Mangia, bevi e sii FELICE

Jez , pij a buď ŠŤASTNÝ

Tip na to, jak povýšit krupicovou kaši na další úroveň aneb recept na toskánský retro moučník

Torta di semolino al cioccolato

Kdo by odolal kousku tohoto toskánského moučníku?

Pamatujete si z dětsví na krupicovou kaši? S kopcem Granka 😁, či kakaa a rozpuštěným máslem? Já ji miluji doteď, ale Italiani na to mají poměrně jiný názor. Mr. M se zpočátku velmi divil, když jsem si ji připravovala na snídani/colazione.

MA CHE COS´É?!

Co to jako je?!

No ale teď už mu taky chutná. Inspirujeme se navzájem 😊.

Přestože v globále Italiani mou lásku ke krupicové kaši nesdílí, s krupicí/semolino umí také šikovně zacházet. Dnes vám představím můj nejoblíbenější toskánský moučník – TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO.

Jde o trošku oldschool moučník, který se na jídelních lístcích restaurací už tak často nevyskytuje. Babička Mr.M jej prý dělávala, když byl malý. Já ale měla tu čest ji ochutnat a okamžitě obsadila přední příčky oblíbenosti, co se toskánských moučníků týče.

Dnes vám tedy poradím, jak si tento lahodný italský koláč připravit doma a kdy se obvykle jí.

KRUPICOVÁ KAŠE TROCHU JINAK

Tradiční italský moučník.

Toskánský koláč, který se hodí jak na sváteční příležitosti, tak i k odpolední kávě.

TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO pochází z Toskánska. Dnes jde spíše o retro recept, ale některé pasticcerie jej stále připravují po celý rok. Nejčastěji se jí během Velikonoc nebo na svátek sv. Valentýna. Nádherně vám provoní celý byt a věřím, že se do něj zamilujete tak, jako já.

Ingredience na tento italský moučník jsou jednoduše dostupné i mimo Itálii. Skládá se ze tří částí a opět nejde o nijak složitý recept. Základem je PASTA FROLLA – linecké těsto, náplň z krupice a ricotty, která voní po skořici a pomerančích. Jako třešničkou na dortu je čokoládová ganache, což není nic jiného než rozpuštěná hořká čokoláda/cioccolato fondentečerstvá smetana/panna fresca.

Linecké těsto spousta z vás určitě zná především díky Vánocům, kdy české hospodyňky s radostí napékají kila lineckého cukroví. Takže to pro vás nebude nic složitého. Krupicová náplň je také velmi jednoduchá a k její přípravě potřebujete jen pár ingrediencí. Zaručuji vám, že jakmile tento lehký a lahodný toskánský moučník zkusíte, stane se položkou na vašem seznamu italského pečení!

Já jej určitě nedělala naposledy.

ALLORA INIZIAMO!

Jdeme na to!

JAK SI DOMA PŘIPRAVIT TRADIČNÍ TOSKÁNSKÝ MOUČNÍK Z KRUPICE TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO

Difficoltá/obtížnost: Facile/jednoduchá

Preparazione/příprava: 60 min

Cottura/doba pečení: 50 min

Costo/cena: Basso/nízká

 

INGREDIENTI/inredience:

PER LA PASTO FROLLA/na linecké těsto:

125 gr di farina 00/hladké mouky

75 gr di burro/másla

scorza di 1/2 limone/kůra z půlky citrónu

100 gr di zucchero a velo/moučkového cukru

3 tuorli/žloutky

1 pizzico di sale/špetka soli

PER LA CREMA DI SEMOLINO/na krém z krupice:

125 gr di semolino/krupice

350 gr di ricotta

scorza d´arancia da grattugiare/nastrouhaná kůra z pomeranče

500 ml di latté intero/plnotučného mléka

200 gr di zucchero a velo/moučkového cukru

1 pizzico di cannella in polvere/špetka skořice

PER LA GANACHE AL CIOCCOLATO/na čokoládový přeliv

200 gr di cioccolato fondente/hořké čokolády

200 ml di pana fresca/čerstvé smetany

Základy body, jak si připravit toskánský koláč z krupice.

Hlavní ingredience a postup.

