MANGIA, BEVI E SII FELICE

Jez, pij a buď šťastný

Upečte si voňavé PANINI na burgery, které budete mít na stole do 30 minut!

Italiani milují hamburgery. A my s Italem rozhodně v tomto americkém trendu nezaostáváme a zbožňujeme je stejně tak. Někdy se ale stane, že mě zčistajasna napadne něco uvařit či upéct, ale chybí mi třeba jedna jediná ingredience. Tentonkrát to bylo droždí na domácí bulky k hamburgerům. Ale já jsem holka šikovná, nelenila jsem a začala jsem surfovat ve vodách italského internetu.

A kdo hledá, najde, amici! A jelikož tyhle PANINI SENZA LIEVITAZIONE byly naprostá bomba a nebíčko v hubičce, podělím se teď o jejich recept i s vámi.

Allora iniziamo/takže začněme!

Italiani milují americký BURGER, ale ve stylu MADE IN ITALY

Burgery jí v Italia malí, i dospělí. Bulka plněná mletým masem, sýrem, salátem a rajčatem je klasikou, kterou najdete často mezi SECONDI PIATTI/ v běžných ristoranti, tedy jako hlavní chod. Naprosto běžná jsou ale také místa jako HAMBURGERIE nebo BRACERIE.

BRACERIE pochází od slova BRACE – doslovně žhavé uhlíky. V Braceriích vám tak připraví maso na grilu, na ohni a právě v těchto místech často najdete také čerstvé a šťavnaté PANINI HAMBURGER.

A jak se burger z Ameriky do Itálie dostal? Věřte tomu nebo ne, ale díky známé síti McDonald´s! V 80. letech se tu červenožluté logo začalo vyskytovat čím dál tím více. Ale tak jak Italiani kritizují caffé ze Starbucks, tak stejně se rozhodli mírně předělat k obrazu svému i PANINI s mletým masem.

Postupně začaly vznikat takzvané PANINI BURGER GOURMET, které se zakládají na kvalitních, ITALSKÝCH surovinách. To např. znamená, že místo slaniny použijí jejich GUANCIALE z hovězího líčka, místo čedaru krémovou sýrovou omáčku CACIO E PEPE nebo plísňovou GORGONOZOLU. Klasikou jsou různé druhy čerstvé i grilované zeleniny a omáčky jako je domácí majonéza či pesto.

A už jste slyšeli o přípravě ALLA SVIZZERA? V tomto případě jíte jen maso bez bulky. Přílohou jsou často hranolky se salátem a poprvé jsem se s tímto výrazem setkala u Italovi babičky na obědě. Za tímto názvem údajně stojí buď Švýcaři, kteří tento pokrm do Itálie přinesli nebo maso ze švýcarských krav, z kterých burger Italiani připravovali :).

HAMBURGER alla SVIZZERA je typické italské secondo piatto neboli hlavní chod.
HAMBURGER alla SVIZZERA je maso bez chleba!

Správný BURGER se nezakládá jen na kvalitním mase, ale také chlebu!

Co se mi zdá poměrně nevydařené, je bulka, v které Italiani tuto pochoutku často servírují. Já osobně preferuju takovou tu klasickou měkkou a vláčnou bulku posypanou sezamem. Pokud je mírně nasládlá, ještě lepší! Jsem klasik. Italiani v tomhle ovšem ne.

Často používají sice velmi kvalitní a čerstvě připravené pečivo, ale na můj vkus příliš tvrdé. Tento názor se mnou sdílí také můj Ital, takže si BURGERY vychutnáváme spíše v českých restauracích, (kde tohle nemají potřebu velice měnit) anebo doma. Což se děje..mhm, velmi často!

Sice miluju vaření a pečení, ale samozřejmě ne vždy dělám i domácí PANINI bulky. To se mi upřímně ne vždy chce, přestože je to poměrně rychlovka. Obzvláště, když nemusíte ztrácet čas kynutím.

A právě na takové PANINI pro vás dnes mám i recept. Ten originální najdete na stránkách LaCucinaItaliana, níže ten můj obohacený o trošku cukru. Kdo četl pozorně řádky výše, ví, proč ten cukr :).

Každopádně – tyhle luxusní PANINI mají v italiano název in 20 MINUTI. Já bych to přejmenovala na 30 MINUTI, protože 20 se pečou. Ale i tak tento rychlý recept jako když najdete ve chvílích, kdy vám doma chybí droždí nebo prostě nejste v kynoucí náladě a honem honem potřebujete čerstvé pečivo :).

Domácí italské PANINI bulky jsou skvělé jako burger, ale i se šunkou či pomazánkou.
Tyhle domácí italské nekynuté bulky jsou skvělé téměř se vším!

Bulky, u kterých nestrávíte mládí

Těsto na tyto PANINI máte s robotem i bez vymíchané coby dup. Nenásleduje odpočívání těsta, kynutí, převalování, ani nic podobného. Prostě to všechno pěkně smícháte, uválíte v ruce pár bochánků, švihnete to do trouby, a vonící nádhera je na stole!

Recept s vámi sdílím také proto, protože jsem byla nadšená, jak měkoučké PANINI byly i na druhý den. Samozřejmě si z nich nemusíte dělat jen burgery. Jsou úžasné s čímkoliv – s dušenou krůtí šunkou, salátem a majonézou, s grilovanou zeleninou, pestem nebo tuňákovou pomazánkou.

Už vás nebudu zdržovat, foťte a ukládejte Ricettu/recept.

PANINI IN 30 MINUTI SENZA LIEVITAZIONE

Připravte si domácí italské bulky bez kynutí.
Domácí PANINI bez droždí a práce navíc.

Ingredienti:

na 4 velké nebo 8 menších panini

  • 250 gr farina 00/hladké mouky
  • 130 gr acqua/vody
  • 1 cucchiaio di olio d´oliva extravergine/lžíci panenského oliváče
  • 8 gr lievito per dolci/kypřicího prášku do pečiva
  • q. b. sale/sůl dle potřeby – Quanto Basta
  • q. b. semi/semínka, pokud máte rádi
  • + 1 cucchiao zucchero a velo/lžíci moučkového cukru, pokud máte rádi sladší bulky jako my 🙂

Preparazione:

  1. Krokem numero 1 je smíchání suchých ingrediencí.
  2. Do sypké směsi postupně přilijte oliváč, po troškách i vodu a vymíchejte si v pevné, ale přesto vláčné těsto.
  3. Bochan těsta si rozdělte na 4/8 dílů a vyválejte si v ruce bochánky.
  4. Ty vyložte na pečícím papírem vyzdobený plech, posypte semínky a pečte cca 20 min na 180 st.C.. Dokud nezezlátnou, víte, že každá trouba peče jináč :).
  5. A to je vše, signore e signori!

Věřím, že vám tyto naše PANINI italiani bez kynutí přijdou vhod při grilování i negrilování, a že budou chutnat celé rodině. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli u vás doma měly úspěch.

Buon appetito a užívejte zbytku prázdnin a léta!

Vaše 💛

Italský sen, Michaela Šticová Toskánko
Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů