Jak už jsi asi dobře pochopil/a, dnešní článek bude o symbolu italských aperitivů. Králi italských koktejlů, který už po staletí obsazuje přední příčky oblíbenosti. Samozřejmě jak tady v Itálii/in Italia, tak i z ohlasů ve skupině a v českém prostředí jsem velmi dobře pochopila, jak se věci mají. A ano, dnes se budeme bavit o italské ikoně APEROL SPRITZ !
Ono to s tím SPRITZEM totiž nebylo jen tak. Kde spatřil světlo světa? Díky komu si teď máme možnost vychutnávat tento koktejl? Co to vlastně SPRITZ je a kolik existuje typů? Máme toho na objevení spoustu, tak se nezdržujme a začněme/e iniziamo!
Aby jsme se dozvěděli o vzniku tohoto skvělého drinku, musíme samozřejmě zabrousit do italské historie! Ale pozor, pozor. Já totiž zjistila, že na jeho vzniku nemají tak úplně podíl jen Italové. SPRITZ k nám má blíž,než by sis pomyslel/a a já ti hned povím, proč tomu tak je!
Dříve, než vůbec vznikla samostatná Italská republika, Itálie byla rozkouskována do několika samostaných částí. Italové o svou zemi a budoucí republiku museli v minulosti nemálo bojovat. Krom Španělska a Francie si na ně brousilo zuby i Rakousko/Austria. A to právě v tomhle období, na severu Itálie, v oblasti Benátsko/Veneto.
Benátky byly v tomto období součástí habsburského soustátí. A kdo nemůže chybět, pokud se o něco bojuje? Samozřejmě vojáci. A věř tomu nebo ne, ale právě rakouští vojáci/militari austriaci mají údajně zásluhu na tom, jak vzniknul SPRITZ.
Vojáci si totiž večery rádi zpříjemňovali popíjením benátských vín. Ale jak určitě víš i ty, italská vína jsou silnější a plná chuti. A to Rakušákům moc nešlo pod nos. Vína na ně byla totiž příliš silná a rozhodli se je proto začít ředit perlivou vodou. SPRITZEN, pokřikovali rakouští vojáci. SPRITZEN v němčině doslova znamená stříknout. V italštině spruzzare. Jak můžeš znát z ČR v minulosti námi houfně oblíbený vinný střik.
No každopádně ve v Benátkách/Venezia se tahle receptura ujala. O pár let později, po vzniku sifónů, se perlivá voda/acqua gassata začala v některých regionech nahrazovat sodou. A odtud chyběl už jen krůček k dnešnímu APEROL SPRITZ .
K vzniku SPRITZ se pojí ještě jedna legenda. Pořád se jedná o tu stejnou oblast Benátska/Veneto, ale o něco dříve, na začátku 19.století. Oblast byla plná námořníků pracujících na lodích. Práce to byla těžká a náročná. Právě proto se námořníci, kterým se v té době říkalo arsenalotti, rádi posilňovali něčím pořádným k snědku. Často se jednalo o těžší jídla a hodně chleba, tak jako to Italové mají rádi dodnes :). Aby jim jídlo klouzalo lépe do krku, zapíjeli ho právě vínem s vodou. Kdo ví, třeba právě oni byli průkopníci tohoto dnes už všem známého koktejlu.
O dalších pár let poté se bratři Barbieri z Padovy rozhodli nápoj vylepšit a to zabarvit ho(doslova poskvrnit)/macchiarlo kapkou bitteru, hořkého likéru. APEROL likér byl představen na veletrzích v Padově a roku 1993 byl koupen další italskou společností BARBERO 1891, která se roku 2003 stala součástí milánské skupiny CAMPARI.
Takže už víme, komu můžeme za vznik koktejlu poděkovat. Víme, kde vzniknul a co tomu předcházelo. Ale co to vlastně ten APEROL je?
APEROL je bitter, tzv. hořký likér, který se vyrábí na bázi lihu z hořce, vekou roli tu hraje rebarbora, výtažky z pomeranče a směs aromatických bylin. Likér je hořko – sladké chuti a jeho barva/colore se mezi kostkami ledu tříští mezi oranžovou a červenou. Jeho chuť je příjemně kořeněná a má poměrně nízkou hladinu alkoholu.
APEROL SPRITZ by se měl podávat ve sklenici na delší stopce. Příjemně vychlazený a s pořádnou dávkou ledu/ghiaccio. Krom likéru a ledu budeš k jeho přípravě ještě potřebovat prosecco – případně šumivé víno, plátek čerstvého pomeranče/arancia a trošku perlivé vody/acqua k jeho prodloužení. Přesná receptura na obrázku.
Já osobně si APEROL SPRITZ nejvíce vychutnám ve společnosti různých italských chlebíčků/crostini, sýra/formaggio a nebo jen s miskou oříšků/noccioline. Originálně po benátsku k němu prý nejvíce sedí malé sendviče/tramezzini. Já ještě neměla tu čest, ale už i kvůli tomuhle do Benátek/Venezia s radostí ráda znovu zavítám!
Jak už víme, základem SPRITZ je víno/vino. Může být jak perlivé, tak neperlivé/fermo, prodloužené sodou, popř. perlivou vodou/acqua gassata. Na tomhle základu pak můžeme stavět a různě obměňovat typy bitteru, hořkého likéru.
Mezi velmi oblíbené patří např. CAMPARI SPRITZ. Mně tahle varianta chutná možná i více, než originální s APEROLEM. APEROL se nahradí hořkým CAMPARI a to je celé. Jeho chuť je potom více kořeněná, až dřevitá a má krásnou rubínovou barvu.
Pokud máte rádi bílé Martini, určitě vám bude chutnat i MARTINI ROYAL, které se připravuje právě z něj. Na místo pomeranče příjde plátek citrónu/limone nebo limetky/lime a snítka máty/menta. Jeho chuť je mírně aromatická a velmi osvěžující!
Pro dámy je tu i jemnější varianta a to HUGO. Už jsi o něm slyšel/a? Barista ho namixoval poprvé až v roce 2005 a je mixován se sladkým likérem z květů sambuco a nebo meduňky/melissa.
Pokud bych měla zůstat u sladších chutí/gusti, určitě musím zmínit i ovocné druhy SPRITZ. Nejznámější je určitě PASSION SPRITZ, do nějž se přidává likér z tropického ovoce. V poslední době jsou velkým trendem i nezvyklé příchutě s kořením a bylinkami, jako je např. SPRITZ AL ROSMARINO/s rozmarýnem.
Ráda bych i zmínila SPRITZ BIANCO, čímž se vracíme k původní receptuře. A to je neperlivé bílé víno/vino bianco fermo, soda a citrónová šťáva/e succo di limone.
A to myslím tak, že co jiný region, to i jiný APEROL SPRITZ . Jak už jsem zmínila výše, v Benátkách/Venezia jsou rádi tradiční a dodržují původní recept s bílým vínem. Říkají mu i SPRITZ VENETO.
V Padově ho dostanete se šumivým vínem, v Treviso používají prosecco a stejně tak i tady v Toskánsku/Toscana. Možností je opravdu spousta a jedna lepší, jak druhá.
Rituál, kdy Italové v čase mezi 19 – 21 hodinou vyráží do ulic. Než vyrazí na večeři/cena, zahájí rádi večer tím, že se sejdou s přáteli/amici na skleničku a něco dobrého na zub. Aperitivo slouží vlastně jako takové navnadění. Aby se žaludek pomalu rozevřel a byl připraven na ty hody, které ho čekají :).
Já si tady ten obřad v Itálii velmi oblibuji. Na aperitivo chodím často a ráda. Má to skvělou atmosféru a spousta podniků dnes už i dělá tvz. apericena. Což je něco mezi aperitivem a večeří. Zaplatíš třeba o něco více za koktejl, ale nabídka jídla bývá větší a hladná odejdu málokdy. Ale o aperitivu zase někdy příště!
Jak se Italové stravují a co mají rádi i neradi popisuji už i v mém neplaceném průvodci.
Už si zažil/a italské aperitivo? A jak se ti líbilo?
Já doufám, že jsi si z článku něco odnesl/a, dozvěděl/a se něco nového a že sis příjemně početl/a. Dej mi určitě vědět, který SPRITZ je ten tvůj nejoblíběnější. Dáš přednost klasice a nebo tě zaujali i další druhy? Můžeš mi napsat v komentářích a nebo v naší česko – italské onlině komunitě Italský sen na druhou.
Pod článkem najdeš jako vždy SLOVNÍČEK použitých italských pojmů. Můžeš si ho vytisknout do peněženky a nebo uložit jako print screen v tvém telefonu.
Měj se moc krásně a užívej přicházejícího podzimu ♥.