Pamatujete si z dětsví na krupicovou kaši? S kopcem Granka 😁, či kakaa a rozpuštěným máslem? Já ji miluji doteď, ale Italiani na to mají poměrně jiný názor. Mr. M se zpočátku velmi divil, když jsem si ji připravovala na snídani/colazione.
No ale teď už mu taky chutná. Inspirujeme se navzájem 😊.
Přestože v globále Italiani mou lásku ke krupicové kaši nesdílí, s krupicí/semolino umí také šikovně zacházet. Dnes vám představím můj nejoblíbenější toskánský moučník – TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO.
Jde o trošku oldschool moučník, který se na jídelních lístcích restaurací už tak často nevyskytuje. Babička Mr.M jej prý dělávala, když byl malý. Já ale měla tu čest ji ochutnat a okamžitě obsadila přední příčky oblíbenosti, co se toskánských moučníků týče.
Dnes vám tedy poradím, jak si tento lahodný italský koláč připravit doma a kdy se obvykle jí.
TORTA DI SEMOLINO AL CIOCCOLATO pochází z Toskánska. Dnes jde spíše o retro recept, ale některé pasticcerie jej stále připravují po celý rok. Nejčastěji se jí během Velikonoc nebo na svátek sv. Valentýna. Nádherně vám provoní celý byt a věřím, že se do něj zamilujete tak, jako já.
Ingredience na tento italský moučník jsou jednoduše dostupné i mimo Itálii. Skládá se ze tří částí a opět nejde o nijak složitý recept. Základem je PASTA FROLLA – linecké těsto, náplň z krupice a ricotty, která voní po skořici a pomerančích. Jako třešničkou na dortu je čokoládová ganache, což není nic jiného než rozpuštěná hořká čokoláda/cioccolato fondente a čerstvá smetana/panna fresca.
Linecké těsto spousta z vás určitě zná především díky Vánocům, kdy české hospodyňky s radostí napékají kila lineckého cukroví. Takže to pro vás nebude nic složitého. Krupicová náplň je také velmi jednoduchá a k její přípravě potřebujete jen pár ingrediencí. Zaručuji vám, že jakmile tento lehký a lahodný toskánský moučník zkusíte, stane se položkou na vašem seznamu italského pečení!
Já jej určitě nedělala naposledy.
Difficoltá/obtížnost: Facile/jednoduchá
Preparazione/příprava: 60 min
Cottura/doba pečení: 50 min
Costo/cena: Basso/nízká
PER LA PASTO FROLLA/na linecké těsto:
125 gr di farina 00/hladké mouky
75 gr di burro/másla
scorza di 1/2 limone/kůra z půlky citrónu
100 gr di zucchero a velo/moučkového cukru
3 tuorli/žloutky
1 pizzico di sale/špetka soli
PER LA CREMA DI SEMOLINO/na krém z krupice:
125 gr di semolino/krupice
350 gr di ricotta
scorza d´arancia da grattugiare/nastrouhaná kůra z pomeranče
500 ml di latté intero/plnotučného mléka
200 gr di zucchero a velo/moučkového cukru
1 pizzico di cannella in polvere/špetka skořice
PER LA GANACHE AL CIOCCOLATO/na čokoládový přeliv
200 gr di cioccolato fondente/hořké čokolády
200 ml di pana fresca/čerstvé smetany
Torta di semolina necháme uležet pár hodin v lednici. Je potom chutnější, svěží a chutě se krásně propojí. Můžete jej skladovat v lednici až 3 dny a dá se i zamrazit.
Je dost dobře možné, že někteří z vás mají problémy s laktózou/lattosio. Chápu vás. Taky jsme pár let zpátky nebyli kamarádi, ale teď už se to poměrně zlepšilo. Myslím tedy i na vás a vím, jak si poradit.Já sama jsem místo plnotučeného mléka použila to bez laktózy a smetanu sójovou. Máslo můžete nahradit tuhým kokosovým olejem a sehnat ricottu ze sójy dnes také není velký problém. Niente problemi 😊.
Moc se těším na vaše italské pečení a tvoření v kuchyni. Dejte mi vědět, per favore, jestli je pro vás recept srozumitelný a jak vám koláč z krupice chutnal.
Své výtvory také sdílejte na instagramu pod #italskysen nebo ve skupině na FB Italský Sen Na Druhou. Další skvělé toskánské recepty najdete jak na mém instagramovém a FB účtu, tak samozřejme i tady na blogu. Pro ty, co si stále nestáhli kuchařku AUTENTICKÉHO TOSKÁNSKÉHO MENU – můžete na ni hodit očko přímo QUA.
Mějte se přesladce
vaše
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.
Ciao! I´m really felice, that you liked the cake and hopefully the rest of family did apprecciate it as well!