Oslaďte si spolu se mnou mírně nahořklé časy aneb italské pečení je radost

14. březen 2020

Toskánsko, Itálie

5. den v karanténě

Pravděpodobně všichni z vás už ví, že Itálie je od tohoto týdne uzavřenou, ochrannou zónou a my jsme tak nuceni zůstat co nejvíce v pohodlí našich domovů. Upřímně s tím až takový problém nemám. Vidím, že i Italové už se hážou do pohody a všichni se snaží být optimističtí a velmi semknutí/uniti.

Uniti ma distanti.

💚

Tohle slovní spojení je i jedním z #, který nyní koluje na italských sociálních sítích. Uniti – semknutí, spojení – distanti – vzdálení.

Semknutí, přestože vzdálení.

Uniti ma distanti! zdroj: https://media.giphy.com/media/3oz8xGJJ3fZn0ZdDfq/giphy.gif

Tyhle dny jsou v Itálii zvláštní. Někdy se život jeví, jako kdyby se vlastně nic nedělo. Pak ale stačí zapnout televizi, brouzdat na sockách nebo se prostě jen zapojit do hovoru s vašimi amici. Samozřejmě pouze online😋. Téma koronavirusu se nedá vyhnout, i když bysme chtěli. Vidím ale, že se všichni snažíme, jak nejvíc můžeme a opravdu věřím, že situace bude brzy lepší ♥. Tutto andrá bene!

JAK TO TEĎ V TOSKÁNSKU ZVLÁDÁME?

Zejména pro Italy je nucená izolace a stranění se společnosti opravdový oříšek. Tak společenský a milující národ si nyní musí spoustu věcí odepřít. Teď se po práci nemůžete jen tak zastavit na rychlé aperitivo nebo se sejít s vašimi milovanými. A co sobotní pizza/una pizzata s přáteli nebo nedělní oběd/pranzo di domenica v kruhu rodinném? Socializování se s ostatními je pro Italy normální věcí.

Italiani obvykle tráví spoustu času mimo domov a kontakt s ostatními mají opravdu rádi. Jsou velmi kulturní a národní hrdost, i láska k jejich zemi, teď trpí. Nebudu se dnes rozepisovat o dopadu na italskou ekonomiku, turismus a nynější těžkou situaci italského zdravotnictví. I pro mě je těžké a smutné vidět Itálii na kolenou, ale věřím, že tohle období nás všechny jen posílí a správně nakopne 😊.

Až uvidíte, co italský národ v tyto dny provádí, určitě mi dáte za pravdu. Všichni se snaží být jako národ semknutí a různými způsoby si dávat najevo pospolitost, naději i optimismus. Scházení se a společný zpěv na balkónech je jen jednou z mnoha věcí, kterou na Italech v tomto období oceňuji a obdivuji zároveň 😊.

Více o nynější situaci v Itálii a jak koronavirus ovlivňuje naše každodenní životy, průběžně přispívám na sociálních sítích ZDETU.

Teď už pojďme péct!

PEČENÍ JE RADOST

No a co že to v té karanténě pořád děláme? Například hodně vaříme a pečeme. A jelikož chci i nadále šířit povědomí o skvělé italské kuchyni a kultuře stravování, rozhodla jsem se osladit tyhle nahořklé časy i vám. Věřím, že teď více než kdy jindy Itálie potřebuje, aby zůstala v našich srdcích a také žaludcích ❤👩🏻‍🍳!

Ráda bych vám tak předala recept na skvělou

CIAMBELLA ALLE CAROTE E CACAO.

V podstatě jde o mrkvovou bábovku – ciambellu alle carote, která je v Itálii velmi oblíbeným moučníkem/dolce. Navíc jsem se nechala inspirovat receptem mé oblíbené italské bloggerky Chiarapassion, která na jejím webu i instagramu zveřejňuje opravdu skvělé recepty/ricette. Takže jsem si jistá, že i v tomto případě jde o italskou inspiraci 😊

italská ciambella se sekanými pistacchi e cioccolato bianco 💚

Recept/ricetta jsem si mírně upravila a vyzkoušela už více než jednou. Výsledek byl a je vždycky skvělý! Pokaždé se ale držím základních ingrediencí a některé jen dolaďuji podle mého uvážení. Recept je navíc velmi jednoduchý, zabere vám i s pečením pouhou hodinku času. Jak si mrkvovou ciambellu ozdobíte a doladíte na závěr je už jen na vás.

NEBOJTE SE SLOVNÍHO SPOJENÍ MRKVE A MOUČNÍKU

S rukou na srdci vám zaručuji, že ciambella alle carote vás nezklame. Recept už opakovaně vyzkoušely i moje maminka/mamma a kamarádky. A vždy to dopadlo stejně. Po ciambelle se jen zaprášilo. Bábovka je bez másla, laktózy a s klidem můžete vynechat i cukr/zucchero. Já osobně doporučuji cukr kokosový nebo med/miele👌🏻.

Bez přidání kakaa má bábovka díky mrkvi krásnou oranžovou barvu a tak se teď s příchodem jara a Velikonoc perfektně hodí. Ciambella je vláčná, voní po pomeranči a vydrží tak i dalších pár dní. Pokud vám tedy vydržet zvládne 😁.

Jestli vám tohle stále nestačí jako pádne důvody, proč nerozpálit troubu a nechat se unést na vlně italského pečení z pohodlí vašeho domova, tak ten následující je třešinkou na dortu!

Dokonce i můj taťka/babbo, kterému se spojení slov mrkev a moučník nejeví zrovna jako uspokojující, si na této mrkvové bábovce s gustem pochutnal. Tak stejně Mr.M, jež byl svědkem už několika mých eskapád z experimentování v kuchyni. Po ochutnání ho škleb přešel a ciambellu si vychutnáváme společně 😁.

Mám velikou radost, když se další nový recept povede a může být založen do mé pomyslné personální kuchařky. Povedené recepty si totiž přepečlivě ukládám a střežím je jako oko v hlavě. Aby těch eskapád při pečení bylo čím dál míň, že ano.

Každý může být mistrem v kuchyni. Na italském vaření a pečení nic není, je to zábava. Tak to zkuste!

Chybami se člověk učí. Platí to i v kuchyni 😁. zdroj: https://media.giphy.com/media/2xPS9bJpkDXWvgcW4L/giphy.gif

CIAMBELLA ALLE CAROTE E CACAO

čiambella alle karóte e kakáo

sous chef Rocco boss ♥

Ingredienti:

3 carote medie/střední mrkve

160 gr di olio di arachidi/arašídového oleje

3 uova a temperatura ambiente/vajíčka pokojové teploty

220 gr di zucchero di cocco o miele/kokosového cukru nebo medu

buccia grattugiata di una arancia/nastrouhanou kůru z 1 pomeranče

200 gr di farina integrale/celozrnné mouky

40 gr di cacao amaro fondente/kvalitního hořkého kakaa

20 gr di semi di papavero/máku

1 bustina di lievito per dolci/sáček prášku do pečiva

 

 

  • V první řadě si očistíme carote a rozdrtíme je v mixéru. Poté přidáme olej a vyšleháme do krémové pěny oranžové barvy.
  • V druhé míse si vyšleháme vajíčka pokojové teploty s cukrem nebo medem. Mixujeme přibližně 2 minuty, dokud nedosáhneme krémové struktury. Přistrouháme kůru z jednoho pomeranče/arancia, přidáme vyšlehanou mrkev a jemně promícháme.
  • Bokem si smícháme suché ingredience – mouku, kakao, prášek do pečiva a mák. Vše společně promícháme a vymažeme si bábovkovou formu. Já ji vymazávám kokosovým olejem a poté i vysypu troškou mouky. Ještě se mi nestalo, že by se mi ciambella nevyklopila 😊.
  • Bábovku pečeme cca 35 minut v předehřáté troubě na 175 stupňů. Průbězně testuji špejlí a někdy v průběhu pečení přikrývám, aby se ciambella zvrchu nepřipálila.

JAK MRKVOVÁ CIAMBELLA CHUTNÁ NÁM?

Na závěr bych ráda dodala, že Rocco je naším věrným společníkem a hlavním sous chef 😀 – pomocným kuchařem. Když se motám v kuchyni já, je jisté, že se tam motá i on.

Ciambellu si můžete připravit s kakaem/cacao nebo bez, osladit medem či cukrem. Mák zkuste nahradit nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem.  Závěrečná tečka už je taky na vás. Voňavou ciambellu můžete jednoduše pocukrovat nebo nechat jen tak a připravit si k ní šlehačkový krém, jako vidíte ve videu ♥.

 

Skvělá je i s polevou z bílé čokolády a nasekanými pistáciemi/pistacchi. Na snídani/a colazione je výborná s meruňkovou marmeládou, arašídovým máslem nebo, jak to mají rádi Italiani, s dávkou nutelly 😋.

Italské pečení i vaření je radost. To zní jako z reklamy na slavný margarín, ale je to tak 😀.

Už teď se těším na vaše dojmy z receptu, pečení i jak si vaši CIAMBELLA ALLE CAROTE E CACAO připravíte vy.

Pokud se vám článek a recept líbil, budu velmi ráda za vaše sdílení, zprávy i komentáře.

Všichni můžeme vařit jako mistři italské kuchyně! zdroj: https://media.giphy.com/media/R7eZuOTVtL7gc/giphy.gif

Ráda bych vám také prozradila, že pracuji na on-line mini kuchařce, která bude plná skvělých, mnou ozkoušených italských receptů! V hlavní roli já, Rocco, občas Mr.M a úplně vždy naše menší kuchyň 😁. Sestavila jsem pro vás toskánské menu plné autentických receptů. Od předkrmu až po dezert.

Abych vám dokázala, že skvěle po italsky si doma můžete vařit i vy a pohostit tak své přátelé šik lahodnou italskou večeří. Když myslím na všechny ty skvělé chody, které v kuchařce najdete, už se mi sbíhají sliny. Snad se těšíte tak, jako já 😁.

Tímto vám ještě jednou moc děkuji za vaše milé a podpůrné zprávy, které mi píšete ❤💚.

Převelice si toho vážím! Pokud byste si rádi uvařili něco dalšího italského, na blogu už pár receptů visí. A nezapomeňte se ostatním pochlubit, jak se doma oháníte po italsky vařečkou vy. Moc se na to těším!

Oslaďte si život, mějte se zdravě a grazie di cuore

Vaše

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů