Tento článek měl původně vyjít už minulý čtvrtek. Když jsem ale ve čtvrteční ráno otevřela internet, tak jsem, jako asi většina z vás, zůstala beze slov. Opravdu jsem neměla náladu psát zrovna o italské kultuře stravování. Přišlo mi to v ten moment mírně nevhodné, nepotřebné a co vám budu – na kreativitu nebyl prostor. A vlastně ani nálada.
Zprávy z Ukrajiny mě nenechávají chladnou ani dnes. Snažím se být zainteresovaná, informovaná a také nápomocná. Zrovna včera ráno jsem psala dopis jedné velké italské firmě, pro kterou jsem roky pracovala. Dopis se samozřejmě týká pomoci Ukrajině a já pevně věřím, že mé psaní padne na úrodnou půdu. Budu vám o tom informovat, ostatně jako o všem, na mém Instagramovém účtu.
Nejen nás Čechy situace na Ukrajině opravdu rmoutí. Po 2 letech pandemie se Evropa hrozí války a to s psychikou jednoho docela zamává. V tom se asi shodneme, viďte? Strach, nejistota, smutek. Je správné soucítit, sledovat fakta i dění, ale je také velmi důležité nenechat se ohromit ba až ochromit strachem a panikou. To bohužel nikomu nepomůže a spíš si tak jen sami, možná nevědomky, ublížíme.
Proto je teď extrémně důležité obklopovat se lidmi, věcmi a aktivitami, které vám dělají dobře na srdci i na duši. ANI NÁHODOU TO NEZNAMENÁ, že jste ignoranti nebo zlí lidé. Láska plodí lásku.
A teď už tedy k dnešnímu článku…
Minulý týden mi ještě více než obvykle pomohl čas strávený právě v kuchyni. Upekla jsem Míša dort, udělala mandarinkový sirup z mandarinek, které bych jinak vyhodila. Taky jsem nám uvařila silný vývar plný živin a vitamínů, dělala mexické Burritos s mou anglickou amíkou a online jsme pro vás s holkami v živém vysílání připravily Chorvatsko-Italský pokrm PAŠTICADA.
Krájení, strouhání, míchání surovin, pečení – všechny tyhle kroky mě v pozadí s vhodně zvolenou hudbou vždycky dostanou úplně do jiné energie. Vaření pro mě opravdu není jen nutnou činností, ale zároveň i rituálem. Okamžikem, kdy se všechno ostatní zastaví a zároveň něco opravdu dobrého vzniká! ♥
Proto jsem se s vámi právě dnes rozhodla sdílet recept na slibovaný KOLÁČ S BLUMAMI (ŠVESTKAMI). Abyste se i vy mohli doma trošku odreagovat, užít si rituál italského pečení a zejména si osladit nervičky 😍.
Koláč nás dostal do kolen vybalancovanými chutěmi kyselejších SUSINE/švestek, blum se sladkou nasekanou čokoládou a PISTACCHI/pistáciemi. Jde opravdu o harmonii chutí a recept se už teď zabydlel v mé virtuální kuchařce 😊.
Začnu tím, že vám popíšu, jací jsou Italiani fiškulové! SUSINA v italštině znamená švestka. A je úplně jedno, jestli jde o slívu, která je větší a oválná, malou kulatou švestku ba dokonce i blumu. Sí, sí Ital v názvu moc rozdíl nedělá. Což nic ale nemění na tom, že jak švestky tak blumy se v Itálii sklízí na konci léta.
Proto jsem byla překvapená, když jsem minulý týden, tedy ještě v únoru!, narazila na nádherné červené BLUMY.
BLUMY najdete buď sytě červené nebo fialové barvy, mají trpkou kyselejší chuť, jsou velmi šťavnaté a zároveň i slaďoučké. V Česku se švestky používají hlavně na marmelády, povidla a Moravou tak oblíbenou kořalku 😁. Blumy jsou naopak vhodné právě na koláče a zapékání.
Italiani povidla nedělají, ale blumy rádi mají. Zjistila jsem taky, že BLUMA je čínskou odrůdou švestky, takže jsem si chtít nechtíc do košíku hodila půl kilíčka ovoce z dovozu. Nj, i mistr tesař, který v kuchyni respektuje sezónu, se někdy utne!
Každopádně, SUSINE už byly doma, tak co teď s nimi, říkala jsem si? Kdo mě sleduje už delší dobu, tak ví, že jsem milovnice zejména rustikální, chudé kuchyně a pečení koláčů je pro mě aktivita numero uno. Proto jsem se jala surfovat po italském internetu a hledala inspiraci.
A to bych nebyla já, abych něco nevyšťourala 😊.
TORTA CON SUSINE E CIOCCOLATO mě dostala na první pohled. Rustikální koláč, na jehož povrchu vynikají barevné kousky červené blumy. Koláčem jsem se nechala inspirovat na blogu Italky, která žije v Austrálii. Mírně jsem si jej upravila a tak vám dnes představuji TORTA CON SUSINE, CIOCCOLATO E PISTACCHI ❤💚.
Koláč je vláčný díky čokoládě, másle a oříškům, po nichž i skvěle voní. Jde o sytější DOLCE/moučník, tudíž se hodí hlavně na COLAZIONE/snídani či MERENDA/svačinu. Pokud mu chcete dodat na luxusním provedení, doporučuju servírovat s čerstvě vyšlehanou šlehačkou, kopečkem vanilkového gelata nebo lžící bílého jogurtu!
Zejména dámské obecenstvo bude jistě zajímat, že blumy jsou nejen vitamínová bomba plná minerálních látek, ale také skvělí parťáci při hubnutí. Mají v sobě až 80 % vody, velmi málo kalorií a dužina je bohatá na vlákninu. Právě ta vám pročistí střeva na jedničku a dužina blum na sebe navíc váže také tuky, kterých se možná potřebujete zbavit 😊.
A pokud teď žádné SUSINE neseženete, můžete samozřejmě buď sáhnout po ovoci jiném nebo zapojit do hry léto ve sklenici, jako jsou zavařené blumy či švestky.
INGREDIENTI (forma 23 cm) :
💜 500 gr Susine denocciolate intere/celé vypeckované švestky (blumy)
🧈 180 gr Burro a temperatura ambiente/máslo pokojové teploty
🤎 160 gr Zucchero di canna/třtinový cukr
🥚 3 Uova/vejce střední velikosti
⚪180 gr Farina/mouka
🥄 2 cucchiaini di Lievito per dolci/prášek do pečiva
🥜 100 gr Pistacchi (mandorle, nocciole)/pistácie (popř. mandle nebo lískové ořechy)
⚪ Un pizzico di Sale/špetka soli
🍫 80 gr Cioccolato fondente tritato/hořká čokoládá nasakaná na malé kousky
PREPARAZIONE:
Doufám, že pro vás takové italské pečení bude také příjemnou terapií a že při něm na chvilku zapomenete na starosti všedních dnů. Budu ráda, když mi to dáte vědět v komentářích pod článkem nebo klidně na Instagramu. Každá zpráva od vás a bližší kontakt s vámi je pro mě opravdovou radostí. Videoverzi receptu najdete na mém YouTube kanále, tak neváhejte mrknout i tam!
Opatrujte se, un grande abbraccio 🌞🕊.
Vaše