PREPARAZIONE/příprava:

  • začneme s přípravou LINECKÉHO TĚSTA/PASTA FROLLA, protože nám zabere nejvíce času.
  • na vále si smícháme prosetou mouku/farina s moučkovým cukrem/zucchero a velo a špetkou soli. Do vytvořeného žlábku pak přidáme nastrouhanou kůru z 1/2 citrónu, na kostičky nakrájené máslo a vypracujeme. Pokud nemáte mixér a vše děláte zlatýma ručičkama tak, jako já, doporučuji máslo/burro pokojové teploty. Se směsí se vám bude lépe pracovat. Nakonec přidáme žloutky/tuorli, taktéž pokojové teploty a vypracujeme si vláčné a jemné těsto. To potom zabalíme do fólie a šupneme na hodinku do lednice.
  • jako druhý krok si v mezičase připravíme KRÉM Z KRUPICE/LA CREMA DI SEMOLINO.
  • v hrnci si ohřejeme mléko/latté a před bodem varu začneme postupně z výšky přisypávat krupici/semolino. Na pomoc přizveme metličku a energicky mícháme, aby nám nevznikly hrudky. Krupice je hotová, jakmile se začne odlepovat od povrchu hrnce a je velmi husté konzistence. To je ten správný čas vypnout sporák a vrhnout se na ricottu.
  • V misce si smícháme odkapanou ricottumoučkovým cukrem/zucchero a velo, špetkou skořice a nastrouhanou kůrou z 1 pomeranče. Vymícháme si jemný krém a přidáme do něj ještě teplou krupici. V tomto kroku neztrácíme čas a nesmíme nechat krupici příliš vychládnout. Jinak krupice dostane konzistenci betonu a to si s ní pak už moc neporadíme 😁. Krém necháme stranou a vrátíme se k lineckému těstu.
  • Těsto si vyválíme na pomoučeném vále, mělo by být vysoké asi 1 cm. Poté jej naaranžujeme do námi zvolené formy velikosti 25 cm, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto vytáhneme až k okrajům!
  • Blížíme se do finále. Přidáme náš vychladlý krém a rozetřeme po celém povrchu. Pečeme cca 45 minut na 180°.
  • Voňavý a upečený koláč přendáme na talíř a necháme pořádně vychládnout.
  • A jsme u posledního kroku našeho italského pečení. Ve vodní lázni/bagnomaria si rozpustíme hořkou čokoládu a poté smícháme s mírně sehřátou smetanou – GANACHE je na světě. Pomocí špachtle rozetřeme po povrchu upečeného koláče a voilá ♥!
Italské pečení je radost.

Voilá, toskánský koláč je na světě.

Torta di semolina necháme uležet pár hodin v lednici. Je potom chutnější, svěží a chutě se krásně propojí. Můžete jej skladovat v lednici až 3 dny a dá se i zamrazit.

ZÁVĚREČNÝ TIP PRO VEGANY A ALERGIKY

Italské pečení je radost.

Torta di semolino al cioccolato.

Je dost dobře možné, že někteří z vás mají problémy s laktózou/lattosio. Chápu vás. Taky jsme pár let zpátky nebyli kamarádi, ale teď už se to poměrně zlepšilo. Myslím tedy i na vás a vím, jak si poradit.Já sama jsem místo plnotučeného mléka použila to bez laktózy a smetanu sójovou. Máslo můžete nahradit tuhým kokosovým olejem a sehnat ricottu ze sójy dnes také není velký problém. Niente problemi 😊.

Tak co, nalákala jsem vás? Kdy se tedy pustíte do pečení?

Moc se těším na vaše italské pečení a tvoření v kuchyni. Dejte mi vědět, per favore, jestli je pro vás recept srozumitelný a jak vám koláč z krupice chutnal.

Své výtvory také sdílejte na instagramu pod #italskysen nebo ve skupině na FB Italský Sen Na Druhou. Další skvělé toskánské recepty najdete jak na mém instagramovém a FB účtu, tak samozřejme i tady na blogu. Pro ty, co si stále nestáhli kuchařku AUTENTICKÉHO TOSKÁNSKÉHO MENU – můžete na ni hodit očko přímo QUA.

Italskému pečení a vaření zdar!

Mějte se přesladce

vaše

Míša z Toskánska

 

Použitá italská slovíčk a pojmy.

Obohaťte si italskou slovní zásobu.

 

 

 

 

 

Michaela Šticová
Poznejte spolu se mnou autentické Toskánsko a užijte si reálné postřehy jedné Moravačky s duší Italky. Provedu vás kulturou italského stravování, představím vám ty nejznámější i méně známé italské pokrmy a nenásilnou, ač efektivní formou vás zasvětím do tajů krásného italského jazyka. Více o mně i mém projektu Italský sen si můžete přečíst ZDE >> Kdo miluje skvělé jídlo a stejně tak jako já věří, že italské vaření i pečení je radost, určitě se mu bude líbit má poslední online Mini Kuchařka Autentických Toskánských receptů >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů