Karnevalové potěšení ve formě slaďoučkých FRITTELLE TOSCANE

Milí Itaholici, už je tomu pěkná chvilka, co jsme se sešli u nového článku tady na blogu Italského Snu. Rozhodla jsem se náš čtenářský koutek zase trošku oživit. A začnemě pěkně ze sladka 😁😋! V Itálii se teď všechno motá okolo CARNEVALE. A co patří k čemukoliv, co Italiani zrovna dělají a prožívají? No přeci skvělé jídlo!

Během italského CARNEVALE hrají hlavní roli zejména sladkosti. A ještě k tomu smažené! Nevím jak vy, ale já mám LE COSE FRITTE/smažené věci bohužel moc ráda 🤭. A co mám ještě raději, tak to jsou toskánské FRITTELLE. Někdy se jim říká také FRITTELLE DI SAN GIUSEPPE a já vám je dnes dopodrobna představím.

A to se vším všudy! Můžete se těšit na jejich příběh spolu s receptem. A kdo má rád raději video, než si číst, tak může skočit rovnou SEM. Odkaz vás přesune na můj Youtube kanál, kde jsem vám nahrála žhavé video. Video bylo v minulosti součástí mého Rýžového programu a hlavní protagonistkou tentokrát nejsem jenom já! Ke smažení FRITTELLE jsem si přizvala mou úžasnou amicu Melissu, která je na rýžové kuličky přímo přeborník.

Jdeme tedy na to – ALLORA INIZIAMO 👨‍🍳😍!

Youtube kanál Italského Snu – vaření s Italy.

Příběh FRITTELLE DI RISO TOSCANE

Možná už víte, že v Itálii těch Frittelle máme na několik druhů. Téměř každý italský region má ty svoje – s jablky, ořechy, rozinkami, různých tvarů i velikostí, kynuté, smažené či pečené. Obvykle se připravují a vychutnávají na oslavy CARNEVALE 🎭🎊 v únoru a březnu.

Pro spoustu z nich ale platí, že si je samozřejmě doma můžete vychutnat i po celý rok ❣.

My se dnes společně podíváme na sladký zoubek mým nejoblíbenějším FRITTELLE z regionu Toscana ⚜🍥❤. Rýžové kuličky, které se smaží a provoní vám byt vanilkou, mlékem a citrusy 🍋🍊. Kuličky se pak obalují i v krystalovém cukru, ať ten život náhodou nemáme hořký!

💛🍫 Najdete je jak VUOTI/prázdné, tak i plněné CREMA PASTICCERA/vanilkovým krémem nebo tím z Nutelly. Někdo si je dělá šišatější, druhý zase velké kulaté – no a ten třetí menší, jako sladkou jednohubku 🍬😍.

toskánské rýžové kuličky frittelle, karnevalová sladkost z Itálie
LE FRITTELLE.

Kde se FRITTELLE vzaly a proč se jim někdy říká DI SAN GIUSEPPE?

QUANDO SI MANGIANO – kdy se jí?

Na začátek si řekneme, kdy se FRITTELLE DI RISO tradičně jí. Dříve to totiž nebylo po celé karnevalové období. Připravují se nejvíce 19.3., kdy se v Italia slaví FESTA DEL PAPÁ – svátek Otců 🎊👨. Tento den připadá i svátek sv. Josefovi/San Giuseppe – otci nejdůležitějšímu z hlediska křesťanství – PAPÁ DI GESÚ – Ježíšův otec.

Věděli jste, že v Toscana se tatínkovi říká BABBO 😁?

Tento slaďoučký recept vešel v povědomí už v roce 1465 a to díky Maestro Martino Dé Rossi – slavný kuchař o nich napsal v jeho knize LIBRO DE ARTE COQUINARIA. Doteď se připravují téměř stejně a jde o jednoduchý, přestože na dobu přípravy náročnější recept. Rýžové kuličky nenajdete jen v Toscana, ale trošku i v Umbria a Lazio 🍡🍚. Jde o tradiční moučník z antiky a údajně se musí jíst dokud neprasknete 😊 – SI MANGIANO FINCHÉ NON SI SCOPPIA 🐽! Jde ale zejména o symbolické dary Ježíši Kristu, kdy se riso vaří v mléce s vanilkou a kůrou z citrusů 🍚💛🍊🥛. Do kuliček si můžete přidat i rozinky namočené v dezertním víně, skořici, sladké kořeněné VinSanto či Rum 🥃.

SI MANGIANO FINCHÉ NON SI SCOPPIA!

V karnevalovém období je v Toskánsku najdete v každičké pasticcerii, baru či gastro obchůdku. Mezi Toskánci jsou velmi vítané a mě si získaly na 100 %. Teď je seženete po celou dobu Carnevale 🎭🎊 – od konce ledna až cca do konce března. Tradičně se s nimi ale končilo 19.3. na svátek San Giuseppe.

Jde samozřejmě i o velkou rodinnou tradici 👨‍👩‍👧‍👦. Moje amica 👧, s kterou jsme pro vás FRITTELLE připravily, sama potvrzuje, jak se u nich doma dělají už po generace a každý rok se na ně na Carnevale těší. ❤🍚 Už odmala si pamatuje rána a domov provoněný vanilkou a smažením 😍. Recept si famiglie často předávají po generace a každá si jej může mírně upravit. Víte, jak to chodí 😊.

V toskánském Prato říkají: NON SI FA SENZA FRITTELLE, NON SI PUÓ – bez fritellí by to nešlo, to se nemůže. V Sieně, odkud údajně i pocházejí, jim mile říkají GIUSEPPINE – džuzepíne.

FRITTELLE najdete po celé Itálii a jejich provedení se může dosti lišit.

KDE dělají ty nejlepší FRITTELLE?

Už po staletí na hlavním náměstí Piazza del Campo v Siena najdete dřevěné stavení, které svým vzhledem připomíná dřevěnou baitu z hor 🏚. Celé náměstí voní cukrem a vanilkou a toto historické stavení se jmenuje BANCHETTO DEL SAVELLI.

FRITTELLE tu smaží v obrovských pánvích už odnepaměti a údajně jde o ty nejlepší v celém regionu Toskánska! Dlouhé fronty a okolní pomlaskávání mluví za vše 😊. Boudička bývá otevřená každý rok minimálně 1 měsíc, FRITTELLE SONO CROCCANTI A SOFFICI – rýžové kuličky jsou křupavé a vláčné ❤🤤, nejlepší ještě teplé a servírované v papírovém kornoutu.

V dávné minulosti se smažily i na dalších toskánských náměstích, ale pouze 19.3. na svátek sv. Josefa.

A jejich cena? Obvykle od 0, 80 – 1, 80 € na jednu kuličku – 12 € za 1 kg, ale v cukrárnách ve Florencii se můžou vyšplhat až 30/40 € za 1 kg.

Co je tu i velmi oblíbené, jsou tzv. SAGRE DELLE FRITELLE 🎊🍥❣.

Jedna z nejbližších a největších se každý rok pořádá v městečku kousek od nás, v Reggello. Tradičně křesťanské oslavy, kdy najdete na jednom místě několik prodejců doma vyrobených FRITELLE. No a vy hned teď do Toscana nemusíte! Ale co máte právě teď, je možnost si tyhle voňavé, vláčné a zároveň křupavé rýžové FRITTELLE usmažit přímo doma ❣🍥.

FRITTELLE jsou nejlepší čerstvě usmažené!

RECEPT na FRITTELLE TOSCANE

INGREDIENTI na cca 25 kuliček:

  • 300 gr Riso Originario nebo Carnaroli
  • 500 ml Latte/mléka
  • 500 ml Acqua/vody
  • 3 Uova/vejce
  • 30 gr Zucchero/cukru krystal + na obalení
  • 70 gr Zucchero a velo/moučkového cukru
  • 2 scorze di limone (+ arancia)/kůra z citrónů a pomeranče
  • 1 vanilina/vanilkový extrakt či lusk
  • un po di Burro/trošku másla
  • 3 cucchiai di VinSanto/lžíce dezerního vína (Rum, Limoncello)
  • q. b. farina/mouka dle potřeby
  • 1 l olio di girasole/slunečnicového oleje
  • + FRITTELLE si můžete naplnit i vanilkovým krémem nebo tím z Nutelly – to tu frčí velice 😁

PREPARAZIONE:

  • Mléčnou rýži je třeba si připravit den předem, aby se nám pěkně uležela a lépe se s ní pracovalo.
  • Dejte si vařit 1/2 l mléka s 1/2 l vody, celou kůrou z 1 citrónu, špetkou soli, cukrem krystal a vanilkou. Kdo má rád ROZINKY, může přidat i ty.
  • Jakmile se vám začne mléko vařit, přidejte nepropláchnutou rýži a vařte doměkka, dokud vám v hrnci nezbyde žádné mléko.
  • Vypněte sporák, přidejte kousek másla, nechte vychladit při pokojové teplotě a poté přes noc v lednici.
  • Den poté si do vychladlé směsi přidejte nastrouhanou kůru z 1 citrónu a pomeranče, žloutky smíchané s moučkovým cukrem, dezertní víno a jemně promíchejte. Pokud je potřeba, můžete přidat i trošku mouky, aby vám kuličky lépe držely.
  • Ve vyšším hrnci si rozehřejte olej a poté smažte kuličky. Velikost je na vás. Olej musí být pořádně rozpálený a FRITTELLE v něm musí jemně tančit 😁. Pokud se drží u dna, olej není dostatečně teplý!
  • FRITTELLE nedoporučujeme smažit všechny dohromady. Můžou se na sebe začít lepit a olej se pak neprohřívá rovnoměrně.
  • Je také nutné FRITTELLE tvarovat a smažit Al Momento. Předpřipravené by se vám rozpadaly.
  • Dobré je také mít po ruce miskou s moukou, aby se vám nelepily ruce a při tvarování v ní můžete FRITTELLE i jemně obalit.
  • Doba smažení se odvíjí od velikosti FRITTELLE. Střední velikosti potřebují cca 3 minutky.
  • Na závěr ještě teplé FRITTELLE obalte v cukru krystalBUON APPE 😍! V lednici vydrží 2 dny, ale nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.
Domácí toskánské rýžové kuličky FRITTELLE.

Více najdete ve videoreceptu – nezapomeňte, že tentokrát vás čeká i bonusový host ❣🎊❤. A to má toskánská amica Melissa, která pro nás FRITTELLE s chutí a jejím věčným úsměvem na tváři jednoho nedělního odpoledne připravila! Spolu se mnou, certo 🤗!

Užívejte si karnevalého období, ať jste kde jste a budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám tyhle toskánské dobroty chutnaly 👨‍🍳🍙.

Vaše

Italský sen, Michaela Šticová Toskánko
Míša z Toskánska
Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů