Můj oblíbený italský blog GialloZafferano tvrdí, že na přípravu tohoto koláče si vystačíte s 5 minutami. Nebudu vám lhát, mně to trvalo rozhodně déle, než oněch 5 minut, které už sám název koláče splňuje. Je to ale pouze a jen mnou. Má kuchyně totiž ještě neoplývá pořádným robotem či mixérem a tak jsem šáhla po klasické a ověřené přípravě, kterou znám.
Pokud ale vy šikovnou mašinku doma máte, do 5 minut opravdu není co řešit. Všechny ingredience nahážete do robota, těsto vlijete do formy a šup s tím do trouby. Pečení chce dalších 50 minut, ale to už trouba oddělá za vás, že ano. Vy si tak díky ušetřenému času můžete vychutnat šálek kávy s nohami na stole, věnovat se rodině nebo si užít pár kapitol z oblíbené knížky.
Jak už jsem zmiňovala, torta je vhodná zejména ke snídani nebo na svačinu. Stejně tak ale obšťastní i kamarádku, která se k vám odpoledne staví na šálek kávy/caffé nebo čaje/té. Klínek tohoto koláče ji jistojistě potěší a vám při pečení provoní celý byt!
Koláč voní nádherně po pistáciích/pistacchi, mandlích/mandorle a pomerančové kůře/scorza d´arancia. S Italem jsme se shodli, že navozuje až vánoční atmosféru. Hou hou hou, jako totální milovník Vánoc si takový předvoj rozhodně nechám líbit 🎄.
Díky použitým ořechům/frutta secca je koláč tužší konzistence, proto si jej Italiani vychutnávají spíše na snídani. Já ho ale vzala na narozeninovou oslavu a rodina Mr. M se oblizovala až za ušima a nešetřila chválou. Snad nekecali a já si nezadělala na faux paus 😀.
Ricotta těsto ale přeci jen zjemní a pokud máte problémy s lepkem, nebála bych se místo normální mouky použít např. rýžovou. Ta se na pečení koláčů skvěle hodí a podle mě v tomto případě nemůže ničemu uškodit.
Jakou mouku používáte nejraději vy? Držíte se klasického pečení nebo si ingredience i mírně upravujete a rádi experimentujete?
Místo cukru/zucchero jsem šáhnula po mém oblíbeném medu/miele, který dolcino provoněl o to více. No a co mě dostává nejvíce, tak je čokoládová ganache, kterou já přímo miluju.
Nejjednodušší čokoládová poleva na světě, která se skládá z hořké čokolády/cioccolato fondente, másla/burro a čerstvé smetany/panna fresca. Pokud byste dort polili jen rozpuštěnou čokoládou, po ztuhnutí se dočkáte tvrdé celistvé vrsty. Kdo už v minulosti zkusil ví, že čokoládá při krájení celá popraská a je z toho pak pěkné casino/zmatek, nepořádek😋.
Poznámka na závěr:
Fotky vašeho italského pečení i vaření mě těší stejně tak jako ochutnávání těch mých doma vlastnoručně připravených. Na instagramu jsem pro vás i vytvořila album, kde budu sdílet vaše italské kousky 🥰🤩👩🏻🍳. Pomůžete mi album zaplnit???
Difficoltá/obtížnost: Facile/jednoduchá
Preparazione/příprava: 5 min
Cottura/doba pečení: 55 min
Costo/cena: Medio/střední
Dosi per/porce pro: 8 persone
forma o rozměrech 24 cm
ricotta scolata/vykapaná ricotta 200 gr
farina 00/hladká mouka 200 gr
zucchero o miele/cukr nebo med 200 gr
burro/máslo 200 gr
uova/vajíčka 3 ks
lievito in polvere per dolci/prášek do pečiva 10 gr
un pizzico di sale/špetka soli
scorza d´arancia/kůra z 1 pomeranče
rum 30 gr – já použila rumové aroma
mandorle pelate/oloupané mandle 100 gr
pistacchi sgusciati/vyloupané pistácie 100 gr
PER LA GANACHE/NA POLEVU
panna fresca liquida/čerstvá smetana 200 gr
cioccolato fondente/hořká čokoláda 140 gr
burro/máslo 20 gr
PER GUARNIRE/NA OZDOBU
granella di pistacchi/nadrcené pistácie
Tohle bude asi ten nejjednodušší postup receptu, který jsem kdy napsala 😀:
Koláč s ricottou můžete skladovat v lednici až několik dní a dá se dokonce i zamrazit. Což nám tedy nevyšlo, po posledním kousku se zaprášilo už pár dní zpátky 🤗.
Doufám, že vám i tohle italské dolcino bude chutnat. Pevně věřím, že chuťově pohárky vaše i vašich blízkých zaplesají a tenhle super rychlý koláč sklidí úspěch.
Nechte mi pod článkem komentář, jestli koláč zkusíte a zda je vám vše srozumitelné. Pokud byste měli jakékoliv další otázky/domande – IO SONO QUA PER VOI 🥰.
Obrátit se na mě můžete jak přímo tady na blogu, tak i na instagramu Italského Snu.
Užívejte podzimu, příjemné pečení i chutnání a brzy zase na viděnou
Vaše
P. S. Nezapomeňte, že tady na blogu na vás čeká už pěkná řádka receptů! Nebo si stáhněte mou kuchařku s kompletním Toskánským Menu, ať si to podzimní období plné deště a různorodých zpráv o kovidu doma zpříjemníte ❤. Nejen láska totiž prochází žaludkem!
MANGIA, BEVI E SII FELICE ❤💛❤
Díky za tvůj blog, žijeme teď v Itálii – na jihu, ale italštinu k životu tady nepotřebuji. I tak ráda bych se naučila víc než jen Bon Giorno . Martina Tutti
Cara Martina, tak jak se Ti daří s italštinou a životem na italském jihu?