Italské vánoční cukroví: co se peče na severu a co na jihu?

V Česku i na Slovensku umíme během adventu napéct celou plejádu vánočních druhů cukroví. Od rohlíčků po perníčky, linecké, vosí hnízda… V Itálii se takový vánoční pečící maraton zrovna nekoná.

Italové pečou méně druhů vánočního cukroví, nebo vůbec. To ale neznamená, že by se tu cukroví nenašlo!

Ale ne tolik jako u nás, spíše se kupuje a taky záleží region od regionu.

Nejvíce to rozjíždí, co se cukroví týče, ve střední a jižní Itálii. Dobroty jsou často založeny na mandlích, citronech, pomerančích a koření.

A protože Itálie je opravdová mozaika regionů, každá oblast má své vlastní vánoční delikatesy.

Pojďme se na ně dnes podívat. 🇮🇹✨

🎄 Proč Italové nepečou 12 plechů cukroví?

Hlavní důvody jsou 2:

  1. Historie a suroviny – Itálie je tradičně zemí mandlí, citrusů, oliv a sušeného ovoce. Sladkosti se dříve vyráběly z dostupných ingrediencí, a to nepečené nebo sušené. Nefrčí tu tak kvantita cukrovího, ani to krémové, jako u nás.
  2. Silné regionální dezerty – Itálie má své ikonické vánoční moučníky (Panettone, Pandoro), a „drobné cukroví“ nikdy nehrálo hlavní roli jako u nás.
  3. Plus jak jsem už zmiňovala, Italky sice taky rády pečou, ale je tu tolik kvalitních cukráren a pekáren, že častěji komfortně vánoční cukroví kupují.

A jak to mají jednotlivé regiony?

SEVER ITÁLIE: elegance, máslo a tradice

Salame al cioccolato

Nepečený „čoko salám“, velmi podobný tomu našemu.
Piškoty, kakao, máslo, kokos a někdy panák likéru → vánoční nebe na zemi.

Zaleti, zaeti, krumiri…

V Benátsku a Piemontu se objevují máslové sušenky s kukuřičnou moukou, citronovou kůrou a rozinkami.
Křehké, jemné, výborné con un caffé po štědrovečerní večeři.

STŘED ITÁLIE: mandle, citrusy a tradice, které voní historií

Ricciarelli di Siena (Toskánsko)

Mandlové skvosty, které jsou měkké, voňavé a křupou cukrovou krustou.
Chuťově trošku připomínají vanilkové rohlíčky a marcipán. Jde o (nejen) vánoční cukroví opatřené italskou chráněnou značkou IGP, attenzione.

Recept na ně najdete např. v mém Italském adventním zpravodaji 2025!

Tozzetti (Umbrie, Lazio)

Znáte toskánské cantuccini?
Tak tyhle z Lazia jsou podobné: vánoční varianta se dělá s citronem, mandlemi a někdy s kapkou likéru.

JIH ITÁLIE: barvy, med a rodinná radost

Castagnelle pugliesi (Apulie)

Mandlovo-kakaové sušenky, které jsou až nebezpečně dobré. Hrozně je miluju! ❤️

Není tak náhodou, že tyto sušenky typické v Puglia jako mikulášská nadílka, jsou také součástí mého Adventního zpravodaje.

Domácí castagnelle a ricciarelli.

Jednoduché, voňavé, krásně se skladují a jsou stoprocentně návykové.

Struffoli (Neapol)

Mini kuličky smaženého těsta obalené v medu a posypané barevným zdobením.
Sladkost, která „křupe jako Vánoce“ a potěší malé i dospělé!

A samozřejmě… Panettone & Pandoro

Bez těchto dvou ikon by to nebyly italské Vánoce. Bratranci naší vánočky se servírují od severu, až po jih:

  • Panettone – nadýchaný bochánek s rozinkami a kandovaným ovocem.
  • Pandoro – hvězdovitý máslový moučník posypaný cukrem jako sněhem.

Většinou se Italové dělí na 2 týmy: co vede u vás? 🤩

Italské vánoční cukroví je o vůni, ne o počtu

Italské svátky nejsou o desítkách druhů, ale o pár milovaných receptech, které mají historii a charakter.

A právě to je na nich tak krásné.

Italové sice hodují hojně, ale ti, kteří měli šance vidět naše krabice a tác(k)y, vždy s obdivem zůstali beze slov. 😀

A pokud vás láká ochutnat castagnelle, ricciarelli, ale i další italské chody slavnostní kuchyně, jako je zapečená polenta, vitello tonnato nebo třeba koktejly, ve zmiňovaném Adventním zpravodaji vše najdete!

👉 Letos vás zvu do Italského adventního zpravodaje 2025, kde společně upečeme nejen několik sladkostí, ale taky se dnes zmíněným i těm dalším nezmíněným podíváme více na zoubek.

Ale nebude to jen o jídle! Během adventu si užijeme i tradice, italštinu, filmy a slavnostní dny Italů od A-Z:

  • Kdy slaví Vánoce a proč?
  • Jak vypadá jejich advent?
  • Kdy zdobí stromeček, jak dekorují a co vánoční trhy?
  • Kdo všechno v Itálii naděluje, kdo je Befana a proč je dobré na Silvestra chodit v červeném spodním prádle?

Na tohle vše i mnohem víc se můžete těšit! ✨🎉

A letos navíc i jako bonus úplně nový e-book s recepty na italské slavnostní aperitivo:

10 receptů na crostini, pomazánky, taralli pugliesi, alko i nealko vánoční koktejly.

A víte, co je ještě lepší? Že jde o recepty, které si můžete užít po celý rok, nejen o Vánocích.

Přesně jako Italové!

Naskočit můžete do 29. listopadu, buon avvento 2025, amici! 💛

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *