Mangia, bevi e sii FELICE

Jez, pij a buď šťastný

PRANZO DELLA DOMENICA – ty nejchutnější a nejužitnější tipy k italskému nedělnímu obědu

 

IL PRANZO DELLA DOMENICA!!! / NEDĚLNÍ OBĚD VENKU ♥

Jak už jsem zmínila v předešlém článku, jsem vášnivá milovnice jídla a italské kultury stravování.

Miluju jídlo. Zajímám se o recepty, hrozně ráda vařím a nechávám se inspirovat, ale snažím se i o vlastní kreativitu.

Kromě řádění za kuchyňskou linkou s přítelem navštěvujeme nové i námi ověřené podniky a užíváme si toho, být jednou na druhé straně stolu a nebýt servírující. Nechat se unést pohodlím a luxusem toho, že vaší jedinou starostí je zabořit se do jídelního lístku a těšit se, co si objednáte. Taky to tak milujete?

Mám tady v Toskánsku pár ověřených míst, o kterých vám budoucnu ráda povím více. Seznámím vás s místními podniky, restauracemi, osteriemi, kavárnami, bary. Vysvětlím vám hlavní rozdíly, kde si co můžete dát a najít to, po čem zrovna vaše chuťové či jiné buňky touží.

JAK UŽ TO ZNÁME

Doma na Moravě nedělní obědy většinou probíhaly prostě podomácku. Když jsme nešli na oběd k prarodičům, většinou jsme byli doma v kruhu rodinném, my 4 a pes. Hrozně jsem si užívala tu dopolední pohodu. Vůně polévky se line po celém bytě, ba jde cítit až na chodbu, jestli ne po celém sídlišti. Všichni jsem se snažili přiložit k ruku k dílu, ale většinou tomu vládli mamča s taťkou, tak jako asi ve většině domácností. My jsme se ségrou pak umývaly nádobí a podotýkám, že to nesnáším doteď!

A děda, to je teprve pan mistr v kuchyni! O jeho kulinářských dovednostech už ví i tady v Itálii.

Přítelova sestra prohlásila, že nejlepší věci, které kdy dala do bocca/pusy, je dědův spezzatino/hovězí guláš, můj vánoční insalata di patate/russa/bramborový salát, dle receptu mojí mamči a taky naše české vánoční biscotti di natale/cukroví.

Samozřejmě mě tahle chvála naší kuchyně, gastronomie a hlavně kuchařské kousky mé rodiny jen těší a plácám se tiše po ramenou!

Bravissimi!

I všichni moji italští amici/přátelé, kteří mou domovinu navštívili, byli mile překvapeni a užívali si dobrého jídla a samozřejmě našeho pivečka.

NEDĚLNÍ OBĚD PO ITALSKY

Tyhle typy ANTIPAST/PŘEDKRMU zbožňuju! MISTO ANTIPASTO DI MARE/MIX PŘEDKRMU Z MOŘSKÝCH PLODU v naší oblíbené restauraci ♥

Víte, to co se říká o Italích. Že jsou otevření, vášniví, větší milovníci. Tak ona je to vlastně pravda. Italiani milují. Milují život, užívají si ho plnými doušky a nenechají se něčím jen tak rozhodit.

A co taky milují? No jasně, jídlo! A já taky, takže to máme hned jednu věc společnou.

Jídlo je pro Italy obřadem a zábavou, kulturním zážitkem a k životu nezbytnou věcí. Snaží se tuhle činnost dělat co nejlépe a berou ji velice vážně. Nešidí se. To je sympatické, ne?

Milovníci jídla pochopí mé souznění s touhle italskou vlastností.

* Seznamte se více s mou vášní pro skvělé italské jídlo v mém prvním bezplatném průvodci :-).

A co teprve v domenica/neděli!

Italové si užívají  jíst spolu a hodně! Ať už doma, tak návštěvou restaurace, rodiny či přátel.

Italský pranzo/oběd v restauraci probíhá tak, že se všichni sejdou na domluveném místě. Samozřejmě postupně, protože málokdo příjde na čas a kdo ano, tak má prostě smůlu, tak jako většinou my s Mr.M. Patříme mezi ty dochvilné, tudíž čekáme a čekáme, ale no co, však oni přijedou, už to známe, mají děti a tohle a támhleto. Italové jsou prostě nedochvilní, řekněme si to na rovinu.

Když se dočkáme a postupně se sejdeme v plném počtu, je moc fajn si dát před jídlem na baru nějaké aperitivo na rozjetí chuťových buněk a začít si užívat oběda venku.

Někdy bývají bary už součástí podniků, případně se sejdeme v tom nejbližším. Pak se společně přemístíme do restaurace. Je to takový malý rituál a milá součást pranza/oběda venku.

Když se konečně všichni usadíme, vždy si první objednáme něco k pití. Nikdy nechybí voda. Hodně vody! Musím říct, že v Italia se voda při jídle pije ve velkém. Acqua/voda je základem a objedná si ji 98% Italů.

Většinou si dáme i nějakou tu bottiglietta di vino/lahvinku vína nebo prosecca a nikdy na stole nechybí čerstvý chléb. Nejlepší je, když natrefíme na fajn místo, kde mají rozlišné typy pane/chlebů.

V celé Itálii existuje přes 350 typů chlebů! Já znám nejvíce ten toskánský. Bílý, s tvrdou kůrkou, bez chuti a bez vůně. Nepřidávají do těsta sůl. Vlastně je to voda smíchaná s moukou a kváskem a druhý den by jste s bochníkem tohoto úžasného chleba mohli i zabíjet.

Ale má to svůj účel. Teda jako že proč je bez chuti, ne proč se může stát vražednou zbraní.

Bylo mi to vysvětleno už několikrát. Všechny affettati/místní uzeniny, jako je sušená šunka, různé druhy salámů a i sýrů jsou více aromatické, někdy až slanější chuti. Tudíž se to pak s neslaným chlebem skvěle doplní a chutě se vzájemně nepřebíjí. Mají to v malíčku!

A co teprve schiacciatina/pizza chléb. Čerstvý a voňavý, právě vytažený z pece. Nejčastěji jenom provoněný bylinkami, solí a olivovým olejem. Hodně soli! A ještě více oliváče, prosíííím!

Křupavý a buonissima/výborný!

Téměř vždy začínám antipasto/předkrmem.

Společně s těstovinami a dezertem je to má nejoblíbenější část jídelního lístku. Je toho většinou spousta na výběr.

BACCALA MANTECATA/NADRCENÁ TRESKA v našem oblíbeném podniku u moře Sole Luna v Donoraticu.

Typická je nabídka místních uzenin a sýrů, crostini/křupavých obložených chlebíčků, různých druhů slaných dortíků či salátů. Nabídka se liši dle dané restaurace.

Affettati misti na Sardínii ♥

Já osobně nejčastěji pokračuji primi/těstovinovým chodem, ale hodně populární je maso na grilu.

Toskánci maso prostě zbožňují. Jak říkají tady v Toscana –  la bella ciccia!/pěkný kus masa!

Bavíme se především o hovězím mase. Několik druhů steaků, dá se říct jednoduše a skvěle servírovaných. Maximálně s trochou salátu rukola, sýru grana a olivového oleje ♥♥.  V sezoně najdete také maso připravené na houbách, pepři nebo rozmarýnu.

Rozmarýnu v Toskánsku najdete opravdu hodně. A všude. Milují ho. Já už míň. Prekérní situace.

Často se také setkáte s většími porcemi mixu grilovaného kuřecího, vepřového, toskánských klobásků, žeber apod.

Nejznámějším toskánským klenotem je, a teď všichni milovníci kvalitního červeného masa pozor, La bistecca fiorentina/Florentský T-bone steak. Tady to milují, hlavně mužské osazenstvo, co si budem povídat. Pořádná flákota masa takhle při neděli neurazí. Hovězí steak, který má tzv t-část, se skláda ze svíčkové a nízkého roštěnce
.

Měla by být servírovaná al sangue/raw málo propečená.

Jedná se o vyhlášenou delikatesu a zejména při návštěvě Florencie a okolí byste o tuhle světovost neměli přijít.

No a samozřejmě po tady tom všem hodování nesmíme zapomenout na sladkou tečku na závěr! Čas na dolcino/dezertík!

,,Nebudu lhát, tuhle část miluju. Pokud ovšem nejsem už tak plná z předešlých chodů, což se bohužel často stává. Ale snažím si to ohlídat! Ono jak říká moje kamarádka, na dezertík je přece vyhrazena jiná komůrka.“

FROZEN YOGURT AL CARAMELLO,ARACHIDI E CIOCCOLATO/ MRAŽENÝ JOGURT S KARAMELEM,ARAŠÍDY A ČOKOLÁDOU v nejlepší GELATERII/ZMRZLINÁRNĚ Re Gelato na Sardínii ♥

V Itálii najdete nepřeberné množství druhů dezertů. Mezi nejznámější samozřejmě patří všemi milované tiramisu, panna cotta, gelato/zmrzlina nebo torta della nonna s vanilkovým krémém a piniovými oříšky. V každé části Itálie se to samozřejmě trošku liší a každý region má své specifické moučníky. Najdete tu i spousty mini zákusků, které jsou takovou sladkou jednohubkou a hodně frčí v čase odpolední merendy/svačiny. 

Více nejen o těch nej italských dezertech, ale i jak většinou pokračuje zakončení oběda či večeře a mnohem, mnohem více, se můžete dočíst v mém novém bezplatném průvodci!

Chtěla jsem vám toho povyprávět mnohem více, ale nerada bych vás hned tak na začátku zasypala informacemi a mými někdy bláznivými myšlenkami.

Pod článkem najdete i slovníček italských pojmů, které jsou vyznačené v článku. Ráda bych takhle pokračovala i v budoucnu, pokud se vám to bude líbit a budete mít zájem.

Doporučuji si slovníček opsat nebo ofotit a v průběhu dne do něj třeba jen nahlédnout, zkusit si slovíčka více okoukat a vrýt si je nenásilně do paměti.

Více o mých tipech a metodách, jak se snadno a hravě dostat novému jazyku na kloub, se můžete dočíst v článku Jazyková škola hrou.

Snažím se začínat slovy na bázi základních pojmů, jako jsou názvy jídel, dní atp.

Nikdy není pozdě se přiučit a naučit něco nového a kdo ví, třeba se z toho může stát v budoucnosti i příjemný koníček.

Dejte mi vědět na mé ♥ fb page ♥

nebo se můžeme sejít i na mém ♥ instagramovém profilu ♥

Těším se na vás příště a mějte se hezky

Vaše

SLOVNÍČEK na závěr

Il pranzo della domenica / Nedělní oběd

La domenica / Neděle

Il dolce,dolcino / Dezert,dezertík

Lo Chef / Šéfkuchař

La torta fatta a casa / Domácí dorta

Il Cioccolato / Čokoláda                                                                        

Il Cocco / Kokos

La crema di pistacchio / Pistáciový krém

Il pranzo / Oběd

L´bottiglietta di vino / Lahvinka vína

L´schiacciatina / Pizza chléb

I crostini / Křupavé chlebíčky různě obložené

La bistecca / T-bone steak

La macedonia / Ovocný salát

Gli arachidi / Arašídy

Il caffé / Káva

Il babbo / Taťka tady v Toskánsku

La merenda / Svačina

La bocca /Pusa,ústa

Lo spezzatino / Hovězí guláš

L´insalata di patate / Bramborový salát

I biscotti di natale / Vánoční cukroví

Gli amici,la amica / Přátelé,kamarádka

I contorni / Přílohy

La carne / Maso

Gli antipasti, l´antipasto di mare / Předkrmy,mořský předkrm

L´acqua / Voda

Il pane / Chléb

Buonissima / Výborná

I Primi / Těstovinové chody a rizota,polévky

Al sangue / Maso upravené na krvavo

Ben cotta / Maso výborně propečené

Il gelato / Zmrzlina

Il caramello / Karamel

La gelateria / Zmrzlinárna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michaela Šticová
Poznejte spolu se mnou autentické Toskánsko a užijte si reálné postřehy jedné Moravačky s duší Italky. Provedu vás kulturou italského stravování, představím vám ty nejznámější i méně známé italské pokrmy a nenásilnou, ač efektivní formou vás zasvětím do tajů krásného italského jazyka. Více o mně i mém projektu Italský sen si můžete přečíst ZDE >> Kdo miluje skvělé jídlo a stejně tak jako já věří, že italské vaření i pečení je radost, určitě se mu bude líbit má poslední online Mini Kuchařka Autentických Toskánských receptů >>
Komentáře
  1. Polly napsal:

    Vůně nedělní polévky a smažených řízků se táhla po celém jižňáku 🙂 Báječná doba. Ovšem oběd v Itálii a celkově způsob jejich hodování je TOP! <3 To ti tiše závidííííím 😀

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů