Italiani milují hamburgery. A my s Italem rozhodně v tomto americkém trendu nezaostáváme a zbožňujeme je stejně tak. Někdy se ale stane, že mě zčistajasna napadne něco uvařit či upéct, ale chybí mi třeba jedna jediná ingredience. Tentonkrát to bylo droždí na domácí bulky k hamburgerům. Ale já jsem holka šikovná, nelenila jsem a začala jsem surfovat ve vodách italského internetu.
A kdo hledá, najde, amici! A jelikož tyhle PANINI SENZA LIEVITAZIONE byly naprostá bomba a nebíčko v hubičce, podělím se teď o jejich recept i s vámi.
Allora iniziamo/takže začněme!
Burgery jí v Italia malí, i dospělí. Bulka plněná mletým masem, sýrem, salátem a rajčatem je klasikou, kterou najdete často mezi SECONDI PIATTI/ v běžných ristoranti, tedy jako hlavní chod. Naprosto běžná jsou ale také místa jako HAMBURGERIE nebo BRACERIE.
BRACERIE pochází od slova BRACE – doslovně žhavé uhlíky. V Braceriích vám tak připraví maso na grilu, na ohni a právě v těchto místech často najdete také čerstvé a šťavnaté PANINI HAMBURGER.
A jak se burger z Ameriky do Itálie dostal? Věřte tomu nebo ne, ale díky známé síti McDonald´s! V 80. letech se tu červenožluté logo začalo vyskytovat čím dál tím více. Ale tak jak Italiani kritizují caffé ze Starbucks, tak stejně se rozhodli mírně předělat k obrazu svému i PANINI s mletým masem.
Postupně začaly vznikat takzvané PANINI BURGER GOURMET, které se zakládají na kvalitních, ITALSKÝCH surovinách. To např. znamená, že místo slaniny použijí jejich GUANCIALE z hovězího líčka, místo čedaru krémovou sýrovou omáčku CACIO E PEPE nebo plísňovou GORGONOZOLU. Klasikou jsou různé druhy čerstvé i grilované zeleniny a omáčky jako je domácí majonéza či pesto.
A už jste slyšeli o přípravě ALLA SVIZZERA? V tomto případě jíte jen maso bez bulky. Přílohou jsou často hranolky se salátem a poprvé jsem se s tímto výrazem setkala u Italovi babičky na obědě. Za tímto názvem údajně stojí buď Švýcaři, kteří tento pokrm do Itálie přinesli nebo maso ze švýcarských krav, z kterých burger Italiani připravovali :).
Co se mi zdá poměrně nevydařené, je bulka, v které Italiani tuto pochoutku často servírují. Já osobně preferuju takovou tu klasickou měkkou a vláčnou bulku posypanou sezamem. Pokud je mírně nasládlá, ještě lepší! Jsem klasik. Italiani v tomhle ovšem ne.
Často používají sice velmi kvalitní a čerstvě připravené pečivo, ale na můj vkus příliš tvrdé. Tento názor se mnou sdílí také můj Ital, takže si BURGERY vychutnáváme spíše v českých restauracích, (kde tohle nemají potřebu velice měnit) anebo doma. Což se děje..mhm, velmi často!
Sice miluju vaření a pečení, ale samozřejmě ne vždy dělám i domácí PANINI bulky. To se mi upřímně ne vždy chce, přestože je to poměrně rychlovka. Obzvláště, když nemusíte ztrácet čas kynutím.
A právě na takové PANINI pro vás dnes mám i recept. Ten originální najdete na stránkách LaCucinaItaliana, níže ten můj obohacený o trošku cukru. Kdo četl pozorně řádky výše, ví, proč ten cukr :).
Každopádně – tyhle luxusní PANINI mají v italiano název in 20 MINUTI. Já bych to přejmenovala na 30 MINUTI, protože 20 se pečou. Ale i tak tento rychlý recept jako když najdete ve chvílích, kdy vám doma chybí droždí nebo prostě nejste v kynoucí náladě a honem honem potřebujete čerstvé pečivo :).
Těsto na tyto PANINI máte s robotem i bez vymíchané coby dup. Nenásleduje odpočívání těsta, kynutí, převalování, ani nic podobného. Prostě to všechno pěkně smícháte, uválíte v ruce pár bochánků, švihnete to do trouby, a vonící nádhera je na stole!
Recept s vámi sdílím také proto, protože jsem byla nadšená, jak měkoučké PANINI byly i na druhý den. Samozřejmě si z nich nemusíte dělat jen burgery. Jsou úžasné s čímkoliv – s dušenou krůtí šunkou, salátem a majonézou, s grilovanou zeleninou, pestem nebo tuňákovou pomazánkou.
Už vás nebudu zdržovat, foťte a ukládejte Ricettu/recept.
na 4 velké nebo 8 menších panini
Věřím, že vám tyto naše PANINI italiani bez kynutí přijdou vhod při grilování i negrilování, a že budou chutnat celé rodině. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jestli u vás doma měly úspěch.
Buon appetito a užívejte zbytku prázdnin a léta!
Vaše 💛