudíž dvě příchutě se pohybují od 2 do 2,50 euro. Záleží, jestli si gelato vychutnáte v centru Firenze/Florencie a nebo někde v menší gelaterii.

Pokud jde o kalíšek, cena jedné příchutí začíná na 1,50 – 2 eurech. S více kopečky se samozřejmě cena zvyšuje.

Nejdražší gelato najdete v Miláně a naopak na jihu Itálie jsou ceny obvykle nižší.

Ale teď to hlavní a nejdůležitější! Užíjte si vaši chvilku s gelato a nechte se unést na vlně skvělé chuti od italských mistrů protože…

…non puoi comprare la felicitá…ma ti puoi comprare un gelato!

…nemůžeš si koupit štěstí…ale můžeš si koupit zmrlinu!

Mějte se krásně a dejte mi vědět, co vy a váš příběh zmrzliny ♥.

Jaká je ta vaše nejoblíbenější příchuť?

Kde a kdy jste naposledy měli to nejlepší gelato?

Čekám vás s nadšením v našem online česko-italském světě ♥ !

PERLIČKY NA ZÁVĚR

  • Věděli jste, že pro zdolání průměrného kopečku zmrzliny potřebujeme cca 50 líznutí? Tak to aby se člověk ulízal, při těch štědrých italských porcích!
  • Zmrlina se doporučuje při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích s polykáním…yaay bolest v krku se hned stává méně otravnou záležitostí!
  • Italové zkonzumují průměrně 12 kilogramů gelato na hlavu za rok! Světový rekord…poctivě přikládám ruku (mhm ústa) k dílu :).

Samozřejmě máte opět možnost si jednoduše a hravě zkusit i mé metody k naučení se nového jazyka díky SLOVNÍČKU níže ♥.

Un bacione

Vaše

Míša z Toskánska

SLOVNÍČEK

Il gelato

Zmrlina

La storia del gelato

Příběh zmrzliny

Dolce

Sladká

Com´é iniziata?

Jak to začalo?

Il sorbetto

Zmrzlinový nápoj

Il neve

Sníh

La granita

Ledová tříšť

Scoprire

Objevit

Le ricette

Recepty

Il miracolo

Zázrak

Il cono

Kornoutek

Senza lattosio

Bez laktózy

Senza glutine

Bez lepku

Il cioccolato fondente

Hořká čokoláda

Bravi, bravi

Jedná se o kompliment – BRAVO

La coppa

Pohár

La frutta

Ovoce

La vaniglia

Vanilka

Il cacao

Kakao

Le pasticcerie

Cukrárny

I gusti

Chutě

La gelateria

Zmrzlinárna

Il balcone

Balkón

E poi

A poté

Gli amici italiani

Italští přátelé

Il regno italiano

Italské království

Niente sorpresa

Žádné překvapení

É davvero

Je to tak, je to pravda

Oh dio!

O bože!

Al pistacchio

Pistáciové příchuti

I negozietto

Obchůdek

Furbi

Vychytralí

Favoloso

Skvělé

Fatta con l´amore

Dělané s láskou

Il vero gusto

Pravá chuť

Veloce

Rychle

Quale?

Jaké,jakou?

Quanto?

Kolik,za kolik?

I prezzi

Ceny

Le creme

Krémové

Il limone

Citrón

Il lampone

Malina

La coppetta

Kalíšek

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů