Jak si připravit italské těstoviny s fazolemi podle šéfkuchaře Marca

Když jsem přibližně měsíc zpátky sdílela první rozhovor s mým velmi dobrým kamarádem a neapolitánským šéfkuchařem v jedné osobě, upřímně jsem nečekala takové ohlasy na jeho nejoblíbenější těstovinový pokrm.

Tím speciálním primo piatto je totiž PASTA E FAGIOLI – těstoviny s fazolemi.  Já osobně takový pokrm z Česka neznám a myslela jsem si, že vám kombinace pasty a luštěnin moc ladit nebude. V tomhle případě je opravdu na místě zmínit – podle sebe, soudím tebe.

Každopádně ohlasy byly veliké, což nás s Marcem moc těší. Právě proto teď máte možnost číst tyhle řádky. Dnes vám o typickém italském primo piatto prozradím více a na konci článku najdete i slibovaný podrobný recept/ricetta.

Není to skvělé? Vy všichni teď máte možnost si připravit Marcovu pastu ai fagioli z vašich domovů. V závěru to není žádná věda a všechny ingredience jsou velmi dobře dostupné i v Česku.

zdroj: https://noperfectionn.tumblr.com/post/40261553149

INIZIAMO!

KDE SE VZALA KOMBINACE TĚSTOVIN A LUŠTĚNIN?

Tento italský první chod se jí napříč téměr celou Itálií. Těstoviny s luštěninou si vychutnávají na severu v Piemonte, v Bologni, Toskánsku ale i v jižní Neapoli/Napoli. Receptury se mírně liší podle regionu a rodinné tradice.

Svůj původ má tento nutričně a chuťově vyvážený pokrm v tzv. cucina povera. Jde o domácí, chudou kuchyni, která měla silný vliv na vznik mnoha italských specialit a pokrmů. Vzhledem k tomu, že jde o vyvážený a těžší pokrm, je velmi oblíbený zejména v zimních měsících.

Říká se, že omáčka na těstoviny by měla být tak hustá a krémová/corposa e cremosa, že v ní zůstane stát lžíce 😊.

Nejčastěji používanou luštěninou jsou cizrna, fazole nebo klidně mix obojího. My se dnes zaměříme na fazole, které jsou v Itálii velmi oblíbené a připravíme si neapolitánskou verzi PASTA E FAGIOLI podle šéfkuchaře Marca.

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

Jak už jsem zmínila o pár řádků výše, každý region a rodina si těstoviny s fazolemi připravují podle svého gusta a uvážení. Základem jsou ale vždy fazole a krátký druh těstoviny/pasta corta. Velmi často, tak jako tomu je v našem případě, se kombinují dva druhy těstovin i více.

V některých regionech přidávají rozmarýn a šalvěj/rosmarino e salvia, tak jako například v Toscana. Někdo základ omáčky připravuje na cibuli/cipolla, další se drží klasického základu/soffritto – cibule, mrkev, celer.

Soffritto ♥

Zejména zemědělci/contadini byli zvyklí potravinami a svou úrodou neplýtvat.

NON SI SPRECA NIENTE!

Pokud tak měli to štěstí a chovali i prase/maiale, často do těstovinového pokrmu přidávali slaninu/pancetta, prosciutto a v Napoli dokonce prasečí kůže/cotenna di suino. Na jihu je také běžná kombinace těstovin, fazolí a slávek/cozze.

Naše dnešní těstoviny s fazolemi si připravíme s pancettou a poradím vám, jak dosáhnout té nejkrémovější konzistence a skvělého výsledku. Jak by řekl můj děda: bude to eňo ňůňo 👌🏻😋

LA RICETTA DI PASTA E FAGIOLI DALLO CHEF

Ingredienti:

50 gr di cipolla/cibule

50 gr di sedano/řapíkatého celeru

50 gr di carote/mrkve

2 spicchi di aglio/stroužky česneku

80 gr di pancetta/slaniny

320 gr di pasta corta mista/směsi krátkých těstovin

300 gr di fagioli/fazolí

3 pomodorini/rajčátka

olio extravergine d´oliva

rosmarino/rozmarýn

un pochino di pepperoncino/špetku chilli, pokud to máte rádi ostřejší 😁

sale e pepe/sůl a pepř 

 

  1. Fazole, které jsme nechali noc předem odležet ve vodě, si propláchneme a vaříme v dostatečném množství vody, s přídavkem rozmarýnu, soli, pepře a rajčátek cca 60 minut. Fazole by neměly být uvařené úplně doměkka, protože později se budou dále vařit společně s těstovinami.
  2. Mezitím si na pánvi opražíme naše milované soffritto – tedy cibuli, mrkev a celer. Na ovonění přidáme celé stroužky česneku, které ale později vyndáme. Přidáme na kostičky nakrájenou pancettu a všechno spolu pěkně osmahneme.
  3. Až budou fazole téměř měkké, odebereme si přibližně dvě naběračky a necháme  bokem. Do zbytku fazolí přidáme pastu a dále vaříme společně. Díky tomuto triku bude vaše omáčka v závěru krásně krémová/cremosa!
  4. Mezitím, co se nám těstoviny vaří společně s fazolemi, na jemno si rozmixujeme bokem odloženou směs fazolí a rajčat. Směs poté přidáme do uvařených těstovin a vše krásně promíchámé na pánvi s opraženým základem zeleniny a pancetty. Dochutíme solí, pepřem a chilli.
  5. Pak už jen nezbývá než servírovat, přidat kapku olivového oleje a nastrouhaný sýr parmigiano 😁.

Přeji vám buon appetito!

zdroj: https://giphy.com/heyarnold

Tak co myslíte? Já vám říkala, že na tom vůbec nic není! Doufám, že se vám náš recept na pastu e fagioli líbí a že tento výtečný první chod doma brzy vyzkoušíte.

Pokud mi chcete udělat radost a pochlubit se vaším výsledkem, neváhejte vaše primo piatto napoletano sdílet i s námi! A to buď ve skupině Italského snu nebo přímo na instagramu pod #italskysen!

A pokud víte o někom, komu by tento těstovinový chod také chutnal, článek mu pošlete a sdílejte dále 💚.

Aby té italské inspirace nebylo málo, dnes mám pro vás i tip na fb stránku Itálie v Brně. Moje česko-italská kolegyně Míša pravidelně sdílí své zážitky a zkušenosti ze života s Italem. Nechybí skvělé italské jídlo, italský jazyk a především tipy na cestování po celé Itálii. 

Grazie a tutti

Mějte se snově

Vaše

 

 

 

 

Michaela Šticová
Jmenuju se Michaela Šticová, pocházím z Jižní Moravy a plním si svůj Italský Sen životem ve vnitrozemním Toskánsku. Miluju italskou kuchyni, vaření a kultura stravování, zejména ta italská, mě velmi fascinuje. Ve virtuálním světě sbližuji všechny milé Itaholiky a provádím je světem chutné DOLCE VITA. Díky tématickým ONLINE GASTRO TOUR společně cestujeme po celém Apeninském poloostrově - a to právě skrze a díky italské kuchyni.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů