Důležitost PRANZO DELLA DOMENICA

 

Tak schválně, co pro vás znamená domenica/neděle?

Pro mě to byl vždycky takový svátečnější den. Den plný pohody, odpočinku, výletů, dobrého jídla,strávený ve společnosti přátel a rodiny. A hlavně toho posledního se bude týkat mé dnešní povídaní.

Jak už jsem zmínila v předešlém článku https://michaelasticova.cz/z-moravacky-italkou/

jsem foodie!

Miluju jídlo. Zajímám se o recepty, hrozně ráda vařím a nechávám se inspirovat, ale snažím se i o vlastní kreativitu.

Když nad tím tak přemýšlím, už delší dobu se zajímám hlavně o recepty na dolce/dezerty,sladké a vůbec by mi nevadilo získat i nějaké nové zkušenosti v kuchyni a to hlavně v tomhle sektoru. Bavila jsem se o tom s naším chefem/šéfkuchařem, měla jsem takový pocit, že už jsem dost za hranicí, abych teď šla do kuchyně a učila se novým věcem, v mém věku!

Řekl mi a proč ne, nikdy není pozdě! A to si já v závěru myslím vlastně taky, takže kdo ví?

,,Nikdy není pozdě zkoušet nové věci a obohatit se v nových směrech, které můžou být v budoucnu jenom prospěšné.“

Zpátky k tématu!

Kromě řádění za kuchyňskou linkou doma, hrozně rádi s přítelem navštěvujeme nové i nám ověřené starší podniky a užíváme si toho, být jednou na druhé straně stolu a nebýt ten servírující. Nechat se unést pohodlím a luxusem toho, že vaší jedinou starostí je zabořit se do jídelního lístku a těšit se, co si objednáte a kde je sakra ta stránka s dezerty?! Taky to tak milujete?

Mám tady v Toskánsku pár ověřených míst, o kterých bych vám někdy v budocnu ráda pověděla a seznámila vás s místními podniky, ať už restauracemi, osteriemi, kavárnami, bary. Vysvětlím vám všechny rozdíly a kde si co můžete dát a najít to, po čem zrovna vaše chuťové či jiné buňky touží.

Jak už to známe

U nás doma to bývalo vždycky spíš tak podomácku. Když jsme nešli na nedělní oběd k prarodičům, většinou jsme byli doma v kruhu rodinném, my 4 a pes.Hrozně jsem si užívala tu dopolední pohodu. Vůně polévky se line po celém bytě, ba jde cítit až na chodbu,jestli ne po celém sídlišti. Snažili jsme se vždycky všichni dát k ruku k dílu, ale většinou tomu vládli mamča s taťkou, tak jako asi ve většině domácností. My jsme pak umývaly nádobí no a podotýkám, že to nesnáším doteď!

Někdy jsme do restaurací chodívali, ale spíše když bylo co slavit a nebo jsme měli chuť něco zažít a vyhodit si z kopejtka a to jsme pak oběd skloubili i s nějakým výletem.

Mamča vždycky dělávala i nějaké to dolcino/dezertík po obědě, ten nesměl chybět a vydrželo jí to dodnes, je nejen skvělou kuchařkou, ale se sladkostmi přímo kouzlí. Ráda doufám, že něco do vínku jsem převzala. No letošní domácí valentýnská torta/dort vyšla celkem dobře, dle mého názoru.

 

LA MIA TORTA FATTA A CASA CON LA CIOCCOLATA, COCCO e LA CREMA DI PISTACCHIO /MOJE DOMÁCÍ DORTA k Valentýnu s ČOKOLÁDOU,KOKOSEM a PISTÁCIOVÝM KRÉMEM ♥

A děda, to je teprve pan mistr v kuchyni! O jeho kulinářských dovednostech už ví i tady v Itálii.

,,Přítelova sestra prohlásila, že nejlepší věci, které kdy dala do bocca/pusy, je dědův spezzatino/hovězí guláš, můj vánoční insalata di patate/russa/bramborový salát, dle receptu mojí mamči a taky naše české vánoční biscotti di natale/cukroví.“

Samozřejmě mě tahle všechna chvála naši kuchyně, gastronomie a hlavně kuchařské kousky naší rodiny jen těší a plácám se tiše do ramenou! Jsme my to ale šikovní!

Myslím si, že i česká gastronomie toho má spoustu co nabídnout. Nejedná se jen o ve světě známější těžší kuchyni, ale i o poklady, které mají svou specifickou chuť, podobu,vůni a chuť domova. Já žijící mimo ČR to moc dobře znám, kolikrát jsme s tady s kamarádkami básnily o věcech, které si hned po příjezdu doma dáme, co si necháme poručit uvařit dobrého. Českého. Toho našeho. Rodinného. Domácího.

I všichni moji italští amici/přátelé, kteří se mnou už mou domovinu navštívili, byli vždycky spíše mile překvapeni a užívali si dobrého jídla a samozřejmě i našeho pivečka.

Největším zážitkem byl pro nás všechny a vím, že i pro ni samotnou, když jsem si přivezla moji dlouholetou italskou amicu/kamarádku. A to přímo na hody v městysu mé rodiny a teta hody umí pojmout a vaří se tam opravdu už tři dny předem.

,,Perličkou bylo, když ona ta moje kamarádka o české kuchyni moc nevěděla a tak si první naložila všechny contorni/přílohy a dala se do jídla. A to od knedlíků tří druhů až po různé druhy salátů a brambor, no i když jsem jí se smíchem řekla, že takhle se to nejí, ona to prostě chtěla zkusit takhle a tak posléze pokračovala chodem o carne/mase. Výborně si prý ale pochutnala a doteď na to vzpomínáme se smíchem a už se těší na příští návštěvu a já i celá moje rodina taky.“

Buon appetito!

Jo a na večeři už to zvládla na jedničku!

Stejně si ale myslím a určitě nebudu sama, když uznám, ba prohlásím,že italská kuchyně a kultura toho má opravdu co nabídnout a já vám to ráda přiblížím a seznámím vás na základě mých prostých zkušeností, jak to opravdu chodí a přihodím i nějakou tu osobní perličku.

                                                                                         Nedělní oběd venku po italsku

Tyhle typy ANTIPAST/PŘEDKRMU zbožňuju! MISTO ANTIPASTO DI MARE/MIX PŘEDKRMU Z MOŘSKÝCH PLODU v naší oblíbené restauraci ♥

Víte, to co se říká o Italích, že jsou více otevření, více vášniví, větší milovníci. Tak to je vlastně pravda. Oni milují. Milují život, užívají si ho plnými doušky a nenechají se něčím jen tak rozhodit.

A co taky milují? No jasně, jídlo! A já taky, takže to máme hned jednu věc společnou a lákavou na Itálii.

Jídlo je pro Italy obřadem a zábavou, kulturním zážitkem a všední k životu potřebnou věcí, kterou se snaží dělat co nejlépe a berou ji velice vážně. Nešidí se. To je sympatické, ne?

Milovníci jídla pochopí mé souznění s touhle italskou vlastností.

* Seznamte se více s mou vášní pro skvělé italské jídlo v mém prvním bezplatném průvodci :-).

A co teprve v domenica/neděli!

Jak už jsem zmiňovala na začátku, i já cítím neděli takovou víc slavnostnější, navoněnější, pohodovější. A tady ještě víc.

Italové si užívají  jíst spolu a hodně! Ať už doma, tak návštěvou restaurace, rodiny.

Italský pranzo/oběd v restauraci probíhá tak, že se všichni sejdou, samozřejmě postupně, protože málokdo příjde na čas a kdo ano, tak má prostě smůlu, tak jako většinou my s přítelem, nejsme moc italsky nedočasní, tudíž čekáme a čekáme, ale no co, však oni přijedou, už to známe, mají děti a tohle a támhleto, prostě jsou nedochvilní, nooo!

Když se dočkáme a postupně se sejdeme v plném počtu, je moc fajn si dát před jídlem na baru nějaké aperitivo na rozjetí chuťových buněk a začít si užívat oběda venku.

Já to mám tak ráda, ach!

Někdy bývají bary už součástí podniků a nebo se sejdeme první v nějakém blízkém a pak se společně přemístíme i do restaurace. Je to takový malý rituál a součást pranza/oběda v restauraci. Samozřejmě i o večeřích to má stejný průběh, ale o samotném aperitivu time někdy jindy.

Když se konečně všichni usadíme, nejčastěji si první objednáme něco k pití, nechybí voda a hodně vody. Musím říct, že tady se při jídle pije voda ve velkém , oproti co jsem zvyklá z domova. Acqua/voda je základem každého jídla a objedná si ji 98% lidí.

Většinou si dáme i nějakou tu bottiglietta di vino/lahvinku vína nebo prosecca a nikdy na stole nechybí čerstvý chléb. Nejradši mám, když natrefíme na fajn místo, kde mají rozlišné typy pane/chlebů.

V celé Itálii existuje přes 350 typů chlebů! Já znám všehovšudy nejvíce ten toskánský. Bílý, s tvrdou kůrkou, bez chuti a bez vůně. Nepřidávají do těsta sůl. Vlastně je to voda smíchaná s moukou a kváskem a druhý den by jste s bochníkem tohoto úžasného chleba mohli i zabíjet.

Ale má to svůj účel. Teda jako že proč je bez chuti, ne proč se může stát vražednou zbraní.

Bylo mi to vysvětleno už několikrát. Jelikož všechny affettati/místní uzeniny,jako je sušená šunka,různé druhy salámů a i sýrů jsou více aromatické, někdy slanější chuti. Tudíž se to pak s neslaným chlebem skvěle doplní a chutě se vzájemně nepřebíjí. Mají to v malíčku!

A co teprve schiacciatina/pizza chléb.Čerstve voňavá, vytažená z pece. Nejčastěji jenom provoněná bylinkami, solí a olivovým olejem. Hodně soli! A hodně oliváče prosíííím!

Křupavá a buonissima/výborná!

Já si nejčastěji dávám první nějaké antipasto/předkrm.

Společně s těstovinami a dezertem je to vlastně má nejoblíbenější část jídelního lístku. Je toho většinou spousta na výběr.

Nejvíce typická je nabídka mixu nakrájených místních uzenin a sýrů, crostini/křupavých obložených chlebíčků,různých druhů slaných dortíků,salátů a samozřejmě se to líši dle podniku a téma dané restaurace.

Já osobně pak  nejčastěji pokračuji primi/těstovinovým chodem, ale hodně populární je maso na grilu.

Maso Italové opravdu zbožňují. Jak říkají tady v Toskánsku –  la bella ciccia!/pěkný kus masa!

Většinou jde o hovězí. Několik druhů steaků, dá se říct jednoduše a skvěle servírovaných. Maximálně s trochou sálatu rukola,sýru grana a všude přítomného olivového oleje ♥♥. Nebo v sezoně může být třeba i na houbách, na pepři,na rozmarýnu.

Toho tady najdete opravdu hodně. A všude. Milují ho. Já už míň. Prekérní situace.

Často se setkáte taky s většími porcemi mixu kuřecího, toskánských klobásků, žeber apod.

Ale nejznámějším toskánským klenotem je a teď všichni milovníci kvalitního červeného masa pozor, La bistecca fiorentina/Florentský T-bone steak. Tady to milují, hlavně mužské osazenstvo, co si budem. Pořádná flákota masa takhle při neděli neurazí. Jde hovězí steak, který má tzv t-část.Ta se skláda ze svíčkové a nízkého roštěnce.

Měla by být servírovaná al sangue/raw málo propečená a mě to upřímně až tak nebere. Ale! To je zase spíše jen další moje prekérka, protože mě červené maso nechává celkou chladnou,a když už si ho dám, tak jako správná cizinka na ostudu ben cotta/well done výborně propečená.

Jedná se ovšem o vyhlášenou delikatesu a zejména při návštěvě Florencie a okolí by jste o tuhle světovost neměli přijít.

No a samozřejmě po tady tom všem hodování nesmíme zapomenout na sladkou tečku na závěr! Čas na dolcino/dezertík!

,,Nebudu lhát, tuhle část miluju. Pokud ovšem nejsem už tak plná z předešlých chodů, což se bohužel často stává. Ale snažím si to ohlídat! Ono jak říká moje kamarádka, na dezertík je přece vyhrazena jiná komůrka.“

FROZEN YOGURT AL CARAMELLO,ARACHIDI E CIOCCOLATO/ MRAŽENÝ JOGURT S KARAMELEM,ARAŠÍDY A ČOKOLÁDOU v nejlepší GELATERII/ZMRZLINÁRNĚ Re Gelato na Sardínii ♥

V Itálii najdete nepřeberné množství druhů dezertů. Mezi nejznámější samozřejmě patří všemi milované tiramisu, panna cotta, gelato/zmrzlina, torta della nonna s vanilkovým krémém a piniovými oříšky a tak dále a tak dále.V každé části Itálie se to samozřejmě trošku liší a každý region má své specifické dezerty a přísady.  Čím dál více se ale setkávám i s čokoládovými pěnami, cheesecaky pečenými i nepečenými,brownies,crepes. Najdete tu i spousty mini zákusků, které jsou takovou sladkou jednohubkou a hodně frčí třeba i v čase odpolední merendy/svačiny. 

Ta je součástí italského nedělního odpoledne u spousty místních.

Odpoledne, obzváště když se vydaří počasí, město ožije a je plné lidí venku na procházce, rádi vyráží do přírody, na jogging nebo jen tak s rodinou strávit čas venku na čerstvém vzduchu. A potom ho zakončit právě  příjemnou merendou u šálku espressa a něčím malým na zub.

Více nejen o těch nej italský dezertech, ale i jak většinou pokračuje zakončení oběda či večeře a mnohem, mnohem více se můžete dočíst v mém novém bezplatném průvodci!

Nedělní oběd v italském domácím prostředí

V domácím prostředí to většinou probíhá velice podobně, jen s tím rozdílem, že buď samozřejmě vždycky hostitel musí něco sám připravit a nebo nakoupíme všichni kde co a připravíme si tabuli. V rodinném prostředí to bývá často o dost živější a někdy i menší chaos.

Rodina mého přítele se dle mého názoru stále řadí mezi ty klidnější. I když o příjemné scénky z natáčení někdy není nouze a já se s vámi o jednu v rychlosti podělím.

Bylo to minulým rokem na Velinoční neděli, když jsme se s rodinou sešli všichni u babbo/taťky mého přítele. Sestry s dětma, manžely, no často jen vytvořit zasedací pořádek v klidu a polopatě bývá zábavné,co vám budu povídat.

Každý jsme měli za úkol něco donést a já se nabídla, že udělám dolce/dezert. Byla jsem docela natěšená, protože jsem měla z domu dovezený tvaroh, který se tu dost těžko shání a tak už jsem měla v hlavě recept na cheesecake s čokoládou a malinami.

Po úspěšné spese/nákupu,jsem se dala sobotního odpoledne s vervou do mého díla. No začalo to velice dobře. Už opravdu nevím, jak se mi to povedlo, ale ano, spálila jsem první sušenkový korpus a přítel už zavíral dveře za mými českými nadávkami a utíkal do obchodu pro další balíček sušenek, protože větší zásobu jsem jaksi neměla, že.

Druhé kolo vyšlo na jedničku a cheesecake byl téměř ukázkový. Bohužel teď nemůžu dohledat fotku, ale zabralo mi to opravdu půlku dne vyšperkovat ho ke své dokonalosti. A ten stres kolem toho! Vždycky mám největší obavy, že mi nezatuhne krém, že po otevření korpusové formy se mi to všechno jen rozjede a z cheesecaku bude dezert na lžičku! Taky to tak míváte?

,,Ale všechno dobře dopadlo a já se v neděli těšila na ostatní, jestli se jim zavděčím a bude jim chutnat. Kdybych byla věděla, jak to všechno dopadne!“

Kromě normálního chaosu musím přiznat, že atmosféra byla taková napjatější celé odpoledne. No to se někdy stává, že jo. Ale opravdu bych neočekávala, že mé celoživotní dílo skončí na hlavě mého přítele.

Joo holt i to se někdy při nedělním italském obědě může stát.

Dneska už se tomu všichni spíš smějeme, proto se o to s vámi i můžu podělit. Někdy menší hádka vyústí v historku k povídání.

,,Tehdy jsem se zas tak nesmála, vyšnořená k nedělnímu stolu a vejít s novými bílými converskami a odcházet s doplňkem čokolády téměř všude.“

A ano, má obuv to taky odnesla. Schytali jsme tehdy ten sladký hod téměř všichni okolo.

Ale dort jsme první nakrojili a všem chutnal! ♥

Chtěla jsem vám toho první povědět mnohem víc, ale nerada bych vás hned tak na začátku zasypala informacemi a mými někdy bláznivými myšlenkami.

Pod článkem najdete i slovníček italských pojmů, které jsou vyznačené v článku. Ráda bych takhle pokračovala i v budoucnu, pokud se vám to bude líbit a budete mít zájem.

Doporučuju si slovníček  opsat nebo ofotit a v průběhu dne do něj třeba jen nahlédnout a zkusit si slovíčka víc okoukat a vrýt si je do paměti. Nechci tím říct, biflovat se je na sílu, samozřejmě pokud vám to tak nevyhovuje.

Více o mých tipech a metodách, jak se snadno a hravě dostat pod ,,kůži“ novému jazyku se můžete dočíst více v mém článku Jazyková škola hrou.

Snažím se začínat slovy na bázi základních pojmů, jako jsou názvy jídel,dní a tak podobně.

Nikdy není pozdě se přiučit a naučit něco nového a kdo ví, třeba se z toho může stát v budoucnosti i příjemný koníček.

Dejte mi vědět na mé ♥ fb page ♥

a nebo se můžem sejít i na mém ♥ instagramovém profilu ♥

Těším se na vás příště a mějte se hezky. A moc hezky.

Vaše

SLOVNÍČEK na závěr

Il pranzo della domenica / Nedělní oběd

La domenica / Neděle

Il dolce,dolcino / Dezert,dezertík

Lo Chef / Šéfkuchař

La torta fatta a casa / Domácí dorta

Il Cioccolato / Čokoláda                                                                        

Il Cocco / Kokos

La crema di pistacchio / Pistáciový krém

Il pranzo / Oběd

L´bottiglietta di vino / Lahvinka vína

L´schiacciatina / Pizza chléb

I crostini / Křupavé chlebíčky různě obložené

La bistecca / T-bone steak

La macedonia / Ovocný salát

Gli arachidi / Arašídy

Il caffé / Káva

Il babbo / Taťka tady v Toskánsku

La merenda / Svačina

La bocca /Pusa,ústa

Lo spezzatino / Hovězí guláš

L´insalata di patate / Bramborový salát

I biscotti di natale / Vánoční cukroví

Gli amici,la amica / Přátelé,kamarádka

I contorni / Přílohy

La carne / Maso

Gli antipasti, l´antipasto di mare / Předkrmy,mořský předkrm

L´acqua / Voda

Il pane / Chléb

Buonissima / Výborná

I Primi / Těstovinové chody a rizota,polévky

Al sangue / Maso upravené na krvavo

Ben cotta / Maso výborně propečené

Il gelato / Zmrzlina

Il caramello / Karamel

La gelateria / Zmrzlinárna

Lo amaro, amazza caffé / Digestiv

La spesa / Nákup

 

BACCALA MANTECATA/NADRCENÁ TRESKA v našem oblíbeném podniku u moře Sole Luna v Donoraticu.

I GNOCCHI AL ZAFFERANO CON LE COZZE E VONGOLE/NOKY NA ŠAFRÁNU SE SLÁVKAMI A MUŠLEMI stále v Sole Luna.

ANTIPASTO DI TERRA SERVITO SU PANE CARASAU CON I AFFETTATI, FORMAGGI E LE MOSTARDE/MASOVÝ PŘEDKRM SERVÍROVANÝ NA MÍSTNÍM CHLEBĚ CARASAU SE SUŠENÝMI ŠUNKAMI, SÝRY A DŽEMEM v Algheru na Sardínii.

 

IL PRANZO DELLA DOMENICA!!! / NEDĚLNÍ OBĚD VENKU ♥ Buon appe!

 

 

 

 

 

 

 

 

Míša Šticová
,,Provedu Vás Vaší cestou po Itálii snadnou a zábavnou formou. Pomůžu Vám být méně cizincem! Lokalita:Toskánsko Předmět:Holka z Moravy, co hledá svůj sen." Můj příběh si můžete přečíst zde
Komentáře
  1. Polly napsal:

    Vůně nedělní polévky a smažených řízků se táhla po celém jižňáku 🙂 Báječná doba. Ovšem oběd v Itálii a celkově způsob jejich hodování je TOP! <3 To ti tiše závidííííím 😀

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Pokud jste stejně jako já milovníci Itálie a dobrého jídla, neváhejte a přečtěte si Mého průvodce skvělým italským jídlem s bonusovým SLOVNÍČKEM základních pojmů.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Těším se na vás i na mé facebook fanpage a instagramu ♥