Italské pečení je radost – a to rychlé dvojnásob. Torta 5 minuti alla ricotta!

Máte chuť na něco sladkého, ale nechce se vám v kuchyni zabít půl odpoledne? Milujete pistacchi a ricottu? Chcete potěšit mlsné jazýčky celé rodiny a mít voňavý koláč na snídani/colazione nebo svačinu/merenda šup rup? Tak to se vám bude líbit můj dnešní recept na italskou TORTA 5 MINUTI ALLA RICOTTA😁😍.

Voňavý italský koláč, jehož příprava vám zabere pouhýh 5 minut!

Koláč provověný pistáciemi a mandlemi osloví všechny milovníky sladkostí!

Můj oblíbený italský blog GialloZafferano tvrdí, že na přípravu tohoto koláče si vystačíte s 5 minutami. Nebudu vám lhát, mně to trvalo rozhodně déle, než oněch 5 minut, které už sám název koláče splňuje. Je to ale pouze a jen mnou. Má kuchyně totiž ještě neoplývá pořádným robotem či mixérem a tak jsem šáhla po klasické a ověřené přípravě, kterou znám.

Pokud ale vy šikovnou mašinku doma máte, do 5 minut opravdu není co řešit. Všechny ingredience nahážete do robota, těsto vlijete do formy a šup s tím do trouby. Pečení chce dalších 50 minut, ale to už trouba oddělá za vás, že ano. Vy si tak díky ušetřenému času můžete vychutnat šálek kávy s nohami na stole, věnovat se rodině nebo si užít pár kapitol z oblíbené knížky.

V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA

My Češi máme tvaroh, Italové ricottu!

Ricotta – mléčný výrobek z ovčího mléka.

Nejznámější a nejchutnější pistácie najdete na Sicílii. Místní je zde sbírají stále ručně a jejich kvalita je i chuť je jedinečná.

Pistacchi di Bronte.

Jak už jsem zmiňovala, torta je vhodná zejména ke snídani nebo na svačinu. Stejně tak ale obšťastní i kamarádku, která se k vám odpoledne staví na šálek kávy/caffé nebo čaje/té. Klínek tohoto koláče ji jistojistě potěší a vám při pečení provoní celý byt!

Koláč voní nádherně po pistáciích/pistacchi, mandlích/mandorlepomerančové kůře/scorza d´arancia. S Italem jsme se shodli, že navozuje až vánoční atmosféru. Hou hou hou, jako totální milovník Vánoc si takový předvoj rozhodně nechám líbit 🎄.

Díky použitým ořechům/frutta secca je koláč tužší konzistence, proto si jej Italiani vychutnávají spíše na snídani. Já ho ale vzala na narozeninovou oslavu a rodina Mr. M se oblizovala až za ušima a nešetřila chválou. Snad nekecali a já si nezadělala na faux paus 😀.

Ricotta těsto ale přeci jen zjemní a pokud máte problémy s lepkem, nebála bych se místo normální mouky použít např. rýžovou. Ta se na pečení koláčů skvěle hodí a podle mě v tomto případě nemůže ničemu uškodit.

Jakou mouku používáte nejraději vy? Držíte se klasického pečení nebo si ingredience i mírně upravujete a rádi experimentujete?

Místo cukru/zucchero jsem šáhnula po mém oblíbeném medu/miele, který dolcino provoněl o to více. No a co mě dostává nejvíce, tak je čokoládová ganache, kterou já přímo miluju.

Pistáciový koláč s ricottou a čokoládou polevou.

Kousek tohoto koláče si můžete vychutnat k snídani, svačině nebo jím potěšit vaše hosty.

Nejjednodušší čokoládová poleva na světě, která se skládá z hořké čokolády/cioccolato fondente, másla/burročerstvé smetany/panna fresca. Pokud byste dort polili jen rozpuštěnou čokoládou, po ztuhnutí se dočkáte tvrdé celistvé vrsty. Kdo už v minulosti zkusil ví, že čokoládá při krájení celá popraská a je z toho pak pěkné casino/zmatek, nepořádek😋.

Poznámka na závěr:

Co mi s pistáciemi neskutečně ladí, je bílá čokoláda/cioccolato bianco. Tak mě napadlo to příště vyzkoušet s polevou přímo z ní. Pokud mě někdo předběhnete, budu se velice těšit na konečný výsledek a doufat, že se mi pochlubíte 😁.

Fotky vašeho italského pečení i vaření mě těší stejně tak jako ochutnávání těch mých doma vlastnoručně připravených. Na instagramu jsem pro vás i vytvořila album, kde budu sdílet vaše italské kousky 🥰🤩👩🏻‍🍳. Pomůžete mi album zaplnit???

A teď už teda recept!

ECCOLA RICETTA!

TORTA 5 MINUTI ALLA RICOTTA

Difficoltá/obtížnost: Facile/jednoduchá

Preparazione/příprava: 5 min

Cottura/doba pečení: 55 min

Costo/cena: Medio/střední

Dosi per/porce pro: 8 persone

INGREDIENTI:

forma o rozměrech 24 cm

ricotta scolata/vykapaná ricotta 200 gr

farina 00/hladká mouka 200 gr

zucchero o miele/cukr nebo med 200 gr

burro/máslo 200 gr

uova/vajíčka 3 ks

lievito in polvere per dolci/prášek do pečiva 10 gr

un pizzico di sale/špetka soli

scorza d´arancia/kůra z 1 pomeranče

rum 30 gr – já použila rumové aroma

mandorle pelate/oloupané mandle 100 gr

pistacchi sgusciati/vyloupané pistácie 100 gr

PER LA GANACHE/NA POLEVU

panna fresca liquida/čerstvá smetana 200 gr

cioccolato fondente/hořká čokoláda 140 gr

burro/máslo 20 gr

PER GUARNIRE/NA OZDOBU

granella di pistacchi/nadrcené pistácie

PREPARAZIONE

Tohle bude asi ten nejjednodušší postup receptu, který jsem kdy napsala 😀:

  • všechny ingredience krom ricotty nahažte do mixéru. Začněte suchými, jako je mouka, cukr, sůl a prášek do pečiva. Potom přidejte máslo nakrájené na kostičky, vajíčka, rum, nastrouhanou kůru z pomeranče a mandle spolu s pistáciemi.
  • až máte těsto na koláč umixováno, jemně vmíchejte poctivě vykapanou ricottu a spojte s těstem.
  • těsto si vlijte do vymazané a vysypané formy o průměru 24 cm a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia, cca 55 minut.
  • koláč nechte pořádně vychladnout a připravte si čokoládovou ganache. Kdo chce být opravdu rychlík, může využít pomoci mikrovolnky. Já si ale čokoládu po dobrém starém způsobu rozpouštím v bagnomaria. Větší hrnec s teplou vodou, nad to misku nebo menší kastrůlek a do něj na kostičky nakrájenou čokoládu. Až je cioccolato téměř rozpuštěné, vmíchám kostku másla a v druhém hrnci si mírně sehřeju smetanu. Smetanu nevaříme! Jen ohříváme. Smetanu přilejte piano piano do rozpuštěné čokolády, dokud vám nevznikne krémová čokoládová poleva – ganache.
  • Polevu nalijte na povrch koláče a jako třešničku posypte nasekanými pistáciemi/pistacchi.
Pistácie, mandle, máslo, mouka, med, pomerančová kůra, vajíčka a máslo.

Jednodušší už to být nemůže. Všechny ingredience do mixéru a za 5 minut není co řešit!

Není nic snažšího, než tento italský moučník, jehož příprava vám zabere pouhých 5 minut!

Kdybyste tak mohli cítit tu vůni čokolády a pistácií!

Koláč s ricottou můžete skladovat v lednici až několik dní a dá se dokonce i zamrazit. Což nám tedy nevyšlo, po posledním kousku se zaprášilo už pár dní zpátky 🤗.

Doufám, že vám i tohle italské dolcino bude chutnat. Pevně věřím, že chuťově pohárky vaše i vašich blízkých zaplesají a tenhle super rychlý koláč sklidí úspěch.

Nechte mi pod článkem komentář, jestli koláč zkusíte a zda je vám vše srozumitelné. Pokud byste měli jakékoliv další otázky/domandeIO SONO QUA PER VOI 🥰.

Obrátit se na mě můžete jak přímo tady na blogu, tak i na instagramu Italského Snu. 

Užívejte podzimu, příjemné pečení i chutnání a brzy zase na viděnou

Vaše

Italský sen, Michaela Šticová Toskánko

 

P. S. Nezapomeňte, že tady na blogu na vás čeká už pěkná řádka receptů! Nebo si stáhněte mou kuchařku s kompletním Toskánským Menu, ať si to podzimní období plné deště a různorodých zpráv o kovidu doma zpříjemníte ❤. Nejen láska totiž prochází žaludkem!

MANGIA, BEVI E SII FELICE ❤💛❤

 

Italská slovní zásoba a italský jazyk.

Italsky hravě a jednoduše!

 

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře
  1. Martina napsal:

    Díky za tvůj blog, žijeme teď v Itálii – na jihu, ale italštinu k životu tady nepotřebuji. I tak ráda bych se naučila víc než jen Bon Giorno . Martina Tutti

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů