V Česku i na Slovensku umíme během adventu napéct celou plejádu vánočních druhů cukroví. Od rohlíčků po perníčky, linecké, vosí hnízda… V Itálii se takový vánoční pečící maraton zrovna nekoná.
Italové pečou méně druhů vánočního cukroví, nebo vůbec. To ale neznamená, že by se tu cukroví nenašlo!
Ale ne tolik jako u nás, spíše se kupuje a taky záleží region od regionu.
Nejvíce to rozjíždí, co se cukroví týče, ve střední a jižní Itálii. Dobroty jsou často založeny na mandlích, citronech, pomerančích a koření.
A protože Itálie je opravdová mozaika regionů, každá oblast má své vlastní vánoční delikatesy.
Pojďme se na ně dnes podívat. 🇮🇹✨
Hlavní důvody jsou 2:
A jak to mají jednotlivé regiony?
Nepečený „čoko salám“, velmi podobný tomu našemu.
Piškoty, kakao, máslo, kokos a někdy panák likéru → vánoční nebe na zemi.
V Benátsku a Piemontu se objevují máslové sušenky s kukuřičnou moukou, citronovou kůrou a rozinkami.
Křehké, jemné, výborné con un caffé po štědrovečerní večeři.
Mandlové skvosty, které jsou měkké, voňavé a křupou cukrovou krustou.
Chuťově trošku připomínají vanilkové rohlíčky a marcipán. Jde o (nejen) vánoční cukroví opatřené italskou chráněnou značkou IGP, attenzione.
Recept na ně najdete např. v mém Italském adventním zpravodaji 2025!
Znáte toskánské cantuccini?
Tak tyhle z Lazia jsou podobné: vánoční varianta se dělá s citronem, mandlemi a někdy s kapkou likéru.
Mandlovo-kakaové sušenky, které jsou až nebezpečně dobré. Hrozně je miluju! ❤️
Není tak náhodou, že tyto sušenky typické v Puglia jako mikulášská nadílka, jsou také součástí mého Adventního zpravodaje.

Jednoduché, voňavé, krásně se skladují a jsou stoprocentně návykové.
Mini kuličky smaženého těsta obalené v medu a posypané barevným zdobením.
Sladkost, která „křupe jako Vánoce“ a potěší malé i dospělé!
Bez těchto dvou ikon by to nebyly italské Vánoce. Bratranci naší vánočky se servírují od severu, až po jih:
Většinou se Italové dělí na 2 týmy: co vede u vás? 🤩

Italské svátky nejsou o desítkách druhů, ale o pár milovaných receptech, které mají historii a charakter.
A právě to je na nich tak krásné.
Italové sice hodují hojně, ale ti, kteří měli šance vidět naše krabice a tác(k)y, vždy s obdivem zůstali beze slov. 😀
A pokud vás láká ochutnat castagnelle, ricciarelli, ale i další italské chody slavnostní kuchyně, jako je zapečená polenta, vitello tonnato nebo třeba koktejly, ve zmiňovaném Adventním zpravodaji vše najdete!
👉 Letos vás zvu do Italského adventního zpravodaje 2025, kde společně upečeme nejen několik sladkostí, ale taky se dnes zmíněným i těm dalším nezmíněným podíváme více na zoubek.
Na tohle vše i mnohem víc se můžete těšit! ✨🎉

10 receptů na crostini, pomazánky, taralli pugliesi, alko i nealko vánoční koktejly.
A víte, co je ještě lepší? Že jde o recepty, které si můžete užít po celý rok, nejen o Vánocích.
Přesně jako Italové!
Naskočit můžete do 29. listopadu, buon avvento 2025, amici! 💛
