Milí Itaholici, už je tomu pěkná chvilka, co jsme se sešli u nového článku tady na blogu Italského Snu. Rozhodla jsem se náš čtenářský koutek zase trošku oživit. A začnemě pěkně ze sladka 😁😋! V Itálii se teď všechno motá okolo CARNEVALE. A co patří k čemukoliv, co Italiani zrovna dělají a prožívají? No přeci skvělé jídlo!
Během italského CARNEVALE hrají hlavní roli zejména sladkosti. A ještě k tomu smažené! Nevím jak vy, ale já mám LE COSE FRITTE/smažené věci bohužel moc ráda 🤭. A co mám ještě raději, tak to jsou toskánské FRITTELLE. Někdy se jim říká také FRITTELLE DI SAN GIUSEPPE a já vám je dnes dopodrobna představím.
A to se vším všudy! Můžete se těšit na jejich příběh spolu s receptem. A kdo má rád raději video, než si číst, tak může skočit rovnou SEM. Odkaz vás přesune na můj Youtube kanál, kde jsem vám nahrála žhavé video. Video bylo v minulosti součástí mého Rýžového programu a hlavní protagonistkou tentokrát nejsem jenom já! Ke smažení FRITTELLE jsem si přizvala mou úžasnou amicu Melissu, která je na rýžové kuličky přímo přeborník.
Jdeme tedy na to – ALLORA INIZIAMO 👨🍳😍!
Možná už víte, že v Itálii těch Frittelle máme na několik druhů. Téměř každý italský region má ty svoje – s jablky, ořechy, rozinkami, různých tvarů i velikostí, kynuté, smažené či pečené. Obvykle se připravují a vychutnávají na oslavy CARNEVALE 🎭🎊 v únoru a březnu.
Pro spoustu z nich ale platí, že si je samozřejmě doma můžete vychutnat i po celý rok ❣.
My se dnes společně podíváme na sladký zoubek mým nejoblíbenějším FRITTELLE z regionu Toscana ⚜🍥❤. Rýžové kuličky, které se smaží a provoní vám byt vanilkou, mlékem a citrusy 🍋🍊. Kuličky se pak obalují i v krystalovém cukru, ať ten život náhodou nemáme hořký!
💛🍫 Najdete je jak VUOTI/prázdné, tak i plněné CREMA PASTICCERA/vanilkovým krémem nebo tím z Nutelly. Někdo si je dělá šišatější, druhý zase velké kulaté – no a ten třetí menší, jako sladkou jednohubku 🍬😍.
Na začátek si řekneme, kdy se FRITTELLE DI RISO tradičně jí. Dříve to totiž nebylo po celé karnevalové období. Připravují se nejvíce 19.3., kdy se v Italia slaví FESTA DEL PAPÁ – svátek Otců 🎊👨. Tento den připadá i svátek sv. Josefovi/San Giuseppe – otci nejdůležitějšímu z hlediska křesťanství – PAPÁ DI GESÚ – Ježíšův otec ♣.
Věděli jste, že v Toscana se tatínkovi říká BABBO 😁?
Tento slaďoučký recept vešel v povědomí už v roce 1465 a to díky Maestro Martino Dé Rossi – slavný kuchař o nich napsal v jeho knize LIBRO DE ARTE COQUINARIA. Doteď se připravují téměř stejně a jde o jednoduchý, přestože na dobu přípravy náročnější recept. Rýžové kuličky nenajdete jen v Toscana, ale trošku i v Umbria a Lazio 🍡🍚. Jde o tradiční moučník z antiky a údajně se musí jíst dokud neprasknete 😊 – SI MANGIANO FINCHÉ NON SI SCOPPIA 🐽! Jde ale zejména o symbolické dary Ježíši Kristu, kdy se riso vaří v mléce s vanilkou a kůrou z citrusů 🍚💛🍊🥛. Do kuliček si můžete přidat i rozinky namočené v dezertním víně, skořici, sladké kořeněné VinSanto či Rum 🥃.
SI MANGIANO FINCHÉ NON SI SCOPPIA!
V karnevalovém období je v Toskánsku najdete v každičké pasticcerii, baru či gastro obchůdku. Mezi Toskánci jsou velmi vítané a mě si získaly na 100 %. Teď je seženete po celou dobu Carnevale 🎭🎊 – od konce ledna až cca do konce března. Tradičně se s nimi ale končilo 19.3. na svátek San Giuseppe.
Jde samozřejmě i o velkou rodinnou tradici 👨👩👧👦. Moje amica 👧, s kterou jsme pro vás FRITTELLE připravily, sama potvrzuje, jak se u nich doma dělají už po generace a každý rok se na ně na Carnevale těší. ❤🍚 Už odmala si pamatuje rána a domov provoněný vanilkou a smažením 😍. Recept si famiglie často předávají po generace a každá si jej může mírně upravit. Víte, jak to chodí 😊.
V toskánském Prato říkají: NON SI FA SENZA FRITTELLE, NON SI PUÓ – bez fritellí by to nešlo, to se nemůže. V Sieně, odkud údajně i pocházejí, jim mile říkají GIUSEPPINE – džuzepíne.
Už po staletí na hlavním náměstí Piazza del Campo v Siena najdete dřevěné stavení, které svým vzhledem připomíná dřevěnou baitu z hor 🏚. Celé náměstí voní cukrem a vanilkou a toto historické stavení se jmenuje BANCHETTO DEL SAVELLI.
FRITTELLE tu smaží v obrovských pánvích už odnepaměti a údajně jde o ty nejlepší v celém regionu Toskánska! Dlouhé fronty a okolní pomlaskávání mluví za vše 😊. Boudička bývá otevřená každý rok minimálně 1 měsíc, FRITTELLE SONO CROCCANTI A SOFFICI – rýžové kuličky jsou křupavé a vláčné ❤🤤, nejlepší ještě teplé a servírované v papírovém kornoutu.
V dávné minulosti se smažily i na dalších toskánských náměstích, ale pouze 19.3. na svátek sv. Josefa.
A jejich cena? Obvykle od 0, 80 – 1, 80 € na jednu kuličku – 12 € za 1 kg, ale v cukrárnách ve Florencii se můžou vyšplhat až 30/40 € za 1 kg.
Jedna z nejbližších a největších se každý rok pořádá v městečku kousek od nás, v Reggello. Tradičně křesťanské oslavy, kdy najdete na jednom místě několik prodejců doma vyrobených FRITELLE. No a vy hned teď do Toscana nemusíte! Ale co máte právě teď, je možnost si tyhle voňavé, vláčné a zároveň křupavé rýžové FRITTELLE usmažit přímo doma ❣🍥.
INGREDIENTI na cca 25 kuliček:
PREPARAZIONE:
Užívejte si karnevalého období, ať jste kde jste a budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak vám tyhle toskánské dobroty chutnaly 👨🍳🍙.
Vaše