Tip na to, jak povýšit krupicovou kaši na další úroveň aneb recept na toskánský retro moučník

Torta di semolino al cioccolato

Kdo by odolal kousku tohoto toskánského moučníku?

Pamatujete si z dětsví na krupicovou kaši? S kopcem Granka 😁, či kakaa a rozpuštěným máslem? Já ji miluji doteď, ale Italiani na to mají poměrně jiný názor. Mr. M se zpočátku velmi divil, když jsem si ji připravovala na snídani/colazione.

MA CHE COS´É?!

Co to jako je?!

No ale teď už mu taky chutná. Inspirujeme se navzájem 😊.

Přestože v globále Italiani mou lásku ke krupicové kaši nesdílí, s krupicí/semolino umí také šikovně zacházet. Dnes vám představím můj nejoblíbenější toskánský moučník – TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO.

Jde o trošku oldschool moučník, který se na jídelních lístcích restaurací už tak často nevyskytuje. Babička Mr.M jej prý dělávala, když byl malý. Já ale měla tu čest ji ochutnat a okamžitě obsadila přední příčky oblíbenosti, co se toskánských moučníků týče.

Dnes vám tedy poradím, jak si tento lahodný italský koláč připravit doma a kdy se obvykle jí.

KRUPICOVÁ KAŠE TROCHU JINAK

Tradiční italský moučník.

Toskánský koláč, který se hodí jak na sváteční příležitosti, tak i k odpolední kávě.

TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO pochází z Toskánska. Dnes jde spíše o retro recept, ale některé pasticcerie jej stále připravují po celý rok. Nejčastěji se jí během Velikonoc nebo na svátek sv. Valentýna. Nádherně vám provoní celý byt a věřím, že se do něj zamilujete tak, jako já.

Ingredience na tento italský moučník jsou jednoduše dostupné i mimo Itálii. Skládá se ze tří částí a opět nejde o nijak složitý recept. Základem je PASTA FROLLA – linecké těsto, náplň z krupice a ricotty, která voní po skořici a pomerančích. Jako třešničkou na dortu je čokoládová ganache, což není nic jiného než rozpuštěná hořká čokoláda/cioccolato fondentečerstvá smetana/panna fresca.

Linecké těsto spousta z vás určitě zná především díky Vánocům, kdy české hospodyňky s radostí napékají kila lineckého cukroví. Takže to pro vás nebude nic složitého. Krupicová náplň je také velmi jednoduchá a k její přípravě potřebujete jen pár ingrediencí. Zaručuji vám, že jakmile tento lehký a lahodný toskánský moučník zkusíte, stane se položkou na vašem seznamu italského pečení!

Já jej určitě nedělala naposledy.

ALLORA INIZIAMO!

Jdeme na to!

JAK SI DOMA PŘIPRAVIT TRADIČNÍ TOSKÁNSKÝ MOUČNÍK Z KRUPICE TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO

Difficoltá/obtížnost: Facile/jednoduchá

Preparazione/příprava: 60 min

Cottura/doba pečení: 50 min

Costo/cena: Basso/nízká

 

INGREDIENTI/inredience:

PER LA PASTO FROLLA/na linecké těsto:

125 gr di farina 00/hladké mouky

75 gr di burro/másla

scorza di 1/2 limone/kůra z půlky citrónu

100 gr di zucchero a velo/moučkového cukru

3 tuorli/žloutky

1 pizzico di sale/špetka soli

PER LA CREMA DI SEMOLINO/na krém z krupice:

125 gr di semolino/krupice

350 gr di ricotta

scorza d´arancia da grattugiare/nastrouhaná kůra z pomeranče

500 ml di latté intero/plnotučného mléka

200 gr di zucchero a velo/moučkového cukru

1 pizzico di cannella in polvere/špetka skořice

PER LA GANACHE AL CIOCCOLATO/na čokoládový přeliv

200 gr di cioccolato fondente/hořké čokolády

200 ml di pana fresca/čerstvé smetany

Základy body, jak si připravit toskánský koláč z krupice.

Hlavní ingredience a postup.

PREPARAZIONE/příprava:

  • začneme s přípravou LINECKÉHO TĚSTA/PASTA FROLLA, protože nám zabere nejvíce času.
  • na vále si smícháme prosetou mouku/farina s moučkovým cukrem/zucchero a velo a špetkou soli. Do vytvořeného žlábku pak přidáme nastrouhanou kůru z 1/2 citrónu, na kostičky nakrájené máslo a vypracujeme. Pokud nemáte mixér a vše děláte zlatýma ručičkama tak, jako já, doporučuji máslo/burro pokojové teploty. Se směsí se vám bude lépe pracovat. Nakonec přidáme žloutky/tuorli, taktéž pokojové teploty a vypracujeme si vláčné a jemné těsto. To potom zabalíme do fólie a šupneme na hodinku do lednice.
  • jako druhý krok si v mezičase připravíme KRÉM Z KRUPICE/LA CREMA DI SEMOLINO.
  • v hrnci si ohřejeme mléko/latté a před bodem varu začneme postupně z výšky přisypávat krupici/semolino. Na pomoc přizveme metličku a energicky mícháme, aby nám nevznikly hrudky. Krupice je hotová, jakmile se začne odlepovat od povrchu hrnce a je velmi husté konzistence. To je ten správný čas vypnout sporák a vrhnout se na ricottu.
  • V misce si smícháme odkapanou ricottumoučkovým cukrem/zucchero a velo, špetkou skořice a nastrouhanou kůrou z 1 pomeranče. Vymícháme si jemný krém a přidáme do něj ještě teplou krupici. V tomto kroku neztrácíme čas a nesmíme nechat krupici příliš vychládnout. Jinak krupice dostane konzistenci betonu a to si s ní pak už moc neporadíme 😁. Krém necháme stranou a vrátíme se k lineckému těstu.
  • Těsto si vyválíme na pomoučeném vále, mělo by být vysoké asi 1 cm. Poté jej naaranžujeme do námi zvolené formy velikosti 25 cm, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto vytáhneme až k okrajům!
  • Blížíme se do finále. Přidáme náš vychladlý krém a rozetřeme po celém povrchu. Pečeme cca 45 minut na 180°.
  • Voňavý a upečený koláč přendáme na talíř a necháme pořádně vychládnout.
  • A jsme u posledního kroku našeho italského pečení. Ve vodní lázni/bagnomaria si rozpustíme hořkou čokoládu a poté smícháme s mírně sehřátou smetanou – GANACHE je na světě. Pomocí špachtle rozetřeme po povrchu upečeného koláče a voilá ♥!
Italské pečení je radost.

Voilá, toskánský koláč je na světě.

Torta di semolina necháme uležet pár hodin v lednici. Je potom chutnější, svěží a chutě se krásně propojí. Můžete jej skladovat v lednici až 3 dny a dá se i zamrazit.

ZÁVĚREČNÝ TIP PRO VEGANY A ALERGIKY

Italské pečení je radost.

Torta di semolino al cioccolato.

Je dost dobře možné, že někteří z vás mají problémy s laktózou/lattosio. Chápu vás. Taky jsme pár let zpátky nebyli kamarádi, ale teď už se to poměrně zlepšilo. Myslím tedy i na vás a vím, jak si poradit.Já sama jsem místo plnotučeného mléka použila to bez laktózy a smetanu sójovou. Máslo můžete nahradit tuhým kokosovým olejem a sehnat ricottu ze sójy dnes také není velký problém. Niente problemi 😊.

Tak co, nalákala jsem vás? Kdy se tedy pustíte do pečení?

Moc se těším na vaše italské pečení a tvoření v kuchyni. Dejte mi vědět, per favore, jestli je pro vás recept srozumitelný a jak vám koláč z krupice chutnal.

Své výtvory také sdílejte na instagramu pod #italskysen nebo ve skupině na FB Italský Sen Na Druhou. Další skvělé toskánské recepty najdete jak na mém instagramovém a FB účtu, tak samozřejme i tady na blogu. Pro ty, co si stále nestáhli kuchařku AUTENTICKÉHO TOSKÁNSKÉHO MENU – můžete na ni hodit očko přímo QUA.

Italskému pečení a vaření zdar!

Mějte se přesladce

vaše

Míša z Toskánska

 

Použitá italská slovíčk a pojmy.

Obohaťte si italskou slovní zásobu.

 

 

 

 

 

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře
  1. ashok napsal:

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů