3 tipy na letní italské pokrmy, které vás osvěží a zároveň potěší vaše chuťové buňky

Tipy na ta nejlepší osvěžující italská jídla a recepty

zdroj www.canva.com

Z vlastní zkušenosti vím, jak to v létě chodí. Je horko, trávíme více času venku a užíváme si letního sluníčka a dlouhých dní. Nacházíme se v období roku, které nahrává aktivitám venku, letním dovoleným a času ani energie na veliké vyvařování nemáme zrovna nazbyt.

Já nevím, jak vy. Ale i já, přestože jsem milovnice jídla, času u plotny v létě moc nedám a preferuju něco rychlého a svěžího. A jelikož tento rok se nám do cesty postavil i zákeřný virus, vím, že většina z vás milovníků Itálie cestu na Apeninský poloostrov letos pravděpodobně vynechá.

Dnes vás tedy opět alespoň virtuálně přenesu do prosluněného Toskánska a prozradím vám, co si Italiani během horkých dní rádi vychutnávají. Představím vám 3 typické, lehké, ale srdce i žaludek potěšující pokrmy, které vám jistojistě vykouzlí úsměv na tváři.

KLENOT STŘEDOMOŘSKÉ KUCHYNĚ – RAJČATA A JAK S NIMI NALOŽIT PO ITALSKU

Italská rajčata jsou té nejvyšší kvality a tvoří základ italské kuchyně.

Zlaté jablko! zdroj www.canva.com

Mezi základní kameny italské kuchyně patří každopádně POMODORI – rajčata! Věděli jste, že POMODORI se skládají ze 2 slov POMO a DORI, což do překladu znamená zlaté jablko? Tento výraz vznikl už v 16. století a o sto let později se rajčata rozšířila natolik, že se staly základní surovinou italské kuchyně/la cucina italiana.

Italských receptů, která obsahují rajčata, najdete nespočetně. Já vám dnes představím jídlo, které je mezi Italy i turisty oblíbené po celý rok, ale skvěle se hodí právě na letní dny. Hlavní surovinou jsou totiž čerstvá rajčata a jak všichni víme, ta jsou nejchutnější právě v létě!

Už jste se při vašich toulkách Itálií setkali s BRUSCHETTA AL POMODORO brusketa al pomodóro? Jde o oblíbené ANTIPASTO – tedy předkrm. Na jídelním lístku najdete bruschettu jako samostatnou položku, ale často bývá také součástí antipasto toscano či tagliere – talíř italských uzenin, sýrů a nakládané zeleniny.

Co že to ta bruschetta tedy vlastně je? Plátek bílého chleba Italové opraží do křupava a obloží směsí z nakrájených rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje. Až tak je to prosté. Samozřejmě existují určité triky/trucchetti, jak tento klasický a jednoduchý recept připravit.

Vychutnejte si italská rajčata ve formě lehkého a osvěžujícího předrmu.

Bruschetta al pomodoro se má skvěle i ve společnosti Spritzu!

TRUCCHETTI NA PŘÍPRAVU TÉ NEJLEPŠÍ BRUSCHETTY AL POMODORO:

  • Italiani často a rádi řeší chléb/pane. Surovina pro ně tak důležitá nesmí být zlehčována a tak i v případě bruschetty se cení, pokud je chléb domácí výroby – casareccio. Jestli rádi pečete, recept na můj toskánský chléb najdete přímo QUA.
  • Směs rajčat a dalších surovin si potřebuje chvilku odpočinout, aby se všechny chutě správně a lineárně propojili :).
  • Někdo do směsi přidává česnek/aglio. Tak to mají rádi Toskánci. Jiní rajčatovou směs ovoní oregánem. Nikdy ale nechybí slušná dávka bazalky/basilico!

Tohle jsou ty základní pilíře, jak si doma připravit jednoduchou, ale skvělou BRUSCHETTA AL POMODORO. Můžete si ji vychutnat nejen jako předkrm, ale také jako rychlé občerstvení, lehký oběd, večeři nebo při vaší letní grilovačce. Pokud by vás zajímal detailnější postup nebo jste měli jakékoliv dotazy, čekám na vaše zprávy :).

NEJOBLÍBENĚJŠÍ LETNÍ SALÁT V TOSKÁNSKU – PANZANELLA

I Italové v létě rádi připravují lehké pokrmy, jako například salát Panzanella.

Panzanellu si můžete vychutnat k obědu, večeři nebo i během aperitiva či letních grilovaček. zdroj: www.canva.com

Panzanella má svůj původ v Toskánsku a největší oblibě se těší právě ve střední Itálii. Krom Toskánců si jej tedy s radostí vychutnají i v regionech Marche, Umbria a Lazio. Místní tento nevšední salát často nazývají i panmolle – vlhký chléb.

Možná si říkáte, co má chléb společného se salátem? Hlavní surovinou tohoto osvěžujícího letního italského salátu je právě PANE – chléb. Pokud to budete chtít vzít poctivě, měli byste použít chléb toskánský. Postačí vám ale jakýkoliv světlý chléb, nebála bych se vyzkoušet starší bagetu.

Kromě chleba se do salátu přidává jen několik dalších ingrediencí a opět jde tedy o velmi snadnýcenově dostupný recept. Pochází totiž z cucina povera, což je chudá kuchyně. Znamená to, že pokrmy a recepty vznikaly na základě toho, co si Italiani v daném období zrovna vypěstovali a k čemu měli snadný přístup. V minulosti se tímto salátem rádi osvěžovali např. farmáři, kteří trávili celé dny mimo domov a lehký a osvěžující oběd se jim tak více, než hodil.

CO BUDETE NA PANZANELLU POTŘEBOVAT:

V Toskánsku si během léta rádi vychutnávají typický salát Panzanella.

Letní toskánský salát vás překvapí svou lehkostí a svěžestí! zdroj: www.canva.com

  • Jak už jsem zmínila výše, základem tohoto toskánského letního salátu je chléb. Ten se po zbavení kůrky krájí na kostičky a máčí ve vodě. Sí sí, il pane si deve inzuppare! Chléb se musí pořádně nacucat, aby změkl a následně šetrně vyždímat :).
  • Pokud se vám myšlenka mokrého chleba nepozdává, existuje i varianta PANZANELLA CROCCANTE – v tomto případě se chléb nenamáčí ve vodě, ale nakrájený na kostičky se opraží na pánvi nebo opeče v troubě ♥.
  • Ani v tomto případě nesmí chybět zlaté jablko a to pomodoro. Další surovinou, která se nevynechává a dodává panzanelle ten správný, osvěžující pocit, je salátová okurka/cetriolocipolla rossa/červená cibule. Tu doporučuji nechat nakrájenou 2 hodinky ve vodě s přídavkem vinného octu. Cipolla pak bude jemnejší :).
  • Jako třešnička na dortu se do salátu přidává voňavé basilico, olivový olej a vinný ocet.

Čtení mezi řádky vám nestačí a rádi se vrhnete rovnou do akce? Chcete si tento epesní salátek připravit i se mnou online? Napište mi! Vaše zprávy mě více, než potěší a mileráda si PANZANELLU připravím s vámi během živého vysílání nebo prostřednictvím videa. Tak dejte vědět :).

RÝŽOVÝ SALÁT, KTERÝ SE HODÍ I NA VÝLET NA PLÁŽ

Připravte si doma italský rýžový salát a nechte se unést jeho barevností a na vlně pestrých chutí.

Rýžový salát – INSALATA DI RISO. zdroj: www.canva.com

Myslíte si, že Italiani jí pořád jen pastu a rýži používají maximálně tak na risotto? Tak vězte, že to není úplně tak pravda a mým dnešním a zároveň i posledním tipem vás přesvědčím o opaku. Rýžový salát najdete v Itálii pod jménem INSALATA DI RISO nebo také RISO FREDDO – přeloženo jako studená rýže.

Tento svěží, lehký a barevný pokrm je perfektní v období, kdy jsou vysoké teploty na dennodenním pořádku. Navíc tímto rýžovým salátem, který je plný barev a skvělých ingrediencí, okouzlíte i své děti/bambini. Během léta Italové samozřejmě rádi vyráží na celodenní výlety na pláž a právě tento INSALATA DI RISO je jedním z pokrmů, který je často součástí nabalených tašek.

Na RISO FREDDO v létě narazíte i v italských podnicích. Obvykle jej najdete na jídelním lístku v kolonce PRIMI PIATTI a to spíše na obědové menu. Rýžový salát je oblíbený také v podobě mini porcí během večerního aperitiva.

A JAKÉ JSOU V TOMTO PŘÍPADĚ TY HLAVNÍ TRUCCHETTI A INGREDIENCE? :

Olivy a olivový olej jsou 2 základní ingredince, bez kterých by italská kuchyně nebyla tou pravou.

Olivy ani olivový olej by v rýžovém salátu neměly chybět. zdroj: www.canva.com

  • Základem je samozřejmé rýže/riso! Je lepší mít riso uvařenou z dne předtím, uleženou přes noc v lednici. S rýži se vám bude lépe pracovat a chutě se propojí radostněji :). Stačí ale i jen pár hodin. Většinou se používá rýže Arborio, ale skvěle vám poslouží např. i riso integrale – celozrnná rýže.
  • Pravdou je, že co Ital, to jiný INSALATA DI RISO. Ingredience se často liší, protože v závěru si do salátu přidáte to, co nejvíce chutná vám. Nejčastější ingredience jsou ale tuňák/tonno, vepřová dušená šunka/prosciutto cotto nebo kvalitný párek/wurstel. Téměř vždy se přidává i vařené vajíčko/uovo sodo, tvrdý sýr a několik druhů zeleniny. Jak té čerstvé, tak nakládané.
  • Mezi nejoblíbenější zeleninu patří rajčata/pomodori, olivy/olive, kapary/capperi, papriky/pepperoni, houby nebo okurky/cetrioli. Fantazii a chutím se opravdu meze nekladou! Neměli byste zapomenout ani na, mezi Italy tolik oblíbené, bylinky! Bazalka, máta nebo pažitka váš rýžový salát povýší na další level :).
  • Úplně poslední trucco, které Italiani do studeného rýžového salátu přidávají, je majonéza! Jde to samozřejmě i bez ní, ale kdo se nebojí nějaké kalorie navíc, nechte se tímto závěrečným a chutným detailem mile překvapit. Samozřejmě majonézu nedoporučuji v tom případě, pokud si salát míníte vzít s sebou na celý den na pláž :).

Já už sezónu RISO FREDDO odstartovala a vychutnali jsme si ho spolu s Italem o víkendu. Skvělé je, že salát můžete skladovat pár dní i v lednici. Stačí tak uvařit pořádnou dávku rýže a o základ lehkého pokrmu je postaráno. Kdo ještě neviděl mou víkendovou přípravu tohoto skvělého rýžového salátu, visí QUI. Jde o krátké videjko, kde přesně ukazuji, jak si INSALATA DI RISO připravit doma :).

Italské vaření a kultura stravování aktuálně z Toskánska.

Který letní italský recept vás zaujal nejvíce? vytvořeno v: www.canva.com

Tak a jsme u konce, amici mí drazí. Jsem zvědavá, který ze zmíněných pokrmů vás zaujal nejvíce. Jako vždy jsem se snažila vybrat ty recepty, které jsou autentické, jednoduché na suroviny i přípravu a zejména chutné!

Líbí se vám článek? Inspiroval vás? Pokud ano, sdílejte jej per favore i dál, ať si doma autentické pokrmy můžou připravit i další milovníci italské kuchyně.

A jestli máte nějaké další dotazy, neváhejte mi napsat. S radostí vám prozradím více a pokrmy si můžeme společně připravit i online. Další skvělé italské recepty a pochoutky najdete tady na blogu ve formě článků v sekci Foodie aneb le cose buone. Nebo si stáhněte zcela zdarma mou mini kuchařku toskánských specialit. Spoustu inspirace samozřejmě najdete i na mých sociálních sítích a v týdenních mailech.

P.S. Nezapomeňte na váš slovníček do kapsy, který najdete jako vždy níže pod článkem ♥

Tak zase brzy na viděnou a slyšenou, itaholici

Buon appetito vaše

Italský sen, Michaela Šticová Toskánko

 

Italský jazyk, slovíčka a nové fráze. Italsky zábavně a efektivně.

Nová slovní zásoba do kapsy!

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů