Když jsem přibližně měsíc zpátky sdílela první rozhovor s mým velmi dobrým kamarádem a neapolitánským šéfkuchařem v jedné osobě, upřímně jsem nečekala takové ohlasy na jeho nejoblíbenější těstovinový pokrm.
Tím speciálním primo piatto je totiž PASTA E FAGIOLI – těstoviny s fazolemi. Já osobně takový pokrm z Česka neznám a myslela jsem si, že vám kombinace pasty a luštěnin moc ladit nebude. V tomhle případě je opravdu na místě zmínit – podle sebe, soudím tebe.
Každopádně ohlasy byly veliké, což nás s Marcem moc těší. Právě proto teď máte možnost číst tyhle řádky. Dnes vám o typickém italském primo piatto prozradím více a na konci článku najdete i slibovaný podrobný recept/ricetta.
Není to skvělé? Vy všichni teď máte možnost si připravit Marcovu pastu ai fagioli z vašich domovů. V závěru to není žádná věda a všechny ingredience jsou velmi dobře dostupné i v Česku.
Tento italský první chod se jí napříč téměr celou Itálií. Těstoviny s luštěninou si vychutnávají na severu v Piemonte, v Bologni, Toskánsku ale i v jižní Neapoli/Napoli. Receptury se mírně liší podle regionu a rodinné tradice.
Svůj původ má tento nutričně a chuťově vyvážený pokrm v tzv. cucina povera. Jde o domácí, chudou kuchyni, která měla silný vliv na vznik mnoha italských specialit a pokrmů. Vzhledem k tomu, že jde o vyvážený a těžší pokrm, je velmi oblíbený zejména v zimních měsících.
Říká se, že omáčka na těstoviny by měla být tak hustá a krémová/corposa e cremosa, že v ní zůstane stát lžíce 😊.
Nejčastěji používanou luštěninou jsou cizrna, fazole nebo klidně mix obojího. My se dnes zaměříme na fazole, které jsou v Itálii velmi oblíbené a připravíme si neapolitánskou verzi PASTA E FAGIOLI podle šéfkuchaře Marca.
Jak už jsem zmínila o pár řádků výše, každý region a rodina si těstoviny s fazolemi připravují podle svého gusta a uvážení. Základem jsou ale vždy fazole a krátký druh těstoviny/pasta corta. Velmi často, tak jako tomu je v našem případě, se kombinují dva druhy těstovin i více.
V některých regionech přidávají rozmarýn a šalvěj/rosmarino e salvia, tak jako například v Toscana. Někdo základ omáčky připravuje na cibuli/cipolla, další se drží klasického základu/soffritto – cibule, mrkev, celer.
Zejména zemědělci/contadini byli zvyklí potravinami a svou úrodou neplýtvat.
Pokud tak měli to štěstí a chovali i prase/maiale, často do těstovinového pokrmu přidávali slaninu/pancetta, prosciutto a v Napoli dokonce prasečí kůže/cotenna di suino. Na jihu je také běžná kombinace těstovin, fazolí a slávek/cozze.
Naše dnešní těstoviny s fazolemi si připravíme s pancettou a poradím vám, jak dosáhnout té nejkrémovější konzistence a skvělého výsledku. Jak by řekl můj děda: bude to eňo ňůňo 👌🏻😋
Ingredienti:
50 gr di cipolla/cibule
50 gr di sedano/řapíkatého celeru
50 gr di carote/mrkve
2 spicchi di aglio/stroužky česneku
80 gr di pancetta/slaniny
320 gr di pasta corta mista/směsi krátkých těstovin
300 gr di fagioli/fazolí
3 pomodorini/rajčátka
olio extravergine d´oliva
rosmarino/rozmarýn
un pochino di pepperoncino/špetku chilli, pokud to máte rádi ostřejší
sale e pepe/sůl a pepř
Přeji vám buon appetito!
Tak co myslíte? Já vám říkala, že na tom vůbec nic není! Doufám, že se vám náš recept na pastu e fagioli líbí a že tento výtečný první chod doma brzy vyzkoušíte.
Pokud mi chcete udělat radost a pochlubit se vaším výsledkem, neváhejte vaše primo piatto napoletano sdílet i s námi! A to buď ve skupině Italského snu nebo přímo na instagramu pod #italskysen!
A pokud víte o někom, komu by tento těstovinový chod také chutnal, článek mu pošlete a sdílejte dále 💚.
Aby té italské inspirace nebylo málo, dnes mám pro vás i tip na fb stránku Itálie v Brně. Moje česko-italská kolegyně Míša pravidelně sdílí své zážitky a zkušenosti ze života s Italem. Nechybí skvělé italské jídlo, italský jazyk a především tipy na cestování po celé Itálii.
Grazie a tutti
Mějte se snově
Vaše