Z vlastní zkušenosti vím, jak to v létě chodí. Je horko, trávíme více času venku a užíváme si letního sluníčka a dlouhých dní. Nacházíme se v období roku, které nahrává aktivitám venku, letním dovoleným a času ani energie na veliké vyvařování nemáme zrovna nazbyt.
Já nevím, jak vy. Ale i já, přestože jsem milovnice jídla, času u plotny v létě moc nedám a preferuju něco rychlého a svěžího. A jelikož tento rok se nám do cesty postavil i zákeřný virus, vím, že většina z vás milovníků Itálie cestu na Apeninský poloostrov letos pravděpodobně vynechá.
Dnes vás tedy opět alespoň virtuálně přenesu do prosluněného Toskánska a prozradím vám, co si Italiani během horkých dní rádi vychutnávají. Představím vám 3 typické, lehké, ale srdce i žaludek potěšující pokrmy, které vám jistojistě vykouzlí úsměv na tváři.
Mezi základní kameny italské kuchyně patří každopádně POMODORI – rajčata! Věděli jste, že POMODORI se skládají ze 2 slov POMO a DORI, což do překladu znamená zlaté jablko? Tento výraz vznikl už v 16. století a o sto let později se rajčata rozšířila natolik, že se staly základní surovinou italské kuchyně/la cucina italiana.
Italských receptů, která obsahují rajčata, najdete nespočetně. Já vám dnes představím jídlo, které je mezi Italy i turisty oblíbené po celý rok, ale skvěle se hodí právě na letní dny. Hlavní surovinou jsou totiž čerstvá rajčata a jak všichni víme, ta jsou nejchutnější právě v létě!
Už jste se při vašich toulkách Itálií setkali s BRUSCHETTA AL POMODORO — brusketa al pomodóro? Jde o oblíbené ANTIPASTO – tedy předkrm. Na jídelním lístku najdete bruschettu jako samostatnou položku, ale často bývá také součástí antipasto toscano či tagliere – talíř italských uzenin, sýrů a nakládané zeleniny.
Co že to ta bruschetta tedy vlastně je? Plátek bílého chleba Italové opraží do křupava a obloží směsí z nakrájených rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje. Až tak je to prosté. Samozřejmě existují určité triky/trucchetti, jak tento klasický a jednoduchý recept připravit.
Tohle jsou ty základní pilíře, jak si doma připravit jednoduchou, ale skvělou BRUSCHETTA AL POMODORO. Můžete si ji vychutnat nejen jako předkrm, ale také jako rychlé občerstvení, lehký oběd, večeři nebo při vaší letní grilovačce. Pokud by vás zajímal detailnější postup nebo jste měli jakékoliv dotazy, čekám na vaše zprávy :).
Panzanella má svůj původ v Toskánsku a největší oblibě se těší právě ve střední Itálii. Krom Toskánců si jej tedy s radostí vychutnají i v regionech Marche, Umbria a Lazio. Místní tento nevšední salát často nazývají i panmolle – vlhký chléb.
Možná si říkáte, co má chléb společného se salátem? Hlavní surovinou tohoto osvěžujícího letního italského salátu je právě PANE – chléb. Pokud to budete chtít vzít poctivě, měli byste použít chléb toskánský. Postačí vám ale jakýkoliv světlý chléb, nebála bych se vyzkoušet starší bagetu.
Kromě chleba se do salátu přidává jen několik dalších ingrediencí a opět jde tedy o velmi snadný a cenově dostupný recept. Pochází totiž z cucina povera, což je chudá kuchyně. Znamená to, že pokrmy a recepty vznikaly na základě toho, co si Italiani v daném období zrovna vypěstovali a k čemu měli snadný přístup. V minulosti se tímto salátem rádi osvěžovali např. farmáři, kteří trávili celé dny mimo domov a lehký a osvěžující oběd se jim tak více, než hodil.
Čtení mezi řádky vám nestačí a rádi se vrhnete rovnou do akce? Chcete si tento epesní salátek připravit i se mnou online? Napište mi! Vaše zprávy mě více, než potěší a mileráda si PANZANELLU připravím s vámi během živého vysílání nebo prostřednictvím videa. Tak dejte vědět :).
Myslíte si, že Italiani jí pořád jen pastu a rýži používají maximálně tak na risotto? Tak vězte, že to není úplně tak pravda a mým dnešním a zároveň i posledním tipem vás přesvědčím o opaku. Rýžový salát najdete v Itálii pod jménem INSALATA DI RISO nebo také RISO FREDDO – přeloženo jako studená rýže.
Tento svěží, lehký a barevný pokrm je perfektní v období, kdy jsou vysoké teploty na dennodenním pořádku. Navíc tímto rýžovým salátem, který je plný barev a skvělých ingrediencí, okouzlíte i své děti/bambini. Během léta Italové samozřejmě rádi vyráží na celodenní výlety na pláž a právě tento INSALATA DI RISO je jedním z pokrmů, který je často součástí nabalených tašek.
Na RISO FREDDO v létě narazíte i v italských podnicích. Obvykle jej najdete na jídelním lístku v kolonce PRIMI PIATTI a to spíše na obědové menu. Rýžový salát je oblíbený také v podobě mini porcí během večerního aperitiva.
Já už sezónu RISO FREDDO odstartovala a vychutnali jsme si ho spolu s Italem o víkendu. Skvělé je, že salát můžete skladovat pár dní i v lednici. Stačí tak uvařit pořádnou dávku rýže a o základ lehkého pokrmu je postaráno. Kdo ještě neviděl mou víkendovou přípravu tohoto skvělého rýžového salátu, visí QUI. Jde o krátké videjko, kde přesně ukazuji, jak si INSALATA DI RISO připravit doma :).
Tak a jsme u konce, amici mí drazí. Jsem zvědavá, který ze zmíněných pokrmů vás zaujal nejvíce. Jako vždy jsem se snažila vybrat ty recepty, které jsou autentické, jednoduché na suroviny i přípravu a zejména chutné!
Líbí se vám článek? Inspiroval vás? Pokud ano, sdílejte jej per favore i dál, ať si doma autentické pokrmy můžou připravit i další milovníci italské kuchyně.
A jestli máte nějaké další dotazy, neváhejte mi napsat. S radostí vám prozradím více a pokrmy si můžeme společně připravit i online. Další skvělé italské recepty a pochoutky najdete tady na blogu ve formě článků v sekci Foodie aneb le cose buone. Nebo si stáhněte zcela zdarma mou mini kuchařku toskánských specialit. Spoustu inspirace samozřejmě najdete i na mých sociálních sítích a v týdenních mailech.
Tak zase brzy na viděnou a slyšenou, itaholici
Buon appetito vaše