Itálie je mekkou skvělého jídla. To už samozřejmě všichni víme. Pasta, pizza, ryby, mořské plody, formaggio i sušené šunky a dokonalé klobásky. O tom se dnes ale bavit nebudeme. I když dle testovacího příspěvku na Fb Italského snu jsem zjistila, že co se týče italských pokrmů, slané vám jde po chuti více. Možná proto, že těch italských moučníků a dezertů vlastně až tolik neznáte?
Tím se vás nechci nikoho dotknout. Ale spousta z vás mi psalo, že znáte především tiramisú a gelato. Recept na naše toskánské tiramisú najdete na mém instagramu, ale brzy se můžete těšit i na přehledný článek tady na blogu. A recepty budou hned 2! Jeden klasický a druhý pro alergiky, nechte se překvapit 👌🏻.
Tiramisú samozřejmě zbožňuji, ale italské dezerty opravdu nejsou jen o něm! Jala jsem se tedy pátrat a na stránkách mého oblíbeného Giallo Zafferano našla moučník, který je voňavý, jemňoučký, plný čokolády a rozplývající se na jazyku. Ano, já se velmi často držím rčení
IL DOLCE SENZA IL CIOCCOLATO NON É IL DOLCE!
Dezert bez čokolády není dezertem.
Souhlasíte se mnou?
Kdo ano, jistojistě se mu bude líbit mé dnešní vyprávění o TORTA TENERINA. V první části článku se dozvíte, o jaký moučník že to vlastně jde, odkud moučník i jeho samotný název pochází a kdy se obvykle jí. Po úvodním, seznamovacím kole bude následovat recept s bonusovým tipem na to, jak si jej můžou vychutnat i ti, kteří mají problémy s laktózou/lattosio nebo lepkem/glutine.
Držte si imaginární klobouky, začínáme!
Tento voňavý moučník vznikl na přelomu 60. a 70. let ve městě Ferrara, které leží v regionu Emilia Romagna. A to v období Velikonoc/Pasqua. Říkáte si, tak to bude mít asi něco společného s vajíčky? To ano, ale s těmi čokoládovými! Kdo mě pravidelně sleduje, tak ví, že v Itálii zrovna nefrčí velikonoční kraslice, ale naopak se darují vejce čokoládová!
Čokoládových kraslic/uova di cioccolato je během italských velikočních svátků v oběhu opravdu hodně. A tak aby nepřišla nazmar ta, která nebyla během sváků zkonzumována, Emiliani se rozhodli tato vajíčka rozpustit a ze vzniklé čokolády připravit tento jemňoučký dezert. V italské domácnosti se neplýtvá a vždy se najde způsob, jak dané ingredience využít i dále! Sympatické, pravda/vero?
Dříve se tak TORTA TENERINA připravoval zejména/piuttosto v jarním období. Dnes se moučník jí téměř po celý rok a krom Velikonoc je velmi oblíbený i na svátek otců nebo svátek matek.
To by ale nebyli Italové Italy, aby se o původu svých specialit mírně nedohadovali. Legenda praví, že torta/koláč má své kořeny už v roce 1896, v místě Estensi. Něžná/tenera královna Elena Petrovich del Montenegro, manželka tehdejšího krále Vittorio Emanule III di Savoia, měla velkou slabost pro sladkosti. Koluje tak příběh, že TORTA TENERINA vznikla právě na královninu počest a k jejímu potěšení. Zde se tak i dozvídáme, odkud pochází název tohoto koláče. (zdroj)
Někteří jeho název ale přikládají tomu, že je torta velmi jemné/tenera chuti a rozpouští se na jazyku jako kostička čokolády. Nechám na vás, které variantě a příběhu dáte přednost ☺.
Vaše zpětná vazba je to, co drží Italský Sen nad vodou ❤.
V minulosti se tomuto koláči říkalo také TORTA TACLENTA – appiccicosa. Což znamená mazlavý, mokrý. TORTA TENERINA voní po čokoládě, koláč je lehký, nízký, nadýcháný a na povrchu křupavý. Je typický tím, že při krájení na povrchu mírně popraská a to dodává koláči i velmi krásný, až rustikální vzhled. I když je v koláči poměrně hodně čokolády/cioccolato, není vůbec hořký, má vyváženou chuť a na jazyku se opravdu rozpouští jako kousek luxusní čokolády.
Příprava tohoto italského moučníku/dolce je navíc také velmi jednoduchá. I s pečením máte do hodinky připravený chutný dezert, po kterém se jen zapráší!
Mhhm, také už se vám sbíhají sliny? Neváhejte tedy, ofoťte si recept a italskému pečení zdar ❤!
Difficoltá/obtížnost: Facile/jednoduchá
Preparazione/příprava: 20 min
Cottura/doba pečení: 35 min
Costo/cena: Medio/střední
A voilá, italské dolcino je na světě. Přijde vám recept složitý? Troufnete si na něj?
Já věřím, že jste odvážní a už teď se těším na vaše výtvory. Pokud se vám recept líbil, nezapomeňte ho sdílet i s ostatními. Podělte se se mnou o vaše nadšení a napište mi na sociálních sítí Italského snu nebo vaši TORTA TENERINA sdílejte na instagramu pod #italskysen.
Komu se italské tvoření v kuchyni zalíbilo a stále si nestáhnul mou Mini Kuchařku Online, můžete na ni dát oko přímo QUA.
Mějte se přesladce a pod článkem najdete jako vždy SLOVNÍČEK použitých pojmů a frází ☀.
Vaše